Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 september 2014

1996 Salon

(100 % chardonnay)

15 augusti 2014 (hemma)

Doft: Komplex, brödig och något blommig doft med rostade toner. Inslag av mineral, gröna äpplen, apelsinskal, citron, kakao och kaffebönor. Efter ett tag framträder mer gräddiga toner med inslag av rostat bröd, kex och gräddkola.

Smak: Mycket frisk och något utvecklad smak av citron, lime, nektarin och gröna äpplen. Senare även gräddkola. Medellång eftersmak. En riktig syrabomb!

Kommentar: Salon 96 är redan ett legendariskt vin! Generellt sett är Salon en champagne man alltid ska ha tålamod med och 1996 är dessutom den "segaste" (i betydelsen mognar mycket långsamt) årgången i mannaminne. På vinforumet finewines.se är det ett stående skämt att magnumflaskan av denna champagne ”sannolikt aldrig” kommer att mogna… Standardflaskan – som enligt konstens alla regler utvecklas snabbare än den dubbelt så stora flaskan – har onekligen kommit en bit på vägen, men även denna är fortfarande ett ungdomligt vin. Bör sparas så länge som möjligt!

Betyg idag: 92(+)

Sannolikt bäst: 2022-2040

Mina intryck av andra årgångar:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar