Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 31 oktober 2017

2002 Pol Roger Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

13 augusti 2017 (hemma)



Förhoppningsvis uppfattas det inte som allt för förmätet men jag tänkte inleda det här inlägget med att citera mig själv. När jag drack den här champagnen för första gången, i februari 2013, konstaterade jag nämligen att det handlade om ”ett bra hantverk baserat på en lysande årgång” och att den mycket väl skulle kunna ”utvecklas till något riktigt stort”. Idag, fyra och ett halvt år senare, har champagnen helt klart kommit en bit på vägen och bilden av en lysande årgång kvarstår, men jag tror dessvärre att mina förhoppningar ändå var en aning överdrivna. Det här är helt klart en snudd på fantastisk champagne idag – och den kommer att fortsätta utvecklas under många år framöver – men något riktigt stort vin tror jag inte det kommer att bli.

Champagnen dricks över två dagar och vinner, liksom systervinet Blanc de Blancs 2002 som jag drack några dagar tidigare, mycket på lång luftning. Som vanligt när det gäller dessa båda champagner upplever jag alltid att Vintage utvecklas steget snabbare än Blanc de Blancs och det gäller även för denna årgång. Den känns något utvecklad idag men fortfarande relativt ung och kommer definitivt att vinna på ytterligare lagring! Flaskan köpt på Systembolaget i maj 2013. Aktuell årgång idag är 2008.

Doft: Fruktig, brödig och något utvecklad med inslag av jäst, äpplen, persika, mörk choklad, honung och citron. Senare även rostade toner med inslag av rostade nötter och gräddkola.

Smak: Frisk, fruktig, torr, något utvecklad och något eldig smak. Persika, citron, gula äpplen och lime. Lång, torr eftersmak. Hög syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2019-2026

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar:

söndag 29 oktober 2017

2002 Agrapart Minéral

(100 % chardonnay)

10 augusti 2017 (Hotell Borgholm)



Agrapart är en av mina favoritproducenter och det är alltid trevligt när man stöter på en flaska som hunnit få lite lagring! Notera den gamla etikettdesignen! Nu för tiden har Agrapart en klart minimalistisk och betydligt mer stilren design på sina flaskor.

Minéral är den enklaste av Agraparts årgångschampagner. Den görs på chardonnay från gamla stockar i Avize och Cramant och är delvis fatjäst. Den här flaskan blev degorgerad i april 2008. Dosage på 5 g/l.

Champagnen har alltså hunnit få mer än nio år på korken och det bör vara fullt tillräckligt för att den ska hunnit nå en klart utvecklad nivå – även när det gäller en så seg årgång som 2002! Och visst är den utvecklad, men inte utvecklad som jag hade förväntat mig. Den bjuder faktiskt på tydligt gröna toner till en början i kombination med en mycket hög, årgångstypisk syra. Den kan därmed helt klart lagras några år till, men börjar sannolikt närma sig toppen av sin förmåga.

Doft: Utvecklad, men samtidigt med tydligt gröna toner till en början. Efter hand utvecklas klart angenäma calvadostoner! Inslag av bokna äpplen, ost, rågbröd och mandelmassa.

Smak: Frisk, torr och något utvecklad. Gula äpplen, citrus (inkl viss skalbeska), hasselnötter, mandelmassa och müsli. Mycket hög, årgångstypisk syra!

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2018-2024



Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):


Dracks i samband med en sjurätters middag på underbara Hotell Borgholm. Maten såg bl a ut så här:





torsdag 26 oktober 2017

2002 Pol Roger Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

8 augusti 2017 (hemma)



Årgången 2002 i Champagne räknas som en av de största genom tiderna. Men det är också en årgång som verkligen behöver tid på sig att blomma ut och många champagner från årgången har visat upp en klart vresig och stram sida när man öppnat dem för tidigt. Jag har den senaste tiden tagit tempen på årgången genom att dricka några flaskor i ”mellansegmentet” som hunnit få några år på korken och kommer i en serie blogginlägg beskriva mina tankar kring dessa. Jag kan redan nu avslöja att den generella slutsatsen är att en del tidigt degorgerade flaskor helt klart börjar närma sig toppen av sin förmåga idag, men att den bestående känslan ändå är att de flesta champagner från 2002 fortfarande behöver några år till i källaren!

Den här flaskan dricks över två dagar för att ge den en chans att verkligen blomma ut. Det är också något som behövs då den blir bättre och bättre ju längre tiden går! Det här är självklart en mycket bra champagne redan idag, men den känns fortfarande relativt ung och oförlöst. Fortsatt lagring rekommenderas således! Flaskan köpt på Systembolaget i september 2013. Aktuell årgång idag är 2009.

Doft: Fruktig och något utvecklad doft med rostade toner. Inslag av brioche, citron, lime, gula äpplen, jäst och hasselnötter. Dag två även inslag av clementin.

Smak: Torr, något utvecklad och aningen bitter. Gula äpplen, mandlar, citron och lite citronskal. Dag två är den mer utvecklad och bjuder då även på toner av clementin.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2020-2027

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

lördag 21 oktober 2017

2008 André Jacquart Millésime Experience

(100 % chardonnay)

5 augusti 2017 (hemma)



Det här är en champagne som med allra största säkerhet kommer att utvecklas till ett underbart vin – om man bara har några års tålamod! På papperet är förutsättningarna närmast optimala: en champagne som varit fantastisk i tidigare årgångar i kombination med monsterårgången 2008! Det här är dock en årgång som kommer att behöva mer tid för att vakna till liv jämfört med tidigare utgåvor av denna champagne. Den är helt klart mycket klunkvänlig redan idag, men med tanke på hur den bör prestera efter några års lagring är det närmast vansinnigt att öppna dessa flaskor nu!

Degorgerad i november 2015. Dosage på ca 3 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i december 2016.

Champagnen dricks över tre dagar och fortsätter hela tiden att utvecklas i en positiv riktning. Doften förändras och smaken blir mer och mer koncentrerad ju längre tiden går!

Doft: Komplex, brödig och fruktig doft med inslag av citrus, smör, hasselnötter, lite ek och svarta vinbär. Senare även tvål och hyacint. Ännu senare rostade toner och rostat bröd.

Smak: Mycket frisk och mycket torr smak av citron, lime och gula äpplen med viss skalbeska. Fin koncentration men samtidigt något oförlöst. Hög syra.

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

torsdag 19 oktober 2017

André Jacquart Mesnil Experience

(100 % chardonnay)

4 augusti 2017 (hemma)



André Jacquart – ej att förväxla med det tämligen mediokra Reims-baserade kooperativet Jacquart – är en ambitiös odlare med härliga champagner. Årgångslösa Mesnil Experience görs på chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger. Den är delvis fatjäst och har en dosage kring 4 g/l. Det finns även en variant av denna champagne som är gjord utan dosage, Mesnil Experience Brut Nature, som jag drack och skrev om i februari 2016.

Denna flaska har visserligen hunnit få lite längre lagring, så jämförelsen är inte helt rättvisande, men den här champagnen känns snäppet bättre än systervinet utan dosage. Flaskan dricks över tre dagar, med viss utveckling som följd.

Degorgerad i juli (eller möjligen april) 2014. Flaskan köpt vid ett besök hos producenten i oktober 2014.

Doft: Brödig, komplex och något utvecklad doft med inslag av ljust bröd, persika och hasselnötter. Senare rostade toner med inslag av rostat bröd och lite kaffe. Ännu senare även vitpeppar och svarta vinbär.

Smak: Mycket frisk, fruktig, torr och något utvecklad. Citron, persika, gula äpplen och lite grapefrukt. Den håller ihop väl dag två. Dag tre blir den mer koncentrerad.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2019-2024

onsdag 18 oktober 2017

2006 Olivier Horiot Arbane

(100 % arbane)

2 augusti 2017 (hemma)



Det här är en mycket bra men framförallt väldigt intressant champagne från Olivier Horiot! Den är gjord på 100 % arbane (eller arbanne som det också kan stavas), som är den absolut minst förekommande av de sju tillåtna druvorna i Champagne. Det finns en del producenter, som Drappier, Laherte och Benoit Lahaye, som gör champagner som delvis består av arbane, men när det kommer till druvrena arbane känner jag förutom denna endast till Moutard-Diligent som gör en champagne som heter Cépage Arbane Vieilles Vignes. Det är alltså en riktigt sällsynt företeelse det här. Och för att ytterligare understryka det kan man konstatera att det endast gjordes 180 flaskor av den här champagnen! Den här flaskan köpte jag i juni 2017 av Vin & Natur via privatimport på Systembolaget.

Gjord utan dosage. Degorgerad i november 2011.

Doft: Utvecklad, komplex, örtig och fruktig doft med tydliga portvinstoner. Inslag av övermogna plommon, spritpenna, spearmint, champinjoner och mandelmassa. Senare även något brända toner med inslag av crème brûlée.

Smak: Utvecklad, fruktig, kryddig, torr och något eldig smak med portvinskaraktär. Mogna plommon, plommonkärna och grapefrukt. Relativt hög syra.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2017-2022


fredag 13 oktober 2017

2014 Jérôme Prévost La Closerie Les Béguines

(ca 100 % pinot meunier)

31 juli 2017 (hemma)



Varje höst släpps det nya utgåvor av Jérôme Prévosts båda champagner, Les Béguines och Fac-simile och 2016 var det dags för vinerna från 2014. Tvärtemot den allmänna uppfattningen är det här inga rena årgångsviner. De består av 88-90 % vin från den senaste skörden, som kompletterats med 10-12 % reservvin från året innan. En liten kod på framsidan av varje flaska avslöjar vilket basår det handlar om, i det här fallet LC14!

Les Béguines görs på pinot meunier (och mycket små mängder av chardonnay, pinot noir och pinot gris – från ett antal vinstockar som är planterade precis bredvid). Prévost brukar sina odlingar på ett hållbart sätt utan att använda sig av kemikalier, men är i likhet med många andra odlare inte intresserad av att bli ekologiskt eller biodynamiskt certifierad. I källaren arbetar han med ekfat, där vinerna får sin första jäsning och viss lagring, och för övrigt med så få tillsatser som möjligt. Han undviker klarningsmedel och filtrering och tillsätter minimalt med svavel. Dosagen är mycket låg eller ingen alls. Sammanlagt producerar Jérôme Prévost endast 13 000 flaskor per år, så det gäller att passa på när man har turen att stöta på dem! Den här flaskan köpte jag på Skål i Köpenhamn i december 2016.

Det här är helt klart en mycket bra version av Les Béguines! Och trots att den är ung känns den relativt tillgänglig redan idag.

Doft: Komplex, fruktig och örtig doft med viss sälta. Inslag av citrus, röda bär, bokna äpplen, honung, jäst och lite kex.

Smak: Komplex, mycket frisk och mycket torr smak med viss sälta. Den är ung men bjuder redan på en härligt koncentrerad frukt! Krita, citron, äppelmos, apelsin, persika och röda vinbär.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2023-2028

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

2009: 88 (2017-07-29)
2011: 84 (2015-12-29)

Tillägg 2020-03-26: Uppdaterat texten kring årgång och förtydligat att det inte är något rent årgångsvin. Dessutom rättat tidigare felaktigt nämnd druva (pinot blanc) till pinot gris.

måndag 9 oktober 2017

2009 Jérôme Prévost La Closerie Les Béguines

(ca 100 % pinot meunier)

29 juli 2017 (hemma)



Selosse-lärjungen Jérôme Prévost är tveklöst en av Champagnes främsta odlare. Och 2009:an av hans Les Béguines är en mycket spännande champagne med härlig komplexitet och klart säregen doft. Den är mycket bra idag, men vinner sannolikt på ett par års ytterligare lagring! Flaskan dricks över två dagar, vilket helt klart krävs i dagsläget för att man ska ta del av champagnens hela spektrum av nyanser. Dag två känns den något mer utvecklad, doften har bytt karaktär och smaken är mer koncentrerad.

Doft: Klart komplex och intressant doft! Till en början är den rökig och animalisk med inslag av grovt bröd, fänkålssalami och kaffe. Den lugnar ner sig efter ett tag, då stilen blir fruktigare och den får toner av röd persika. Dag två bjuder den på gräddiga toner med inslag av rostat bröd.

Smak: Komplex, frisk, fruktig och mycket torr. Gröna äpplen, persika och citron. Hög syra. Dagen efter känns den något mer utvecklad och mer koncentrerad.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2019-2023

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

söndag 8 oktober 2017

2008 Georges Vesselle Millésime Brut Zero

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

27 juli 2017 (Le Foch i Reims)



Som namnet antyder är den här champagnen gjord helt utan dosage. Det i kombination med den syrarika årgången ger i dagsläget en klart stram upplevelse. Champagnen känns helt enkelt lite för ung idag! Den är dessutom en av de svagaste 2008:or jag druckit. Det omdömet kan dock förändras om man ger den några års lagring!

Doft: Komplex, men mycket knuten. Inslag av citron, äpplen och lite torkad frukt. Senare, efter längre tids luftning, även smultron och hallon.

Smak: Ung och oförlöst; mycket torr. Hög syra. Citron, omogna päron, röda äpplen, smultron och hallon.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2021-2027

Dracks på enstjärniga Le Foch i Reims i samband med en sjurätters middag. Vi serverades närmast obscena mängder mat, bl a i form av dessa rätter:





Och inte minst ett gäng ostar från den fantastiska ostvagnen:


torsdag 5 oktober 2017

Pierre Péters Cuvée de Réserve

(100 % chardonnay)

27 juli 2017 (La Banque i Épernay)

Pierre Péters standardchampagne är en blandning av vin från den senaste skörden och reservviner (minst 40 %) från ett solera-liknande system. Det senare startades 1988 och består idag av mer än tjugo olika årgångar. Druvorna kommer från Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Avize. Idel ädel grand cru med andra ord! Dosagen uppgår till 6-7 g/l. Mycket bra!

Doft: Fruktig, brödig och något utvecklad. Inslag av mineral, gröna äpplen, päron och tändstickor.

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Mineral, Granny Smith och lite grapefrukt. Hög syra.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2020-2024

Dracks i samband med en lunch på La Banque i Épernay. Jag missade tyvärr att fotografera flaskan, men så här såg maten ut (pilgrimsmusslor):



Tidigare intryck av denna champagne: