Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 7 juli 2013

2005 Duval-Leroy Clos des Bouveries


(100 % chardonnay)

När: 14 juni 2013

Var: Hemma

Doft: Komplex, aningen brödig och efter hand klart blommig doft med inslag av jäst, gula äpplen, honung, mineral och citrus.

Smak: Förvånansvärt tunn! Outvecklad, torr och frisk smak med inslag av omogna päron, gröna äpplen, citron och grapefrukt. Väldigt mycket syra!

Kommentar: Duval-Leroy, som fortfarande är familjeägt, grundades i Vertus 1859 av herrarna Duval och Leroy. Deras respektive barn gifte sig och sedan har företaget gått i arv från generation till generation. När Jean-Charles Duval-Leroy gick bort i cancer 1991 tog hans fru, den i Belgien födda, Carol Duval-Leroy över verksamheten. Hon driver fortfarande företaget som idag har en årsproduktion på mer än sex miljoner flaskor. En stor del säljs dock under andra namn än det egna. Clos des Bouveries är en vingårdschampagne, uteslutande gjord på chardonnay från vingården med samma namn. Druvorna odlas i mitten av en östsluttning och läget gör att de mognar tidigt på säsongen. Delvis jäst på ekfat. Alldeles för ung idag.

Betyg idag: 80(+)

Sannolikt bäst: 2020 – 2025
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar