Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 27 februari 2014

2008 Louis Roederer Rosé


(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

När: 18 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Kryddig och brödig doft med rostade toner. Brioche, röda bär, rosor och mineral. Efter hand en ton av pepparkaka!

Smak: Frisk, mycket fruktig och något utvecklad smak. Röda bär, röda äpplen, blodapelsin och mineral. Mycket syra. Efter hand även inslag av nougat. Lång, frisk eftersmak.

Kommentar: En fantastisk champagne! Redan. Den som till äventyrs behöver fler bevis på att 2008 är en stor årgång i Champagne, hittar dem här! De här är en champagne som är ung och vital, med en enorm potential, men samtidigt öppen och fullt njutbar redan idag! Säkerligen en bra matchampagne också, till exempelvis lax eller fågel! En femtedel av vinet är jäst på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Dosage på 10 g/l.

I likhet med Krug har även Louis Roederer nu en tjänst på sin hemsida där man kan knappa in en kod från baksidan av flaskan för att få närmare information om innehållet. I det här fallet är dock informationen som presenteras minst sagt knapphändig! Utöver att det rör sig om en Louis Roederer Rosé 2008, vilket man förhoppningsvis redan uppmärksammat, får man bara reda på att den blev buteljerad 2009 och degorgerad 2013. Och det är information som man hade kunnat räkna ut ändå. Det minsta man hade kunnat förvänta sig vore ett exakt degorgeringsdatum och gärna även information om varifrån druvorna kommer!

Betyg idag: 91(++)

Sannolikt bäst: 2018-2025


Uppdatering 2024-02-06: Korrigering av druvblandning och dosage.

måndag 24 februari 2014

2004 Pol Roger Rosé


(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

När: 17 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Mogen frukt med lite rostade toner. Smultron, hallon, röda äpplen, blodapelsin och rostat bröd.

Smak: Frisk, bärig och utvecklad. Mycket rödvinslik med tydlig pinot noir-karaktär! Inslag av röda bär, örter, blodapelsin, aprikos och mentol. Medellång eftersmak med inslag av äppleskal. Relativt mycket syra.

Kommentar: Baserad på den vanliga årgångscuvéen med tillägg av 15 procent röd pinot noir. Dosage på 9 g/l.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2018-2023


söndag 23 februari 2014

2006 Agrapart & Fils Avizoise


(100 % chardonnay)

När: 16 januari 2014

Var: Hemma

Doft: En härligt rik, fruktig doft med brända toner. Inslag av tryffel, svamp, mango, röda äpplen och nougat. Efter en stund framträder klart karamelliserade toner.

Smak: Frisk, torr och utvecklad smak med en balanserad syra. Persika, röda äpplen, tutti frutti, citrusskal och äppleskal. Medellång eftersmak.

Kommentar: En fantastisk champagne! Druvorna, uteslutande chardonnay, kommer från vingårdarna Les Robarts och La Voie d’Épernay, med upp till 60-åriga vinstockar, belägna strax norr om Avize. Vinet jästes på 600-liters gamla ekfat, s k demi-muids, innan det buteljerades (med kork) och fick sin andra jäsning. Den här flaskan buteljerades i maj 2007 och degorgerades i januari 2013. Dosage på 5 g/l.

Agrapart & Fils är utan tvekan en av Champagnes främsta odlare. Det är inte bara på grund av hemvisten i Avize som man jämförs med Selosse! Firman grundades 1894 av Arthur Agrapart, men det var under 1950- och 60-talen som Arthurs barnbarn Pierre lade grunden för dagens framgångar genom att köpa upp mark i Avize och andra grand cru-byar i Côte des Blancs. Idag äger man 10 hektar odlingar – främst i Avize, Cramant, Oiry och Oger – fördelat på ett 60-tal odlingslotter och företaget drivs av bröderna Pascal och Fabrice Agrapart. De bryr sig inte om etiketter, som att utge sig för att arbeta ekologiskt, men jobbar i praktiken utifrån sådana principer. Helt enkelt för att de är övertygade om att ett naturligt och naturnära arbetssätt skapar de bästa vinerna! De undviker exempelvis alla former av kemiska bekämpningsmedel och vinerna utsätts vare sig för filtrering eller klarning. År 2000 började de använda häst istället för traktor för att plöja en av sina bästa odlingar i Avize, eftersom hästen inte gör jorden lika kompakt. Den ursprungliga hästen, som hette Vénus, har även gett namn åt prestigecuvéen som görs av druvorna som odlas här. Både Vénus och Avizoise är terroirspecifika viner, liksom Agraparts tredje årgångschampagne Minéral. Utöver dessa gör man även Les 7 Crus (brut blanc de blancs från två årgångar från sju olika byar, delvis fatlagrad och med tre års lagring på jästfällningen), Terroirs (extra brut blanc de blancs grand cru från två årgångar, delvis fatlagrad och med fyra års flasklagring) och Complantée (extra brut grand cru och en blandning av pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbane, petit meslier och chardonnay, fatlagrad och med fyra års flasklagring). Tidigare har man även gjort roséchampagnen Les Demoiselles, baserad på Terroirs med tillägg av pinot noir från René Geoffroy i Cumières. Samtliga viner genomgår malolaktisk jäsning.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2017-2025



måndag 17 februari 2014

1990 Boizel Cuvée Sous Bois


(52 % pinot noir, 48 % chardonnay)

När: 11 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Mogen doft med sherrytoner. Vanilj samt mängder av russin och annan torkad frukt. Tydlig fatkaraktär.

Smak: Till en början: övermogen frukt kombinerat med en förhållandevis vass syra. Den känns obalanserad och ”trött”, i brist på ett bättre ord. Men efter en stunds luftning tar frukten överhand och det hela mynnar ut i en mycket trevlig upplevelse! Mogna äpplen, russin, mogen grapefrukt och citrusskal. Lång, frisk eftersmak.

Kommentar: Det här är den första årgången av denna champagne. Senare årgångar är 1996 och 2000. Som namnet antyder är den jäst på (gamla) ekfat, för att återskapa den ursprungliga champagnestilen. Druvorna kommer från Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger och Vertus (chardonnay) respektive Aÿ, Mailly och Mareuil-sur-Aÿ (pinot noir). Efter nio månader på fat fick den sedan ligga åtta år på flaska innan den degorgerades. Dosage på 8 g/l. Sannolikt på toppen av sin förmåga idag.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2012-2016


söndag 16 februari 2014

Jacquesson Cuvée no 736


(53 % chardonnay, 29 % pinot noir, 18 % pinot meunier)

När: 9 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Mycket brödig med inslag av jäst, gröna äpplen, gula plommon, mineral och mint.

Smak: Stram, mycket torr och mycket frisk smak. Lime, gröna äpplen och mint. Medellång, mycket torr och rökig eftersmak med inslag av kalk. Mycket syra!

Kommentar: Mycket sluten till att börja med. Den öppnar upp sig efter en stund, men jag upplever den helt klart som betydligt yngre än vad 734:an och 735:an var vid motsvarande tidpunkt! Behöver alltså luftas idag eller ännu hellre lagras i några år!

Cuvée 736 är till 66 % baserad på 2008 års årgång. Reservvinerna kommer till största delen från 2007 och 2006, enligt samma mönster som tidigare, men nytt för denna är att man även tagit med en del av Cuvée 735 i blandningen. Det innebär att det även finns en mycket liten andel årgång 2005 i champagnen. Detta förfaringssätt fortsätter för övrigt i kommande Cuvée 737, som innehåller delar av både 735 och 736! Ett visst skifte i framställningsprocessen med andra ord, jämfört med tidigare då reservvinerna endast kom från de två föregående åren.

Denna flaska degorgerades i november 2012. Dosagen är på 1,5 g/l, vilket är ännu lägre än i de tidigare champagnerna i serien.

Betyg idag: 80(++)

Sannolikt bäst: 2018-2022

Mina intryck av tidigare viner i serien:




1990 Cuvée St-Vincent


(100 % chardonnay)

När: 19 maj 2007

Var: Hemma

Doft: Äpplen, citrus och rostat bröd.

Smak: Äpplen, hasselnöter och citrus.

Kommentar: Jag hittade dessa gamla anteckningar från maj 2007. Tyvärr ganska kortfattade.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2012-2020

torsdag 13 februari 2014

2005 Pierre Moncuit Brut Millésime


(100 % chardonnay)

När: 4 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Brödig och fruktig doft med svagt rostade toner. Gula och gröna äpplen, rostat bröd och citron. Efter hand viss nötighet som övergår i toner av smörkola.

Smak: Mycket frisk och torr. Citrus och äpplen med eftersmak av citrusskal. Viss bitterhet. Mycket syra!

Kommentar: Fortfarande ung. Den har potential att växa, men är inte lika bra som den fantastiska 2004:an! Finns även i en version utan dosage.

Betyg idag: 79(+)

Sannolikt bäst: 2018-2023


måndag 10 februari 2014

Paul Dangin Cuvée Saint-Cyr


(100 % pinot blanc)

När: 2 januari 2014

Var: Hemma

Doft: Brödig doft med lätt rostade toner. Rostat bröd, mandlar, äpplen, vetemjöl och plommon.

Smak: Mycket frisk och fruktig, relativt utvecklad. Inslag av mogna äpplen, plommon, mogen citron och grapefrukt.

Kommentar: Det här är en mycket bra champagne! Och det är alltid kul när man hittar en ren pinot blanc! Den är baserad på 2006 års skörd. Endast 1500 flaskor gjordes. Köpt på La Fine Bulle i Épernay i september 2013.

Familjeägda Paul Dangin & Fils grundades 1947 och håller till i Celles-sur-Ource i Aube.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2015-2019



söndag 9 februari 2014

1990 Dom Pérignon


(58 % chardonnay, 42 % pinot noir)

När: 31 december 2013

Var: Hemma

Doft: En explosion av gräddkola! Inte alls samma rostade toner som i 96:an. Senare under kvällen utvecklas tydliga portvinstoner med inslag av bakverk och torkad frukt.

Smak: Tydligt utvecklad och frisk. Gräddkola och mycket röda äpplen som mynnar ut i toner av blodgrape. Mycket lång eftersmak av mineral, apelsinskal och äpplen.

Kommentar: Dom Pérignon 1990 är ett stort vin! Och det är inte så konstigt, för en vällagrad prestigecuvée från en mycket stor årgång som 1990 ska naturligtvis vara storartad! Andelen chardonnay i denna årgång är förhållandevis höga 58 procent. Dessa druvor kommer från Chouilly (Le Mont-Aigu), Cramant (Les Buissons) och Le Mesnil-sur-Oger (Les Joyettes). Pinot noir-druvorna kommer från lika högklassiga Aÿ och Bouzy samt från Dom Pierre Pérignons hemby Hautvillers.

Dracks tillsammans med Dom Pérignon 96 och medan den fortfarande känns ung är 90:an helt klart några steg före i utvecklingen idag. Men även här finns det mer potential, vilket ska kunna rendera ytterligare ett par poäng på några års sikt!

Betyg idag: 95

Sannolikt bäst: 2016-2025





lördag 8 februari 2014

1996 Dom Pérignon


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 31 december 2013

Var: Hemma

Doft: Utvecklad doft med tydligt rostade toner och en framträdande nötighet. Nougat, röda äpplen, rostat bröd, en aning apelsin, men även ett något fränt inslag av bränt gummi. Efter hand mer karamelliserade toner.

Smak: Utvecklad, frisk och torr smak. Röda äpplen, nougat och apelsinskal. Fortfarande mycket syra! Lång frisk eftersmak med citrus och mineral som mynnar ut i en final av äppleskal.

Kommentar: I mångt och mycket en typisk Dom Pérignon! Den är fortfarande relativt ung, klart mer utvecklad i doft än smak, men har stor potential att utvecklas till ett riktigt stort vin! Dracks tillsammans med Dom Pérignon 90.

Betyg idag: 93(+)

Sannolikt bäst: 2018-2028



torsdag 6 februari 2014

2000 Bonnaire Collection


(100 % chardonnay)

När: 27 december 2013

Var: Hemma

Doft: Mycket frisk och något kryddig doft med rostade toner. Massor av äpplen! Rostat bröd, mineral och en aning torkad frukt. Efter hand framträder ett tydligt inslag av pepparmint!

Smak: Frisk, torr och utvecklad smak. Gula äpplen, gula plommon, clementin och citrusskal. Medellång frisk, aningen bitter eftersmak.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2015-2021



söndag 2 februari 2014

1998 Henriot Cuvée des Enchanteleurs


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 25 december 2013

Var: Hemma

Doft: Utvecklad, brödig doft med rostade toner. Inslag av brioche, rostat bröd, äpplen och citron. Efter hand även toner av nougat och katrinplommon.

Smak: Torr, mycket frisk och utvecklad smak. Ganska lätt stil! Röda äpplen och citron. Efter hand tydliga inslag av mogna plommon. Mycket syra.

Kommentar: En fantastisk champagne! Cuvée des Enchanteleurs är Henriots prestigecuvée. Det är också en av de champagner som kommer ut allra senast på marknaden. Den här släpptes i slutet av 2011. Den består av lika delar chardonnay och pinot noir och samtliga druvor kommer från grand cru-byar. Chardonnaydruvorna kommer från Mesnil-sur-Oger, Avize och Chouilly och pinot noiren från Mailly, Verzy och Verzenay. Namnet på champagnen kommer från de arbetare, les enchanteleurs, som förr i tiden jobbade med att trava upp vintunnorna på träplankor och som ansågs ha koll på vilka fat som innehöll de bästa vinerna. De hade förmånen att få göra en egen liten champagne och använde då så klart de bästa vinerna till denna!

Kort om huset: Det grundades i Reims 1808 av Apolline Henriot men familjen Henriot har odlat druvor i Champagne ända sedan mitten av 1600-talet. Idag äger man bara 35 hektar egna odlingar – belägna i Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ, Avenay, Épernay och Chouilly – vilket, i likhet med de flesta andra stora hus, gör att man är helt beroende av kontrakterade odlare för att kunna klara sin produktion.

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2018-2025