Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 januari 2013

Jacques Selosse Version Originale


(100 % chardonnay)

När: 31 december 2012

Var: Hemma

Doft: Underbar brödig, blommig och kryddig doft med inslag av mogna äpplen och nougat. Tydlig fatkaraktär.

Smak: Utvecklad smak med inslag av äpplen, nougat och citrus. Svag antydan av grapefrukt i eftersmaken. Fortfarande ganska mycket syra.

Kommentar: Kultproducenten Jacques Selosse grundades 1950 och drivs idag av Jacques son, den nytänkande och karismatiske Anselme Selosse. Den totala produktionen är begränsad till ca 80 000 flaskor per år och vinerna är genomgående kraftfulla och extremt lagringsdugliga. Version Originale produceras endast i 3 600 flaskor per år och består, i likhet med systervinet Initiale, av tre efterföljande årgångar av chardonnay från grand cru-byarna Avize, Cramant och Oger. Det lagras i minst 42 månader på sin jästfällning innan det degorgeras. Just den här flaskan degorgerades 3 oktober 2007 och jag hade sparat den i källaren i fem år. Ingen eller väldigt liten dosage. Vinet hade en fantastisk mörkgul, ölliknande, färg. Dracks tillsammans med en flaska Initiale och till en meny bestående av pilgrimsmusslor och renfilé. Båda vinerna skar sig totalt med pilgrimsmusslorna men funkade bra till renfilén! Intressant nog upplevde jag till en början Initiale som det bättre vinet av de båda, men efter ett par timmar kom V.O. till sin rätt och vann duellen med en hårsmån. Det är utan tvekan två fantastiska viner, med ytterligare potential, och det var kul att dricka dem sida vid sida!

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2015 – 2020Inga kommentarer:

Skicka en kommentar