Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 26 juni 2013

2000 Clos des Goisses


(67 % pinot noir, 33 % chardonnay)

När: 7 juni 2013

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med efter hand lätt brända toner. Inslag av brioche, mogna gula äpplen, mineral, krusbär och gräddkola.

Smak: Väldigt rå till en början. I princip bara syra och ingen smak alls! Därefter torr, frisk smak med inslag av citrus, gröna äpplen och krusbär.

Kommentar: Philipponnats prestigecuvée och ett av världens mest lagringsdugliga (-krävande) viner. Philipponnat grundades 1910 av Pierre Philipponnat och 1935 köpte man vingården Clos des Goisses i Mareuil-sur-Ay. Och även ett mellanår som 2000 blev råvaran till detta vin exceptionell! Dosage på 4,5 g/l. Degorgerad i juni 2010. Måste luftas! Eller ännu hellre lagras, i åtminstone tio år till. Kraftfull, koncentrerad och full av potential!

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2023 – 2030

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar