Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 november 2013

2004 Diebolt-Vallois Millésimé


(100 % chardonnay)

När: 26 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Fruktig och brödig doft med brända toner. Inslag av gula äpplen, gula plommon, aprikos och nougat.

Smak: Frisk och något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, aprikos och nougat. Medellång eftersmak av grapefrukt. Mycket syra.

Kommentar: Diebolt-Vallois är en liten familjefirma som producerar några av Champagnes bästa chardonnayviner. 1960 slog Jacques Diebolt och Nadia Vallois sina påsar ihop, vilket utöver giftermål resulterade i dagens champagnehus. Familjen Diebolt ägde mark i Cramant medan släkten Vallois brukat jord i Cuis under lång tid, så både Jacques och Nadia kunde bidra med mark till det gemensamma bolaget. Efter Nadias pappa Guy Vallois bortgång fick de överta ytterligare odlingar och även en hel del odegorgerade viner från 50-talet och framåt. Idag äger man totalt elva hektar odlingar, varav merparten utgörs av chardonnay och finns i Cramant (grand cru) och Cuis (premier cru). Övriga chardonnaydruvor odlas i Chouilly (grand cru) och Épernay (premier cru). Dessutom har man mindre innehav planterade med pinot noir och pinot meunier i Montagne de Reims och i Côte des Bars. De egna odlingarna täcker ungefär 80 procent av behovet och resterande druvor köps in från deras vinodlande släktingar. Man producerar totalt sex olika champagner och alla utom standardcuvéen Tradition och deras rosé är 100 procent chardonnay. Samtliga viner, utom prestigecuvéen Fleur de Passion, genomgår malolaktisk jäsning. Även Jacques och Nadias barn, Isabelle och Arnaud, är aktiva i företaget sedan många år. Sverige är en av deras största marknader.

Årgångsvinet är alltid en trevlig upplevelse! Druvorna kommer från Cuis, Chouilly, Épernay och Cramant och dosagen ligger i spannet 6-8 g/l. Den här flaskan köptes vid ett besök hos familjen Diebolt i september.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2016 – 2022



Jacques Diebolt och dottern Isabelle.


onsdag 27 november 2013

1991 Bonnaire Millésime


(100 % chardonnay)

När: 25 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Härlig, utvecklad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, aprikos, torkad frukt och nougat.

Smak: Utvecklad, frisk och mycket torr smak med inslag av röda äpplen, gräddkola och blodgrape.

Kommentar: Bonnaire grundades 1932 av Fernand Bouquemont och håller till i grand cru-byn Cramant, där även stora delar av deras 22 hektar odlingar finns. Idag drivs huset av Jean-Louis Bonnaire, barnbarn till Fernand. Cramant är känt för sina fantastiska chardonnaydruvor och Bonnaire äger några av de bästa lägena i byn. Det gör att årgångsvinerna från denna odlare alltid är ett säkert kort!

1991 var en svår årgång i Champagne men hos Bonnaire ansågs druvorna tillräckligt bra för att det skulle göras en årgångscuvée. Idag, 22 år efter skörden, är det ett fullt utvecklat vin.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2006 – 2015



måndag 25 november 2013

Boizel Brut Rosé


(50 % pinot noir, 30 % pinot meunier, 20 % chardonnay)

När: 18 oktober 2013

Var: Twenty Third Bar i Amsterdam

Doft: Brödig och bärig doft med inslag av hallon, smultron och lingon.

Smak: Mycket frisk och torr smak med inslag av blodgrape, hallon och lingon.

Kommentar: Boizel har hemadress mitt på pampiga Avenue de Champagne i Épernay, där de har funnits sedan 1984. Huset grundades dock redan 1834 av Auguste och Julie Boizel och hette från början Boizel-Martin. Martin var Julies tidigare efternamn. Idag leds firman av Evelyne Roques-Boizel, barnbarnsbarnbarn till Auguste och Julie, och hennes make Christophe och ingår i Lanson-BBC, som även äger bl a Philipponnat och de Venoge.

Det här är en ganska ordinär rosé. Dosage på 8 g/l.

Betyg idag: 67

Sannolikt bäst: 2015 – 2018




söndag 24 november 2013

2004 Gosset Grand Millésime


(55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

När: 16 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Aningen brödig doft med brända toner. Inslag av röda äpplen, rostat bröd, apelsin och mörk choklad.

Smak: Mycket frisk och mycket torr smak med inslag av mindre mogna röda äpplen, grapefrukt och en aning nougat. Mycket syra!

Kommentar: Det här är fortfarande ungt, men med stor potential! Som vanligt när det gäller Gosset har vinet inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Dosage på 8 g/l.

Betyg idag: 86(++)

Sannolikt bäst: 2018 – 2025




lördag 23 november 2013

Paul-Etienne Saint Germain Tradition


(100 % chardonnay)

När: 13 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Blommig och brödig doft med brända toner. Inslag av rostat bröd, mineral och honung.

Smak: Mycket frisk och mycket torr smak med inslag av bröd, mineral, gula äpplen, blodgrape och citrusskal.

Kommentar: Producentens standardcuvée. Till 71 procent baserad på 2008 års årgång med tillägg av reservviner. Druvorna kommer från grand cru-byarna Cramant och Avize. Dosage på 10,8 g/l.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2016 – 2018


onsdag 20 november 2013

1998 Michel Gonet Cuvée Prestige


(100 % chardonnay)

När: 4 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Utvecklad, kryddig doft med inslag av torkad frukt, aprikos och smör.

Smak: Frisk och mycket torr smak. Inslag av röda äpplen, aprikos, apelsin, blodgrape och hasselnötter. Mycket syra!

Kommentar: Den fina mörkgula färgen och den stora doften indikerar ett utvecklat vin, men smaken når inte riktigt ända fram idag. Det finns dock potential! Druvor från Oger och Le Mesni-sur-Oger. Dosage på endast 1,8 g/l.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2015 – 2020



söndag 17 november 2013

Krug Grande Cuvée


(ca 50 % pinot noir, 35 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

När: 2 oktober 2013

Var: Hemma

Doft: Liknande shiraztoner som när jag drack Comtes de Champagne 2000 några veckor tidigare! Det är en kraftfull, komplex och rökig doft med inslag av jordkällare, bränt gummi och lakrits. Efter en stund framträder även inslag av nötter och honung.

Smak: Frisk och mycket torr smak med inslag av röda äpplen och grapefrukt. Trots sin ålder, flaskan degorgerades i slutet av 2005 (se nedan), är det här fortfarande ett relativt ungt vin med stor kvarvarande potential!

Kommentar: Krugs årgångslösa champagne är alltid en blandning av fler än hundra olika viner från åtminstone ett tiotal årgångar. Det är husets billigaste cuvée, men samtidigt högre prissatt än de flesta prestigecuvéer på marknaden – i skrivande stund kostar en flaska Grande Cuvée 1 449 kr på Systembolaget medan man får en Dom Pérignon för 1 247. Det är ett vin som kan vara minst lika bra som Krugs årgångschampagner och faktum är att Krug själva framhåller Grande Cuvée som sin främsta produkt! Det är logiskt, dels med tanke på att det är det här vinet som allra tydligast speglar husets arbetssätt och dels för att det står för en övervägande del av den samlade årsproduktionen. Grande Cuvée skulle på sätt och vis kunna ses som ett standardvin, eftersom det är husets vanligaste vin, och många benämner det också som ”Krugs standardcuvée”. Men i min värld är det utan tvekan ett prestigevin! Inte bara prislappen, utan framförallt det gedigna arbetet bakom och resultatet det skapar talar för detta. Dessutom är det en champagne som kräver lång lagring för att komma till sin rätt. Det varierar så klart en del från hus till hus, men de flesta standardcuvéer på marknaden bygger till 75-90 procent på den senaste skörden, uppblandat med reservviner från en till tre av de närmast tidigare årgångarna, som sedan får ligga 15-36 månader på sin jästfällning innan de degorgeras och slutligen når marknaden. I Krugs fall står reservvinerna för närmare hälften av innehållet i varje flaska och kommer från ett stort antal årgångar tillbaka i tiden. Grande Cuvée får dessutom alltid ligga minst 60 månader på sin jästfällning innan den degorgeras. Detta, tillsammans med den genomgående höga kvalitén på druvorna och det faktum att Krug aldrig låter sina viner genomgå någon malolaktisk jäsning, resulterar i ett betydligt mer komplext och lagringsdugligt vin än den typiska standardcuvéen, som per definition skapas för att drickas ung. Komplexiteten i vinet gör också att upplevelsen och smaken av en flaska Grande Cuvée kan skilja sig rejält åt från flaska till flaska, beroende på vilka basviner som ingår och hur gammal flaskan är när man dricker den!

Den här flaskan köptes på Systembolaget i oktober 2006, d v s innan Krug börjat skriva ut ID-nr på baksidesetiketten (som bl a avslöjar när flaskan blev degorgerad). Men med hjälp av koden på korken (V 551) kan man lista ut att den här flaskan degorgerades i september eller oktober 2005 (första femman indikerar 2005, andra femman att det rör sig om den femte sjättedelen av året)! Gissningsvis innebär det att blandningen har årgång 1998 som bas uppblandat med reservviner från mitten av 80-talet och framåt.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2016 – 2025



fredag 15 november 2013

1989 Leclerc Briant Cuvée Divine


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 29 september 2013

Var: Hemma

Doft: Fantastisk, utvecklad doft med inslag av katrinplommon, torkade aprikoser och jästa äpplen.

Smak: Utvecklad, frisk och torr smak med inslag av aprikos, plommon och äpplen.

Kommentar: Köpt hos Leclerc Briant vid besök i september.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2012 – 2020



onsdag 13 november 2013

Tarlant Zero


(33 % chardonnay, 33 % pinot meunier, 33 % pinot noir)

När: 28 september 2013

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med svagt brända toner. Inslag av honung, citron, gröna äpplen och gräddkola.

Smak: Mycket frisk och mycket syrlig smak med inslag av citron och Granny Smith. En riktig syrabomb!

Kommentar: Tarlant i den lilla byn Œuilly i Marnedalen, väster om Épernay, är en imponerande producent som borde få mer uppmärksamhet för sitt dedikerade arbete och sina fina viner! Familjen Tarlant har odlat vin ända sedan 1687 då Pierre Tarlant påbörjade sitt arbete, men det var inte förrän 1929 som deras första egna champagne nådde marknaden. Idag samsas den elfte generationen – Jean-Mary Tarlant och hans fru Micheline – med den tolfte – deras barn Benoit och Mélanie – på den familjeägda firman. Man har stor respekt för naturen och jobbar helt ekologiskt, vilket bl a innebär nolltolerans mot alla former av kemiska bekämpnings- och gödningsmedel. Ett exempel på detta är att man sprutar sina odlingar med te för att bekämpa skadedjur. Men man är även väldigt medveten om de olika jordmånernas betydelse för vinet och hur mikroklimatet i varje enskilt läge påverkar slutresultatet. Varje odlingslott vinifieras separat för att lyfta fram de unika egenskaperna i varje läge, innan basvinerna blandas till någon av cuvéerna eller blir till en av vingårdschampagnerna som släpps med jämna mellanrum. Ungefär hälften av vinerna, de från de äldsta stockarna, jäses på nya ekfat och resten i ståltankar. Idag äger Tarlant totalt 14 hektar mark, uppdelat på 55 odlingslotter i fyra byar; Œuilly, Boursault, St-Agnan och Celles-lés-Condé. Utöver de tre stora druvorna odlar de även mindre mängder av pinot blanc, arbanne och petit meslier. Målsättningen är att använda ingen eller så liten dosage som möjligt. Det, i kombination med att man inte låter vinerna genomgå någon malolaktisk jäsning, ställer givetvis mycket stora krav på såväl hantverk som råvara.

Tarlant Zero är, som namnet antyder, helt utan dosage. Det är en underbar champagne, så ren och så underbart naturlig! Och samtidigt husets standardcuvée som står för en stor del av den samlade årsproduktionen. Den här flaskan är baserad på 2006 års skörd med tillägg av ekfatslagrade reservviner och med druvor från fyra olika jordmåner. Degorgerad i april 2011. Med tanke på förutsättningarna, ingen malolaktisk jäsning och ingen dosage, är det nog ett bra beslut att låta det här vinet ligga minst två år efter degorgeringen!

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2015 – 2020






söndag 10 november 2013

Gimonnet-Gonet Cuvée Tradition


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 27 september 2013

Var: Hemma

Doft: Fruktig doft med brända toner. Inslag av mineral, röda äpplen, rostat bröd och mogna plommon.

Smak: Frisk och torr smak med inslag av gula äpplen, plommon, citrus och citrusskal.

Kommentar: Philippe Gimonnet och hans hustru Anne (född Gonet) kommer båda från välrenommerade champagnefamiljer, men istället för att fortsätta i gamla hjulspår ville de skapa något gemensamt och 1986, med utgångspunkt från Le Mesnil-sur-Oger, lanserade de sina första flaskor. Idag äger de 13 hektar odlingar med framförallt chardonnay i bl a Le Mesnil-sur-Oger, Cramant, Chouilly och Oger. Philippe är för övrigt son till Pierre Gimonnet medan Anne är dotter till François Gonet och brorsdotter till Philippe Gonet och givetvis även släkt med Michel Gonet i Avize.

Cuvée Tradition är husets enklaste vin och görs i 25 000 flaskor per år. Det är det enda, utöver rosén, som inte är 100 % chardonnay och det enda som inte enbart är gjort på grand cru-druvor. Druvorna till detta vin kommer från Oger, Cramant, Épernay, Vincelles, Verneuil och Troissy. Dosage på 9 g/l.

Betyg idag: 74

Sannolikt bäst: 2014 – 2018



Philippe Gimonnet med sin son, som också är aktiv i firman.

lördag 9 november 2013

Pierre Moncuit Pierre Moncuit – Delos


(100 % chardonnay)

När: 21 september 2013

Var: Hemma

Doft: Angenäm doft med inslag av torkad frukt, aprikos, mineral, äpplen och nougat.

Smak: Förvånansvärt rund till en början – innan syran slår till som ett knytnävsslag! Mycket äpplen, citron och mineral. Lång, härlig eftersmak av päron och citrusskal.

Kommentar: Champagne Pierre Moncuit är en familjeägd producent i Le Mesnil-sur-Oger. Huset grundades 1889 av Pierre Moncuit och hans hustru Odile Delos och drivs sedan 1977 av Nicole Moncuit och hennes bror Yves Moncuit. Nicole ansvarar för odlingarna och tillverkningen medan Yves sköter försäljningen. De äger tjugo hektar, varav femton i Le Mesnil-sur-Oger. Nicole tror stenhårt på att aldrig blanda årgångar. Därför har man inga reservviner, utan samtliga viner är alltid baserade på en enda årgång, även de som officiellt är årgångslösa. Man använder sig heller inte av några ekfat eftersom man anser att druvorna från Le Mesnil är tillräckligt kraftfulla och komplexa i sig själva.

Officiellt årgångslös, men det är uteslutande chardonnay från 2008 och Le Mesnil-sur-Oger i flaskan. Degorgerad i maj 2012 med en dosage på 8 g/l. Det här är ett stort vin och ett bevis på husets höga kvalitet och ortens magnifika druvor! Och ytterligare ett tecken på att 2008 verkar vara en fantastisk årgång.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2015 – 2020





torsdag 7 november 2013

Most Cuvée Découverte Brut Rosé


När: 19 september 2013

Var: Hotel Mercure i Reims

Doft: Bärig doft med inslag av jordgubbar.

Smak: Torr smak med inslag av röda bär och blodgrape. Mycket syra! Väldigt outvecklad idag, men kan säkert utvecklas på ett par års sikt.

Betyg idag: 59

Sannolikt bäst: 2015 – 2017


Most Cuvée Découverte Blanc de Blancs


(100 % chardonnay)

När: 19 september 2013

Var: Hotel Mercure i Reims

Doft: Fruktig doft med inslag av gula äpplen, hasselnötter och persika.

Smak: Frisk och torr smak med inslag av gula äpplen, citrus och hasselnötter.

Kommentar: 22-årige (!) Gaëtan Gillet lanserade Most 2011. Han håller till i det gamla rådhuset i Avize.

Betyg idag: 68

Sannolikt bäst: 2014 – 2016



söndag 3 november 2013

2004 Bollinger La Grande Année


(66 % pinot noir, 34 % chardonnay)

När: 19 september 2013

Var: Le Wine Bar i Reims

Doft: Blommig och utvecklad doft med brända toner. Inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral och apelsin. Magisk!

Smak: Torr, frisk och något utvecklad smak med inslag av röda äpplen, plommon, mineral och apelsin.

Kommentar: Innehåller vin från 16 olika byar, varav 88 % är grand cru och 12 % premier cru. Dosage på 8 g/l. Det här är redan ett stort vin, betydligt mer utvecklat än vad 2002:an är idag.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2018 – 2025