Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 30 mars 2017

Charles Dufour Bistrøtage

(50 % pinot noir, 45 % chardonnay, 5 % pinot blanc)

29 januari 2017 (hos Martin D & Emma)



Den här utgåvan av Bistrøtage från Charles Dufour är gjord på basvin från 2008 och reservviner från 2006 och 2007. Flaskan degorgerad i maj 2016. Utan dosage.

Det här är en mycket bra champagne som dessutom lovar mer – om man ger den fyra-fem år i källaren!

Doft: Fruktig och blommig doft med inslag av gula äpplen och honung.

Smak: Mycket ung; frisk och mycket torr. Klart kartig men ändå med en förnimbar fruktkoncentration. Mycket hög årgångstypisk syra! Omogna äpplen och mineral.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2021-2026


onsdag 29 mars 2017

2006 Charles Dufour La Sauvage

(100 % chardonnay)

29 januari 2017 (hos Martin D & Emma)



Den här champagnen är gjord på chardonnay från Charles Dufours odlingar i byn Essoyes. Flaskan degorgerad i mars 2016. Utan dosage.

Det här är en välgjord champagne som mycket väl kan lyfta med några års lagring. Idag, mindre än ett år efter degorgering, känns den väldigt ung. Doftmässigt är den klart komplex och lovar betydligt mer än vad den något endimensionella smaken levererar.

Doft: Komplex och något utvecklad doft med inslag av äpplen, kex, mogen citrus, hallon, röda vinbär och gräddkola. Senare, efter lång tid i glaset, brända toner med lite brända brödkanter.

Smak: Frisk, mycket torr och ung. Lite kartig. Glasutvecklingen är nästan obefintlig och jag hittar egentligen inte mycket mer än gröna äpplen.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2020-2024


måndag 27 mars 2017

2003 Comtes de Champagne Rosé

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

27 januari 2017 (hemma)

Det släpptes ingen ”vanlig” (vit) Comtes de Champagne 2003, men uppenbarligen tyckte man på Taittinger att det fanns tillräckligt goda förutsättningar för att släppa det pinotdominerade systervinet. Comtes de Champagne Rosé görs på ungefär 70 % pinot noir (varav 12-15 %-enheter rött vin) och 30 % chardonnay. Den här flaskan hittade jag hos Leisner Wine i Köpenhamn i december 2016.

Champagnen dricks över två dagar. Den är så klart mycket bra, men inte riktigt så spektakulär som man förväntar sig av en Comtes de Champagne Rosé. Den är något bättre dag två, men baserat på den här flaskan tror jag inte den här årgången vinner något på ytterligare lagring. Det är helt klart den svagaste Comtes de Champagne Rosé jag druckit.

Doft: Utvecklad, bärig och något kryddig doft av svarta vinbär, jäst, mineral, kex och rostat bröd.

Smak: Diskret, torr, bärig och något eldig smak av svarta vinbär, smultron och blodapelsin. Besvärande tunn!

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2015-2019


söndag 26 mars 2017

2011 Ridgeview Grosvenor

(100 % chardonnay)

22 januari 2017 (hemma)

Det här är ännu ett mousserande vin från den engelska producenten Ridgeview. Grosvenor görs på 100 % chardonnay och har i senare årgångar bytt namn till Blanc de Blancs.

Det är inte så komplext, har en bristande längd men en fin intensitet. Det här är faktiskt ett riktigt bra och hyfsat champagnelikt vin! Flaskan dricks över två dagar och vinner en del på det. Köpt från Systembolagets beställningssortiment i augusti 2015.

Doft: Fruktig, parfymerad och utvecklad doft med tydliga chardonnaytoner. Inslag av jäst, mango (och andra tropiska frukter), krita, honung och lite knallpulver.

Smak: Frisk, torr, fruktig, utvecklad och medelfyllig smak av mango, gula äpplen, grapefrukt och mineral. Påtaglig syra. Dagen efter har grapefrukten ersatts med citron.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2018-2021


lördag 25 mars 2017

2002 R&L Legras Présidence

(100 % chardonnay)

20 januari 2017 (hemma)

Vid sidan av den fantastiska Cuvée St-Vincent gör R&L Legras även detta årgångsvin, på chardonnay från gamla stockar i firmans hemby Chouilly.

Det här är en mycket bra champagne, även om den känns lite oförlöst till en början. Den dricks lyckligtvis över två dagar och är klart godare och mer harmonisk dag två. Baserat på den här flaskan börjar den närma sig optimalt drickfönster, men ett till två års ytterligare lagring kommer att förbättra förutsättningarna!

Flaskan köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) i maj 2014. Okänt degorgeringsdatum.

Doft: Utvecklad och komplex doft av äpplen, mineral, gurka, nötter, askfat (!) och grädde.

Smak: Frisk, torr, utvecklad men ändå lite kartig. Dessutom klart rökig, i stil med cigarettrök (kanske inte så konstigt att den luktar askfat då)! Jag hittar dessutom äpplen, citron, mandlar, honung, citronskal och gräddkola.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2023


torsdag 23 mars 2017

2002 José Michel Grand Vintage

(70 % pinot meunier, 30 % chardonnay)

14 januari 2017 (hemma)

Många 2002:or från Champagne är fortfarande i yngsta laget och uppträder inte sällan lite vresigt och obalanserat. Den tokhöga årgångstypiska syran ligger då som ett täcke över smakupplevelsen och hindrar frukten från att komma fram – och därmed även varje form av seriös njutning. Men en del champagner, från flaskor som hunnit få tillräcklig tid på korken (läs: att det hunnit gå tillräckligt många år sedan degorgeringen), börjar så smått visa vad årgången kan prestera! Detta är en sådan flaska. Denna meunier-dominerade champagne är mycket harmonisk och välutvecklad idag!

Delar av flaskan sparas till dagen efter. Champagnen håller ihop hyggligt, men tappar en del i intensitet. Flaskan köpt på Systembolaget i december 2014.

Doft: Underbar! Utvecklad, kraftfull, komplex och örtig doft med fatkaraktär. Inslag av mogna äpplen, honung, nötter och russin.

Smak: Utvecklad, fruktig, torr och koncentrerad. Mycket äpplen med en tydlig skalbeska, men även grädde och grapefrukt. Påtaglig syra men helt klart balanserad.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2016-2021


tisdag 21 mars 2017

2010 Vouette & Sorbée Fidèle

(100 % pinot noir)

12 januari 2017 (på kontoret)



Fidèle från Vouette & Sorbée är alltid en trevlig champagne och 2010:an är inget undantag. Redan när jag drack den i maj 2015 var den mycket bra! Sedan dess har den utvecklats, men jag definierar den fortfarande som ung. Doften är helt klart större än smaken idag.

Degorgerad den 13 februari 2013. Flaskan köpt på Ved Stranden 10 i Köpenhamn i maj 2015.

Doft: Komplex, nötig, brödig, något kryddig och lätt oxiderad. Inslag av fläder, hallon, tranbär, ek, honung och röda äpplen. Honungstonerna förstärks efter hand.

Smak: Mycket frisk, mycket torr och lätt oxiderad. Lime, citron, omogna äpplen och nötter.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2020-2025

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar:



söndag 19 mars 2017

2011 Vilmart Grand Cellier d’Or

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

7 januari 2017 (hemma)

Grand Cellier d’Or är Vilmarts ”vanliga” årgångsvin. I likhet med prestigecuvéen Cœur de Cuvée släpps den i princip varje år och håller en påfallande jämn nivå år efter år. Det märks inte minst under generellt svaga årgångar i Champagne, exempelvis 1993 och 2001, då man lyckats väldigt bra med dessa båda viner. Och även 2011 är ett bra exempel på ett mycket svagt champagneår där Vilmart, tack vare sina välskötta odlingar, lyckas skapa ännu en fantastisk årgångschampagne!

Logiken säger ju att den här kommer att bli bättre med lagring, men varför vänta – den är fullständigt underbar redan idag! Vilmart lyckas ännu en gång glänsa i en generellt svag årgång. Flaskan köpt av Franska Vinlistan i december 2016.

Doft: Stor, komplex, bärig och utvecklad doft med inslag av citrus, jäst, smör, tranbär, jordgubbar, fat, ananas, lite honung, kardemumma, vitpeppar och hasselnötter.

Smak: Frisk, torr, koncentrerad, mycket bärig och förförande tillgänglig smak. Det är massor av röda bär i kombination med smör, hasselnötter, röda äpplen (inkl tydlig skalbeska), ingefära och en aning kanel. Hög syra. Lång, torr eftersmak.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2021-2026 (vill nästan skriva nu...)

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):



torsdag 16 mars 2017

2002 de Saint Gall Cuvée Vieilles Vignes

(100 % chardonnay)

5 januari 2017 (hemma)

Kooperativet Union Champagne, som står bakom varumärket de Saint Gall, förfogar över smått ofattbara 1 260 hektar odlingar, varav en stor del finns i Côte des Blancs där Champagnes bästa chardonnay odlas. Kombinerar man dessa förutsättningar med den stora årgången 2002 och dessutom väljer att göra en champagne baserad på druvor från gamla stockar (vieilles vignes) borde resultatet bli riktigt bra. Därför är det med viss besvikelse man konstaterar att detta inte når ända fram. Visst, det är en ”mycket bra” champagne, men jag hade hoppats på betydligt mer än så här! Den uppträder dessutom lite burdust till en början – syran är tokhög – men lugnar lyckligtvis ner sig efter ett par timmars kontakt med luft. Kan nog vinna något på ett par års ytterligare lagring. Flaskan köpt på Systembolaget i maj 2014.

Doft: Utvecklad och komplex doft med fatkaraktär. Lite skum, men i det stora hela klart druvtypisk. Inslag av gula äpplen, vanilj, gräddkola, smör, lite blåmögelost och champinjoner. Senare även nötter och rostat bröd.

Smak: Utvecklad, gräddig, mycket torr och något bitter. Mycket hög årgångstypisk syra! Äpplen och citrus med tydlig skalbeska. Bitterheten dämpas efter hand.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2019-2024


söndag 12 mars 2017

1983 Salon

(100 % chardonnay)

31 december 2016 (hemma)



Champagnen är lätt grumlig – man skulle nästan kunna tro att det är ett ofiltrerat naturvin i glaset – och det är inte så mycket bubblor kvar. Den börjar dessutom kännas lite trött. Men Salon 1983 är fortfarande en fantastisk champagne! Den bjuder på underbar doft och en koncentrerad smak. Till en början upplever jag den som lite knuten, men den vinner mycket på att luftas!

Dricks sida vid sida med Salon 1990 och vinner faktiskt den duellen idag! Det här är alltså fortfarande en fantastisk champagne, men den har sannolikt passerat zenit och var nog som allra bäst för 3-4 år sedan. Flaskan köpt på Systembolaget i september 2006.

Doft: Stor, mogen, komplex, kryddig och klart oxiderad. Sourcream & onion-chips (!), hyacint, curry, gul frukt, champinjoner och hasselnötter.

Smak: Utvecklad, frisk, torr och härligt koncentrerad. Persika, aprikos, citron, citrusskal, hasselnötter och champinjoner. Lång, torr eftersmak. Till en början känns den något metallisk, men det försvinner efter hand.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2007-2014

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):



lördag 11 mars 2017

1990 Salon

(100 % chardonnay)

31 december 2016 (hemma)



En utvecklad Salon är tveklöst något av det bästa man kan uppleva i hela vinvärlden. Kommer champagnen ifråga dessutom från den stora årgången 1990 höjs förväntningarna ytterligare. Har man sedan vårdat flaskan ömt i över ett decennium sedan inköp, i väntan på rätt tillfälle, är så klart spänningen på topp när flaskan väl ska öppnas! Det är som upplagt för en besvikelse, med andra ord…

Första intrycket är hyggligt: Champagnen har en härligt guldgul färg men dessvärre ganska svaga bubblor. Den är klart utvecklad, för att inte säga mogen, i både doft och smak. Därefter, under kvällens gång, pendlar intrycken! Att säga att jag rycks mellan hopp och förtvivlan vore en överdrift, men champagnen böljar upp och ner (i kvalitet) och känns spretig och lite ofokuserad. Jag har svårt att avgöra om den redan har passerat sitt bäst före-datum eller om den bara är inne i en dålig fas för tillfället. Eller (mest troligt) om det här helt enkelt handlar om en relativt svag flaska. Icke desto mindre är det en underbart komplex och koncentrerad champagne!

Slutsats: Salon 1990 är en fantastisk champagne, även om just den här flaskan inte når upp till de upplevelser jag haft av andra årgångar av detta vin. Dracks tillsammans med Salon 1983 i en minivertikal. Flaskan köpt på Systembolaget i april 2006.

Doft: Mogen och komplex doft med tydliga sherrytoner. Inslag av katrinplommon, russin, mogna äpplen, aprikos och grädde.

Smak: Mogen, mycket frisk och koncentrerad. Gula äpplen, citron, honung, citrusskal och katrinplommon. Eftersmaken är lång, mycket torr och något eldig.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2010-2018?

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

måndag 6 mars 2017

1999 Moët & Chandon Millésime Blanc

(38 % pinot noir, 31 % chardonnay, 31 % pinot meunier)

28 december 2016 (hemma)



Magnum. Det här var den 66:e årgången av Moëts årgångsvin. Okänt degorgeringsdatum – Moët skrev inte ut det på flaskorna när den här släpptes. Dosage på 6 g/l, d v s precis på gränsen till extra brut. Dricks under två dagar och champagnen blir successivt bättre ju längre tiden går. Initialt finns det en något störande bitterhet som drar ner helhetsupplevelsen. Den dämpas dock med lång tids luftning! Har man denna på vanlig butelj bör man nog dricka sina flaskor snart medan magnumflaskorna kan ligga kvar i källaren många år till! Den här flaskan köpte jag på Systembolaget i september 2007.

Doft: Kraftfull, utvecklad och komplex doft med rostade toner. Inslag av gummi, jäst, gula äpplen, brioche, hasselnötter, smör, kex och persika.

Smak: Utvecklad, frisk, torr och något bitter. Äpplen, apelsin, apelsinskal och kex. Lång, torr och bitter eftersmak. Dagen efter har bitterheten dämpats och smaken blivit bättre.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2023

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av senare årgångar:

torsdag 2 mars 2017

1998 Georges Vesselle Collection Millésimes

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

26 december 2016 (hemma)

Georges Vesselle är ett litet hus i Bouzy som bl a är känt för sin Bouzy Rouge, d v s det stilla röda vinet från hembyn. Familjen Vesselle har bott och odlat vin i Bouzy sedan 1700-talet. Idag äger man 17 hektar odlingar i hembyn, med 90 procent pinot noir och 10 procent chardonnay. Innan sin död hann den mycket aktive Georges Vesselle även med att arbeta på Mumm, Perrier-Jouët och Heidsieck & Co Monopole samt att vara borgmästare i Bouzy i 25 år! Firman leds idag av Georges söner Eric och Bruno Vesselle. Sortimentet består av sju champagner, fyra stilla viner och en ratafia.

Collection Millésimes är sendegorgerade flaskor av husets årgångschampagne. Enligt importören Bra vins hemsida degorgerades den här flaskan den 14 april 2015. I praktiken extra brut. Köpt via Systembolagets beställningssortiment i februari 2016. Aktuell årgång av Collection Millésimes är för närvarande 2002.

Flaskan dricks över två dagar. Den känns klart menlös till en början, men öppnar upp sig efter ett par timmar. Dagen efter är den ännu bättre och den blir riktigt härlig till slut! Bör lagras ett eller två år till – men knappast särskilt mycket längre!

Doft: Mogen och komplex doft med inslag av mogna äpplen, grovt bröd, nötter, champinjoner och röda bär. Efter hand lätt brända toner.

Smak: Utvecklad, fruktig och eldig smak med tydliga pommactoner. Mogna äpplen, apelsin, körsbär och hallon. Viss skalbeska i eftersmaken. Påtaglig syra.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2018-2020