Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 29 juni 2017

Henri Giraud Fût de Chêne MV07

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

23 april 2017 (hos Martin & Emma)



Henri Girauds Fût de Chêne, som t o m årgång 2000 var en ren årgångschampagne, är numera en så kallad multi-vintagecuvée – vilket tveklöst låter mer ambitiöst än no vintage även om det i princip är samma sak. Under alla omständigheter är det här en fantastisk champagne! Denna upplaga består till 70 % av årgång 2007 och till 30 % av reservviner från en solera. Champagnen har fått ligga tolv månader på fat, gjorda på ek från Argonneskogen, innan buteljering. Flaskan degorgerad i juli 2015. Köpt på Systembolaget i november 2015.

Den här champagnen dracks vid en tillställning med några vinvänner i Simrishamn och den var mitt bidrag till provningen. Möjligen tömde vi flaskan för snabbt så att champagnen inte hann få tillräcklig kontakt med luft – eller så är den helt enkelt fortfarande för ung – men jag tycker inte att den riktigt når upp till samma nivå som tidigare upplaga av denna champagne. Icke desto mindre är det här ett otroligt bra vin med mycket karaktär!

Doft: Utvecklad, blommig och klart komplex doft med Selosseliknande toner och inslag av smör, ek, växthus, jordgubbar, hallon och hö. Senare tydligt brända toner.

Smak: Underbar, frisk, utvecklad och relativt koncentrerad smak av framförallt röda äpplen, nektariner och lite grapefrukt.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2020-2026

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):



måndag 26 juni 2017

2002 Egly-Ouriet Millésime

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

23 april 2017 (hos Martin & Emma)



Egly-Ouriets årgångschampagne är bland de bästa champagner som finns och 2002:an borde, åtminstone på pappret, vara en av de bästa årgångarna av denna champagne. Francis Egly själv lär ha sagt om 2002 att ”det är den typen av årgång man skulle vilja uppleva varje år”!

Gjord på ekfat (varav 25 % nya) och utan malolaktisk jäsning. Degorgerad i januari 2012, efter 102 månaders lagring på jästfällningen. Mycket låg dosage – sannolikt nära noll.

Den här champagnen serverades blint vid en provning med några vinvänner i Simrishamn. Jag kände mig först väldigt osäker på vad det kunde vara i glaset. Men när Martin som tog med flaskan gav ledtråden att det handlade om en ”A-by”, d v s att producenten och/eller druvorna kom från en by som börjar på A, gissade jag direkt på Ambonnay. Jag tyckte att den kraftfulla stilen talade för Ambonnay, även om Aÿ också hade varit en rimlig gissning. Jag var under alla omständigheter helt säker på att han inte syftade på chardonnaybyn Avize – och sedan finns det inga andra kända champagnebyar som börjar på A! När Martin väl bekräftat att det handlade om Ambonnay gissade jag ganska snart på Egly-Ouriet, efter att ha uteslutit producenter som Déthune, Marguet och Ledru. Jag klarade dock inte av att gissa årgången. Jag trodde det var en äldre champagne och den kändes absolut inte som 2002!

Det här är helt klart en fantastisk champagne, men jag misstänker att flaskan som vi provade utsatts för dålig lagring – och att champagnen därmed utvecklats snabbare än vad som är optimalt. Till en början kändes den både viril och härligt utvecklad, men den tappade dessvärre en del i intensitet efter längre tid i glaset och kändes ganska snabbt lite trött.

Doft: Fantastisk, utvecklad och komplex doft med fatkaraktär och tydligt oxiderade toner. Inslag av smör, fullkornsbröd, nötter, mogna gula äpplen, honung och lakrits.

Smak: Utvecklad, frisk och mycket torr. Jag lokaliserar främst mogna äpplen och mogen citrus med viss skalbeska.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2017-2024


lördag 24 juni 2017

2004 Comtes de Champagne

(100 % chardonnay)

20 april 2017 (hemma)



Comtes de Champagne, Taittingers prestigecuvée, är alltid en stor upplevelse och 2004:an är inget undantag. Den är gjord på chardonnay från grand cru-byarna Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Oger och Chouilly. Fem procent av vinerna lagrades fyra månader på nya ekfat. Dosage på 9 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i april 2013.

Champagnen dricks över två dagar. Till en början är den lite fadd och oförlöst, men den vaknar till liv efter ett par timmar. Och dagen efter är den riktigt, riktigt bra! Den kommer dock att vinna på ytterligare lagring.

Doft: Något utvecklad. Tydligt rostade toner till en början, som dock mattas efter hand. Inslag av rostat bröd, smör, citrus, gul frukt, kex och rostade nötter.

Smak: Frisk, fruktig, torr och relativt koncentrerad. Tydlig dosage! Till en början mest grapefrukt, lime och vit persika. Dagen efter känns den tydligt utvecklad och bjuder på söt citrus, gula äpplen och persika.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2020-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

onsdag 21 juni 2017

2003 Dom Pérignon

(62 % pinot noir, 38 % chardonnay)

14 april 2017 (hemma)



2003 var ett svårt år i Champagne. En utbredd frost i april halverade i praktiken skörden och en intensiv värmebölja under sommarmånaderna gjorde sedan att de kvarvarande druvorna mognade allt för snabbt. Många producenter avstod följaktligen från att göra årgångschampagner detta år. Men inte Moët & Chandon, som beslutade sig för att inte bara släppa sitt ”vanliga” årgångsvin, Grand Vintage, detta år utan även prestigevinet Dom Pérignon. Ägarna LVMH gör förvisso sitt bästa numera, ända sedan årgång 2000, att marknadsföra Dom Pérignon som ett eget hus, men för mig är Dompan fortfarande Moëts prestigecuvée. Men oavsett vilket producentnamn som står på etiketten strävar vinmakarna fortfarande efter att åstadkomma en druvblandning som består av ungefär hälften chardonnay och hälften pinot noir – där det i praktiken oftast blir en viss övervikt av den förstnämnda. Men eftersom frosten 2003 framförallt drabbade tillgången av chardonnaydruvor blev det här en klart pinot noir-dominerad blandning.

Mitt första möte med denna champagne, i april 2013, var oväntat positivt. Jag upplevde den som en mycket intressant årgång med klart komplex smak och fin potential. Men nu, fyra år senare, när jag dricker den på nytt kan jag dessvärre konstatera att den inte utvecklats på ett bra sätt. Det kan så klart handla om flaskvariation, dagens flaska kan ha varit ett dåligt exemplar. Låt oss helt enkelt hoppas på det! Jag kommer under alla omständigheter vänta några år innan jag korkar upp nästa flaska.

Champagnen dricks över två dagar. Doften är klart komplex och inte alls oäven, men smaken är bara konstig.

Doft: Intensiv, komplex, kryddig, nötig och något utvecklad doft med tydligt brända toner. Inslag av grapefrukt, persika, rostat bröd, vit choklad och hasselnötter.

Smak: Torr, bitter och något fruktig. Dessutom tydligt eldig till en början. Persika, grapefrukt, citrusskal och äpplen. Hög syra. Den har lugnat ner sig till andra dagen, men känns då istället tunn och relativt andefattig.

Betyg idag: 79

Sannolikt bäst: 2020-2026?

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar:

måndag 19 juni 2017

1988 Pol Roger Rosé

(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

13 april 2017 (hemma)

Till skillnad mot många andra av de stora champagnehusen gör Pol Roger ingen årgångslös roséchampagne, utan endast denna årgångsrosé. Den utgår från samma druvblandning som det vanliga årgångsvinet (Vintage), där man tillsatt ungefär 15 % röd pinot noir.

1988 var en riktigt stor årgång i Champagne, men det här är en flaska som borde druckits för 3-4 år sedan eller möjligen ännu tidigare. Idag är champagnen förvisso härligt kopparfärgad och känns fortfarande hyfsat pigg, men den är helt klart på väg ner. Den är dock fortfarande mycket, mycket bra!

Doft: Stor, mogen, kryddig och gräddig doft med tydliga sherrytoner. Inslag av jordgubbssylt, sirap och gräddkola. Senare klart rostade toner.

Smak: Mogen, mycket frisk och bärig smak av jordgubbar, röda vinbär, rabarber, hallon och citrusskal. De senare försvinner efter längre tids luftning. Medellång, torr eftersmak.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2006-2014?

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):



lördag 17 juni 2017

2009 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Bolorée

(100 % pinot blanc)

7 april 2017 (108 i Köpenhamn)

Medan de flesta champagneflaskor har en mycket tydligt definierad framsides- respektive baksidesetikett, är det mer oklart vad som är fram- respektive baksida på Cédric Bouchards flaskor! Kanske kan man helt enkelt fastställa att de har två framsidor?




La Bolorée är en 0,2107 hektar stor (liten) vingård som uteslutande består av pinot blanc som planterades 1960. Eftersom Bouchard genomgående jobbar med mycket små skördeuttag blir produktionen av flaskor från den lilla vingården mycket begränsad. I likhet med odlarens övriga champagner görs den helt utan dosage.

Pinot blanc-baserade champagner i allmänhet och denna La Bolorée i synnerhet tillhör helt klart mina favoriter bland bubblande drycker, inte minst för att de är så ovanliga, men den här flaskan blir lite av en besvikelse. Doften är förvisso riktigt bra, men smaken hänger tyvärr inte med. Den känns lite obalanserad och en störande bitterhet drar ner betyget med ett par snäpp. Sett ur ett positivt perspektiv skulle man kunna definiera den som oförlöst – det finns så klart en chans att den lyfter med några års ytterligare lagring. Den något nyktrare analysen är att allting är årgångens fel – 2009 imponerar sällan! Degorgerad i april 2013.

Doft: Fruktig, blommig och klart komplex! Den ändrar karaktär flera gånger under kvällen. Det finns inslag av röda och gula äpplen, citron, kiwi, vaniljsocker, päron, lakrits och kräftspad.

Smak: Fruktig, torr och tydligt bitter till en början. Mogen gul frukt och citrusskal. Påtaglig syra. Känns lite oförlöst. Den irriterande bitterheten dämpas något efter ett par timmar.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2020-2025

Flaskan dracks vid ett besök på fina 108 i Köpenhamn, en något anspråkslös stjärnrestaurang med avskalade och enkla – men väldigt goda – rätter.

I tur och ordning: bräserade oxsvansbollar med tallbarr, underbar ”brown beech mushroom” (vad heter den på svenska?) med rökt äggula och tångpulver, saltinbakad rotselleri med lagrad ost och grillad persilja samt grillad kyckling med ramslök och torkade pilgrimsmusslor:





torsdag 15 juni 2017

A.Viot & Fils Brut Tradition

(60 % pinot noir, 30 % chardonnay, 10 % pinot meunier)

6 april 2017 (hemma)

Budgetchampagnen på allas läppar för tillfället? Förmodligen inte, men kanske borde det vara så för den här champagnen presterar riktigt, riktigt bra för sina 185 pengar! Den är helt klart den bästa champagnen under 300 kr på Systembolaget för närvarande. Och dessutom bättre än de flesta standardchampagner från de stora husen – som i runda slängar kostar dubbelt så mycket!

A. Viot & Fils är en odlare i byn Colombé-la-Fosse i Aube, d v s i den södra delen av Champagne. Firman grundades av Lucienne och Armand Viot 1921 och idag är det Melanie och Julien Viot tillsammans med Elisabeth och Maurice Mignerey som leder verksamheten. Man äger 8 hektar odlingar, planterade med en tredjedel vardera av chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Årgångslösa Brut Tradition ges alltid minst fem års lagring på jästen, vilket helt klart tyder på en ambitiös inställning från producentens sida. Druvsammansättningen varierar en del från år till år beroende på druvornas förutsättningar.

Jag dricker flaskan över tre dagar och den håller ihop riktigt bra. Det ska bli intressant att se hur den klarar några års lagring!

Doft: Först jäst, deg, stenmjöl och lakrits. Senare blir den något fruktig och bjuder på gul frukt, nötter och brioche.

Smak: Fruktig och torr i en ganska lätt stil med persika, gula äpplen, grapefrukt och lakrits.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2019-2021


tisdag 13 juni 2017

2005 Roederer Estate L’Ermitage

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

2 april 2017 (hemma)

Jag har skrivit om den kaliforniska producenten Roederer Estate – som ägs av Louis Roederer – tidigare och specifikt om det relativt enkla vinet Quartet, så jag utelämnar en närmare presentation här och hoppar direkt till kärnan för det här inlägget: L’Ermitage. Det är producentens toppvin som endast görs under ”exceptionella år” – som det så fint brukar heta. Första årgången var 1989.

L’Ermitage är faktiskt inte ett rent årgångsvin, utan innehåller alltid en skvätt fatlagrat reservvin. Den här 2005:an består exempelvis till 4 % av reservvin från 2003.

Det här är mycket bra! Utöver att vara välgjort och väldigt champagnelikt är det oerhört gott och lättdrucket!

Flaskan köpt via Systembolagets beställningstjänst i oktober 2014. För närvarande finns årgång 2009 tillgänglig via samma kanal, men säljs dessvärre endast i lådor om tre flaskor.

Doft: Utvecklad, fruktig, brödig och något gräddig doft med inslag av mango, äpplen, brioche och hasselnötter.

Smak: Utvecklad, torr och mycket frisk med härligt koncentrerad frukt. Citron, lime, gula äpplen. Viss skalbeska.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2017-2021


måndag 12 juni 2017

2007 Deutz Rosé

(100 % pinot noir)

31 mars 2017 (på Locatelli i Göteborg)

Gjord på 100 % pinot noir och med hjälp av blandning, d v s till det vita basvinet har man tillsatt en del rött vin som ger den rosa färgen och den speciella rosékaraktären.

Det här är mycket bra! I likhet med de flesta 2007:or är det dock en champagne som kommer att må bra av att lagras i några år till.

Doft: Bärig, brödig och något utvecklad. Inslag av jäst, röda bär och gräddkola.

Smak: Frisk, bärig och torr. Tranbär, körsbär, lingon och blodgrape. Hög syra.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2020-2025


lördag 10 juni 2017

2008 Veuve A. Devaux D Millésimé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

31 mars 2017 (hos Peter i Mölnlycke)

Devaux, med hemvist i Bar-sur-Seine i Aube, grundades 1846 av bröderna Jules och Auguste Devaux och var ursprungligen ett eget champagnehus. Namnet Veuve A. Devaux fick det när Augustes änka Claude-Joseph Devaux tog över driften efter makens död. Huset förblev i familjens ägo fram till 1987 då den sist levande familjemedlemmen, Jean-Pol Auguste Devaux, sålde det till kooperativet Union Auboise (därefter Groupe Vinicole Champagne Devaux).

Sortimentet består idag av fyra enklare årgångslösa champagner (standardcuvéen Grande Réserve, Cuvée Rosée, Blanc de Noirs och den halvtorra Crème de Cuvée), den mer ambitiösa D-kollektionen (Cuvée D, Ultra D som är extra brut, D Rosé och årgångscuvéen D Millésimé) samt prestigecuvéen Sténopé, som görs i samarbete med Rhône-producenten Michel Chapoutier. Devaux producerar dessutom två stilla viner, en rosé des Riceys och en röd coteaux champenois.

Det här är en härlig champagne som bjuder på fint koncentrerad 2008-frukt. Dessutom i en mycket fin och stilren flaska! Degorgerad i juni 2015. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2017.

Doft: Fruktig och något utvecklad doft med inslag av lime, citron, kex och hasselnötter.

Smak: Frisk, fruktig och torr. Passionsfrukt, citrus och hasselnötter.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2020-2027


torsdag 8 juni 2017

2005 Dehours Lieu-dit Brisefer

(100 % chardonnay)

26 mars 2017 (hemma)



De ekfatsjästa vingårdsbetecknade champagnerna från det lilla huset Dehours håller hög klass! Brisefer görs på chardonnay från den 1,3 hektar stora vingården med samma namn i Mareuil-le-Port, odlingar planterade 1966 och 1992. Övriga champagner i serien är La Côte en Bosses (blandning av pinot meunier, pinot noir och chardonnay), La Croix Joly (pinot meunier), Les Genevraux (pinot meunier) och Maisoncelle (pinot noir).

Av den här årgången av Brisefer gjordes det 1 832 flaskor. Buteljerad i juli 2006 och degorgerad i november 2013. Extra brut. Flaskan köpt på Systembolaget i januari 2015. Mycket bra! Doften är bättre än smaken.

Doft: Utvecklad, brödig och fruktig doft med härligt oxiderade toner. Inslag av bokna äpplen, gula plommon, surdegsbröd, honung och krut. Senare även rostade toner med inslag av rostade nötter.

Smak: Mycket torr, frisk och utvecklad. Något tunn. Syrliga äpplen, citrus (först grapefrukt, sedan citron) och gula plommon.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2023



Mina intryck av andra viner i serien (med länkar till resp inlägg):

tisdag 6 juni 2017

1999 Cristal

(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)

23 mars 2017 (hemma)

Det är alltid en ynnest att få korka upp en vällagrad flaska Cristal! 99:an är helt underbar och nära toppen nu, men kan utvecklas ytterligare och kommer tveklöst att leverera på en hög nivå i många år framöver.

Degorgerad 2005. Flaskan köpt på Landvetter i oktober 2006.

Doft: Utvecklad och komplex doft med rostade toner. Inslag av jäst, citron, persika, plommon, vit choklad, ljust bröd, hasselnötter, nougat och grädde.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, komplex och härligt koncentrerad. En fruktcocktail med finstämd skalbeska! Till en början är det mest mogna gula äpplen, sedan persika och plommon och därefter päron. Men även vit choklad, söt citron och mogen grapefrukt.

Betyg idag: 94

Sannolikt bäst: 2017-2028

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):




Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.

måndag 5 juni 2017

2005 Drappier Grande Sendrée

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

19 mars 2017 (hemma)

Drappiers prestigecuvée är i regel en mycket trevlig upplevelse! Huset i Urville nere i Aube har via sina egna odlingar tillgång till mycket bra druvmaterial och även om en del av de bästa druvorna numera hamnar i flaskor som det står Boërl & Kroff på, finns det goda förutsättningar även för producentens egna viner.

Degorgerad i april 2013. Dosage på 5 g/l, d v s extra brut i praktiken. Flaskan köpt vid ett besök hos Drappier i oktober 2014.

Champagnen dricks över två dagar. Den är lite trögstartad, men lyfter efter hand. Andra dagen är den mycket bra, men slutsatsen är ändå att det här är en relativt svag årgång av denna champagne.

Doft: Utvecklad, komplex och brödig doft med inslag av brioche, kex, äpplen, krita, kokos och grädde. Med mer luft även mango och persika.

Smak: Frisk och torr; dessvärre något tunn. Mogna äpplen, persika, grädde och grapefrukt. Fin syra.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2021