Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 30 mars 2014

2009 Vouette & Sorbée Fidèle


(100 % pinot noir)

28 februari 2014 (Manfreds & Vin, Köpenhamn)

Doft: Ganska sluten. Inslag av mineral, jäst, gröna äpplen, citrus och brioche. Efter hand svagt rostade toner med inslag av rostat bröd och möjligen en liten antydan av rostade hasselnötter.

Smak: Outvecklad, komplex, något kryddig, frisk och mycket torr. Omogna äpplen, mineral, en antydan av röda bär och en svag ton av citrusskal. Lång, torr eftersmak. Det känns ungt och oförlöst, trots att flaskan jag dricker ur sannolikt varit öppen ett tag! Det här är utan tvekan ett vin som kräver en hel del luftning idag.

Kommentar: Bertrand Gautherot håller till i den lilla byn Buxières-sur-Arce nere i Aube och beskrivs ofta som den främste lärjungen till (den store) Anselme Selosse. Selosse övertalade odlaren Gautherot att sluta sälja sina druvor till champagnehusen och börja göra sin egen champagne istället. Gautherot lyssnade och hans första årgång blev 2001. Vinerna blev omedelbart en succé, framförallt på vinbarerna i Paris där han gick från okänd till superhet kultproducent på nolltid! Vouette och Sorbée är namnen på två av Bertrands vingårdar och istället för att som brukligt sätta sitt eget namn på etiketten fick alltså dessa ge namn åt egendomen. Bertrand jobbar helt biodynamiskt – han är certifierad sedan 1998 – och lägger ner stor kraft på att hålla sina odlingar i bästa skick. Han minimerar alla former av tillsatser och alla hans champagner är jästa på ekfat och är helt utan dosage. Sedan 2008, då de sista kontrakten med champagnehusen löpte ut, har han tillgång till samtliga fem hektar av sina odlingar och kan totalt producera 32 000 flaskor per år. Det är fortfarande bara hälften av vad Selosse mäktar med och flaskorna är fortsatt mycket svåra att få tag i.

Den här champagnen är nästan uteslutande baserad på 2009 års årgång med ett litet tillägg av reservviner. Den är officiellt årgångslös, inte bara på grund av reservvinerna utan även för att den inte fått ligga tillräckligt lång tid på sin jästfällning. Att det rör sig om 2009 avslöjas av ”R09” på etiketten på flaskans baksida. R står för récolte – skörd. Degorgerad den 10 februari 2012. En spännande champagne med stor potential!

Betyg idag: 82(++)

Sannolikt bäst: 2018-2024



onsdag 26 mars 2014

1999 Egly-Ouriet Millésime


(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

När: 21 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Underbart mogen, parfymerad och något kryddig doft med inslag av torkad frukt, aprikos, ek, röda bär och äpplen. Tydlig fatkaraktär.

Smak: Tydligt utvecklad men fortfarande mycket frisk. Mogna röda äpplen, marsipan, citrusskal och äppelskal. Viss bitterhet. Medellång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: Hade jag druckit den blint hade jag gissat på ett betydligt äldre vin! Det är en fantastisk champagne, baserad på gudomlig råvara från Ambonnay och långlagrad i Francis Eglys källare. Efter att den buteljerades i juli 2000 fick den ligga hela nio år och fyra månader på sin jästfällning innan den slutligen degorgerades i november 2009. Fatlagrad och ofiltrerad.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2014-2018



söndag 23 mars 2014

1999 Dom Pérignon


(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

När: 16 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Komplex, parfymerad, brödig och nötig doft med rostade toner. Rostat bröd, citron, honung, toffée och rosor.

Smak: Utvecklad, torr och aningen bitter smak. Inslag av gula äpplen, nötter, en aning toffée och mycket citrusskal. Lång, torr, något bitter eftersmak med inslag av mineral och äppelskal.

Kommentar: Möjligen är den inne i en tunnel för tillfället, men det här känns som en anmärkningsvärt svag Dom Pérignon! Förstå mig rätt, det är en mycket bra champagne men inte alls på den nivå man förväntar sig av en lagrad DP! Och då hade jag redan fått smolk i glädjebägaren av att första flaskan jag öppnade var korkskadad…

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2017-2025

Mina intryck av andra årgångar:



lördag 22 mars 2014

2006 Palmer & Co Blanc de Blancs


(100 % chardonnay)

När: 15 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Brödig, något fruktig doft med inslag av jäst, röda äpplen och citrus. Efter hand inslag av nötter och grädde.

Smak: Torr och utvecklad smak. Nougat, gröna äpplen och apelsinskal. Medellång, frisk eftersmak. Vinner mycket på att luftas ett par timmar!

Kommentar: Den har utvecklats en del sedan jag drack den senast, i juni 2012, men den känns fortfarande ganska ung.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2017-2022

Tidigare intryck av denna champagne:



måndag 17 mars 2014

1999 Cristal

(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)

När: 8 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Fruktig, utvecklad doft med rostade toner. Plommon, citrus, vit choklad och ljust bröd. Efter hand även inslag av smörkola.

Smak: Frisk, fruktig, torr, komplex och något utvecklad smak. Till att börja med citroner – massor av citroner – såväl sura som söta, ackompanjerade av citronskal, mineral och gröna äpplen. Senare framträder även inslag av plommon och vit choklad. Därefter en aning nougat. Mycket lång, frisk eftersmak med inslag av citrusskal och äppelskal.

Kommentar: Det här är en underbart komplex champagne idag med potential att växa ytterligare!

Historien bakom Louis Roederers prestigechampagne härrör från en tid när Ryssland var den viktigaste exportmarknaden för de stora champagnehusen. Tsar Alexander II, som lär ha varit en stor vän av champagne i allmänhet och av champagnerna från Louis Roederer i synnerhet, bad Roederer att ta fram en exceptionell champagne i en exceptionell flaska enbart åt honom. Champagnen skapades 1876, för övrigt samma år som champagnehuset fyllde 100 år, och man använde ett urval av de finaste druvorna från husets bästa odlingar. För att lyfta fram det exklusiva vinet skapade man en flaska helt i genomskinlig kristall med platt botten. Tsaren blev säkert belåten, men champagnen ifråga lär ha varit extremt söt och efter den ryska revolutionen, när marknaden så att säga försvann, blev huset sittande med ett stort lager flaskor som ingen annan ville köpa. Men efter andra världskriget, och för att konkurrera med Moët & Chandon som nått stora framgångar med sin Dom Pérignon, lanserade man en modern form av den legendariska prestigecuvéen. Idag är flaskan i glas, men fortfarande genomskinligt vit och med platt botten för att hedra sitt ursprung, och täckt av gul cellofan för att skydda vinet mot ljus.

Tyvärr kommer de flesta årgångar av Cristal ut alldeles för tidigt på marknaden. Flaskorna får normalt sett ligga fem-sex år på sin jästfällning innan de degorgeras och sedan åtminstone ytterligare åtta månader innan de släpps till försäljning. Men trots en, för att vara en prestigechampagne, relativt hög dosage om 8-10 g/l är vinet vid denna tidpunkt i regel mycket stramt och alldeles för ungt. Tyvärr inser de flesta inte detta och alldeles för många flaskor dricks alldeles för tidigt av folk som inte förstår hur en vällagrad flaska av den här champagnen kan smaka.

Denna flaska köptes på Les Caves Augé i Paris 2006. Aktuell årgång för närvarande är just 2006.

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2018-2028



Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.

söndag 16 mars 2014

1996 Jacquart Brut Mosaïque Millésimé


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 7 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Kraftfull, mogen doft med inslag av aprikos, torkad frukt och bränt gummi.

Smak: Mogen, fruktig och frisk smak. Röda äpplen och blodgrape. Lång, härlig eftersmak av äpplen och äppelskal.

Kommentar: Dracks på magnum. Den här är fantastisk nu och ett bra bevis på vad kombinationen 1996 och magnumflaska kan åstadkomma – även när det handlar om en relativt medioker producent som Jacquart!

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2014-2018



tisdag 11 mars 2014

Diebolt-Vallois Prestige


(100 % chardonnay)

När: 7 februari 2014

Var: Hemma

Doft: Fruktig och brödig doft med rostade toner. Kalk och en aning rostat bröd.

Smak: Torr, fruktig och utvecklad smak. Massor av äpplen! Inslag av apelsin och mineral. Lång, torr eftersmak med inslag av äppelskal.

Kommentar: Denna champagne är en blandning av tre årgångar och 100 % grand cru. Druvorna kommer från Cramant, Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger. Dosage på ca 7 g/l. Flaskan köptes på Systembolaget i november 2013.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2017-2020


måndag 10 mars 2014

1989 Boizel Joyau de France


(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

När: 4 februari 2014

Var: Kontoret

Doft: Mogen och något rökig doft. Rostade hasselnötter, brioche, övermogen gul frukt och en aning vanilj.

Smak: Mogen och frisk smak med tydliga sherrytoner. Torkad frukt och vanilj. Eftersmak av röda äpplen och äppelskal.

Kommentar: Mogen och fin! Dracks i en provning tillsammans med André Clouet Silver Brut Nature, Marguet Les Crayères 2008 och Pol Roger 2004.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2010-2017



söndag 9 mars 2014

2008 Marguet Les Crayères


(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

När: 4 februari 2014

Var: På kontoret

Doft: Blommig, men samtidigt klart kemisk doft. Inslag av pistagenötter, päron, jäst och brioche.

Smak: Mycket frisk och mycket torr smak. Lime, gröna äpplen och kex.

Kommentar: Mycket speciell doft (vissa i sällskapet refererade till lösningsmedel)! Och alldeles för ung idag. Men jäklar vilken potential den här champagnen har! Det ska bli oerhört intressant att se hur den utvecklas på några års sikt. Det här är den första i en serie vingårdschampagner från Benoit Marguet. Druvorna, 70 % chardonnay och 30 % pinot noir, kommer från vingården Les Crayères i Ambonnay, med mycket kalkrik jord. Delar av denna vingård ägs för övrigt av Egly-Ouriet, som gör sin Blanc de Noirs Grand Cru på pinot noir-druvor härifrån. Jäst på gamla träfat. Degorgerad i maj 2013.

Marguet håller till i anrika Ambonnay och dess historia sträcker sig tillbaka till 1875 då Emile Marguet startade sin verksamhet. 2005 bytte huset namn från Marguet-Bonnerave till Marguet Père & Fils och drivs idag av Benoit Marguet. Han är en dedikerad vinmakare och har styrt om verksamheten mot ekologisk odling. Man äger totalt 10 hektar odlingar, belägna i Ambonnay, Bouzy och Mailly.

Champagnen dracks i en provning tillsammans med André Clouet Silver Brut Nature, Pol Roger 2004 och Boizel Joyau de France 1989.

Betyg idag: 84(++)

Sannolikt bäst: 2019-2025



lördag 8 mars 2014

André Clouet Silver Brut Nature


(100 % pinot noir)

När: 4 februari 2014

Var: På kontoret

Doft: Aningen fruktig doft med rostade toner. Gröna äpplen, rostat bröd, citrus och krita. Efter hand utvecklas en viss rökighet.

Smak: Frisk och torr smak. Mycket ung och outvecklad! Inslag av mineral, gröna äpplen och grapefrukt. Efter en stund utkristalliseras en tydlig smak av mogen Granny Smith!

Kommentar: En mycket trevlig champagne! Helt utan dosage och delvis lagrad på sauternesfat. Bör utvecklas rejält vid några års lagring!

Dracks i en provning tillsammans med Marguet Les Crayères 2008, Pol Roger 2004 och Boizel Joyau de France 1989.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2022




fredag 7 mars 2014

2008 Palmer & Co Brut Millésimé


(pinot noir, chardonnay)

När: 31 januari 2014

Var: På kontoret

Doft: Brödig och fruktig. Inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin.

Smak: Torr, fruktig och något utvecklad smak. Gröna äpplen, bröd, nougat, grapefrukt och en aning citrusskal. Frisk eftersmak av gröna äpplen.

Kommentar: Ännu en underbar 2008:a! Så ung, men ändå relativt öppen. Den här årgången av Palmer har sannolikt större potential än vanligt – det är bara att köpa en låda och följa utvecklingen som kommer! Och för 275 kr är det en stark kandidat till utmärkelsen Systembolagets mest prisvärda vin.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2018-2025

Mina intryck av tidigare årgångar:




torsdag 6 mars 2014

1995 Bruno Paillard Blanc de Blancs


(100 % chardonnay)

När: 30 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Stor, mogen och komplex doft. Mogna gula äpplen, persika, torkad frukt, citrus och rostat bröd. En liten stund senare även inslag av nougat. Ännu lite senare framträder viss blommighet.

Smak: Utvecklad, frisk, mycket torr och något besk smak. Gula äpplen, mogen citrus, citrusskal. Lång eftersmak med inslag av äppelskal. Mycket syra!

Kommentar: Druvorna till denna champagne kommer från byarma Cramant, Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger och Vertus i Côte de Blancs. Dosage på 6 g/l. Degorgerad i februari 2007. Köpt på Systembolaget i december 2007.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2016-2020

Tidigare intryck av denna champagne:



onsdag 5 mars 2014

2008 Gimonnet-Gonet Cuvée Prestige


(100 % chardonnay)

När: 25 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med rostade toner. Inslag av rostat bröd, grädde och nougat.

Smak: Frisk och något utvecklad smak. Gröna äpplen, blodgrape och citrusskal. Medellång, något bitter eftersmak. Mycket syra.

Kommentar: Druvorna till denna champagne kommer från 50-åriga vinstockar i Chouilly, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger. Dosage på 5 g/l.

Flaskan dracks under två dagar och den vann helt klart på att sparas till dagen efter. Men den behöver lagras i åtminstone två år till för att komma till sin rätt! Köpt vid besök hos Gimonnet-Gonet i september 2013.

Betyg idag: 84(+)

Sannolikt bäst: 2019-2024


tisdag 4 mars 2014

2008 André Clouet Millésime


(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

När: 23 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Brödig, nötig och utvecklad. Inslag av gula äpplen, rostat bröd, hasselnötter, honung och citron. Efter hand toner av nougat.

Smak: Mycket frisk, fruktig och något utvecklad smak. Mycket gula äpplen! Dessutom apelsin och champinjoner. Lång, frisk eftersmak med mycket syra och inslag av äppelskal. En välbalanserad champagne med en naturlig och frisk fruktsmak!

Kommentar: Ännu en 2008:a som levererar! Familjeägda André Clouet håller till i grand cru-byn Bouzy, känd för sina fantastiska pinot noir-druvor. Huset leds idag av Jean-François Clouet och man äger totalt nio hektar odlingar i Bouzy och Ambonnay.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2023