Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 1 maj 2019

H. Billiot & Fils Brut Réserve

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

26 januari 2019 (hemma)



H. Billiot är en intressant odlare i Ambonnay. Firman leds idag av Laetitia Billiot, som utgör den femte generationen vinodlare i familjen. Hennes farfars farfar Eugene Billiot, som ursprungligen var mjölnare, köpte de första odlingarna 1896 innan hans son Louis Billiot tog över rörelsen och även började producera sin egen champagne. Det var dock farfar Henri Billiot som lade grunden för det vi ser idag när han 1960 skapade H. Billiot & Fils. Laetitias pappa Serge vidareutvecklade verksamheten innan han gick i pension 2010 och lämnade över rodret till sin dotter. Bolaget äger 4,7 hektar odlingar i hembyn, planterade med 75 % pinot noir och 25 % chardonnay, och den årliga produktionen uppgår till 38 000 flaskor. För närvarande gör man sju olika champagner: Cuvée Tradition (baserad på druvor från tre årgångar, gjord på en kombination av första- och andrapressningen och med minst två års lagring på jästen), denna Cuvée Réserve (samma bas som Cuvée Tradition men endast förstapressningen och i regel minst tre års lagring på jästen), Cuvée Réserve Rosé (gjord med hjälp av blandning, med tillsats av ca 6 % fatlagrat rött vin), årgångscuvéen Millésime samt prestigecuvéerna Cuvée Laetitia (gjord på en soleraliknande blandning, för närvarande bestående av årgångarna 1983 till 2013), Cuvée Julie (officiellt årgångslös, men verkar vara ett rent årgångsvin i praktiken) och den nya Essence (rent årgångsvin gjort på producentens äldsta stockar). Samtliga får sin första jäsning på ståltank, utom de fatjästa Cuvée Julie och Essence, och man undviker konsekvent den malolaktiska jäsningen.



Den här utgåvan av Cuvée Réserve – eller Brut Réserve som etiketten indikerar – bör ha 2014 som basår och är då gjord på en blandning bestående av 50 % 2014, 25 % 2013 och 25 % 2012. Flaskan blev degorgerad i februari 2018 och dosagen uppgår till 11 g/l.

Det här är en mycket trevlig champagne! Den är mycket bra redan idag, men vinner sannolikt på några års lagring. Flaskan dricks över tre dagar och champagnen håller ihop väl.

Doft: Relativt kraftfull, fruktig, parfymerad, komplex och något söt. Inslag av kokos (Bounty), mogen stenfrukt, rostat bröd, tallbarr, yoghurt och hallon.

Smak: Fruktig, frisk och komplex; torr men med en tydlig dosage. Persika, aprikos, gula äpplen, apelsin och hallon. Påtaglig syra, som balanseras fint av den relativt höga dosagen. Lång och mycket torr eftersmak.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2023-2027


4 kommentarer:

  1. Part i målet, men Billiot finns att köpa till väldigt konkurrenskraftiga priser hos www.svenskavinbolaget.se
    Jonas

    SvaraRadera
  2. Testade denna champagne för ca 6 månader sedan och blev riktigt imponerad, det slutade med ytterligare köp samt Cuvée Réserve Rosé som också slog mina förväntningar. Må gott/Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut en intressant producent! Jag ska också se till att prova någon av de övriga champagnerna inom kort.

      Radera