Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 30 juni 2016

Savart L’Accomplie

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

14 maj 2016 (hemma)

Savart är en välrenommerad odlare som har sin hemvist i premier cru-byn Écueil, belägen i Montagne de Reims strax sydväst om Reims. Här och i grannbyn Villers-aux-Nœuds (också premier cru) äger Savart fyra hektar odlingar planterade med pinot noir (tre ha) och chardonnay (ett ha). Sedan 2005 drivs firman av Frédéric Savart. Dessförinnan var det pappa Daniel, som för övrigt fortfarande är aktiv i företaget, som ansvarade för verksamheten och innan dess farfar René, som grundade firman strax efter andra världskriget. Ett flertal av firmans odlingar planterades redan på Renés tid och dessa gamla stockar är tveklöst en viktig del i den framgång Frédéric har med sina champagner idag. En bidragande faktor till att Savart fått relativt stort genomslag här i Sverige, trots att champagnerna inte finns tillgängliga på Systembolaget, är nätvinhandlaren Caviste, som säljer en blandlåda från odlaren en gång om året.

L’Accomplie görs på pinot noir och chardonnay från gamla stockar. Den är en blandning av två årgångar (rimligen 2012 och 2011 i detta fall), där hälften av vinerna är jästa på ekfat och hälften i ståltank. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2015. Dosagen uppgår till 5 g/l.

Champagnen dracks över två dagar. Den känns ung och stram dag ett, men höjer sig rejält dagen efter! En härlig champagne med en mycket stilren etikett!

Doft: Komplex, blommig, parfymerad och något kryddig doft med inslag av gröna äpplen, mineral, banan och rostade nötter.

Smak: Torr och mycket frisk smak av gröna äpplen, mineral och citron. Dagen efter är den något rundare och mer utvecklad.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2020-2024



måndag 27 juni 2016

2004 Pierre Moncuit Nicole Moncuit

(100 % chardonnay)

7 maj 2016 (hemma)

Pierre Moncuits Cuvée Nicole Moncuit görs på chardonnay från mycket gamla stockar i vingården Les Chétillons i hembyn Le Mesnil-sur-Oger. Pierre Péters gör för övrigt sin Les Chétillons på druvor från samma vingård.

Flaskan dracks över två dagar. Första dagen känns den något återhållsam; dag två är den mer utvecklad och klart bättre!

Doft: Underbar! Utvecklad, komplex, fruktig, kryddig och (delvis) chardonnaytypisk doft. Inslag av aprikoser, citron, jordgubbar, rostat bröd, svarta vinbär och en liten ton av pepparkaka.

Smak: Frisk, torr och något utvecklad. Underbara aprikoser samsas med jordgubbar, citrus och lite svarta vinbär. Andra dagen bjuder på mer utvecklade toner.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2019-2025


lördag 25 juni 2016

2004 Agrapart & Fils Minéral

(100 % chardonnay)

5 maj 2016 (hemma)

Minéral från Agrapart görs på chardonnay från gamla stockar i vingårdarna Le Champ Bouton i Avize och Les Bionnes i Cramant. De båda vingårdarna ligger nära varandra och har samma typ av jordmån som är rik på krita och som ger champagnen dess mineraliska toner. Druvorna från Cramant får sin första jäsning på stora ekfat medan druvorna från Avize vinifieras i ståltankar. Den här flaskan blev degorgerad i september 2011. Dosage på 5 g/l.

Den har en härlig doft, men smaken är inte lika bra i dagsläget. Den kan dock (sannolikt) vinna på att lagras i några år till! Jag dricker champagnen över två dagar och den behöver ett dygn i en öppnad flaska för att börja öppna upp sig.

Doft: Utvecklad och brödig doft med rostade toner. Inslag av jäst, mineral, salmiak, rostad brioche och persika. Dagen efter är den fruktigare och visar upp tydliga toner av mogen persika samt tuttifrutti och gräddkola.

Smak: Mycket frisk, mycket torr och sluten. Jag hittar citrusskal, mineral och persika. På andra dagen har den öppnat upp sig en aning, men känns fortfarande ung.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2020-2026

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):




onsdag 22 juni 2016

2013 Benoît Lahaye Rosé de Maceration

(100 % pinot noir)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Gjord med hjälp av maceration på pinot noir från vingården Les Juliennes i Tauxières-Mutry, som planterades 1973. Gjord utan malolaktisk jäsning och med en dosage på 3 g/l. Flaskan degorgerad i oktober 2015. Känns ung idag!

Doft: Bärig och kryddig doft med inslag av röda bär och kex.

Smak: Bärig, frisk och mycket torr. Körsbär, tranbär och röda vinbär.

Betyg idag: 83(+)

Sannolikt bäst: 2022-2027



måndag 20 juni 2016

2011 Benoît Lahaye Le Jardin de la Grosse Pierre

(Pinot noir, pinot meunier, chardonnay, pinot blanc, arbanne, petit meslier, pinot gris, chasselas, gros plant, m fl)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Le Jardin de la Grosse Pierre är en odlingslott i Bouzy som ursprungligen planterades av Benoît Lahayes farfars far 1923. Odlingen kompletterades sedan 1952 när Benoîts farfar rensade bort en del döda vinrankor och ersatte dem med diverse udda druvsorter. Idag finns här därför en salig blandning druvor, som odlas sida vid sida, bestående av bl a pinot noir, pinot meunier, chardonnay, pinot blanc, arbanne, petit meslier, pinot gris, chasselas, gros plant (även kallad folle blanche) och teinturier! Odlingen innehåller därmed fler druvsorter än de sju som är tillåtna enligt de officiella bestämmelserna i Champagne. Tidigare blandade Lahaye dessa druvor med vin från andra vingårdar, men sedan 2009 gör man en särskild champagne på druvorna från den här odlingslotten. Alla druvor plockas samtidigt och efter pressningen får vinet tio månaders fatlagring innan det buteljeras för den andra jäsningen. Champagnen görs utan dosage.

Med tanke på de ovanliga (och otillåtna) druvsorterna bör det här vara en helt unik champagne. Tar man dessutom i beaktande att en del av vinrankorna är 90 år gamla finns det goda förutsättningar för ett komplext och intressant vin! Det här är den tredje årgången av denna champagne och den första jag provar. Den känns fortfarande ung och bör lagras i några år till för att komma till sin rätt, men redan idag är den mycket bra! Flaskan degorgerad i oktober 2015.

Årgången 2011 i Champagne brukar beskrivas som dålig, men jag har tidigare konstaterat (bl a i det här inlägget) att det finns tydliga undantag från den regeln, åtminstone bland odlarna nere i Aube, Champagnes sydligaste departement. När jag frågade Benoît Lahaye, som håller till i Bouzy uppe i Montagne de Reims, hur han upplevde 2011 svarade han att det var en bra årgång även för honom. Med tillägget att han tycker att varje årgång sedan 2001 varit bra och säger att anledningen till det är att de jobbar ekologiskt.

Doft: Komplex, fruktig, något utvecklad doft med inslag av jäst, mineral och en aning surdegsbröd.

Smak: Mycket torr och fruktig; fortfarande ung. Vit frukt, mineral och nougat.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2021-2026



söndag 19 juni 2016

2010 Benoît Lahaye Violaine

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Violaine görs på chardonnay från Les Argentières i Tauxières-Mutry och pinot noir från Les Monts des Tours i Bouzy. Den vinifieras på fat, utan dosage och utan tillsats av svavel. Degorgerad i april 2015. Ung idag, men mycket lovande!

Doft: Kryddig, blommig och relativt knuten. Inslag av gröna äpplen och citrus.

Smak: Frisk, torr och ännu ung smak av omogna gröna äpplen, citrus och lite kex.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2021-2025



fredag 17 juni 2016

Benoît Lahaye Brut Nature

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Brut Nature från Benoît Lahaye är en härligt ren och naturlig champagne. Den görs på grand cru-druvor från Bouzy (80 %) och Ambonnay (20 %). Den här utgåvan består till hälften av vin från 2012 års skörd och till hälften av reservviner. Reservvinerna kommer från en s k perpetual som startades 2003, d v s en blandning av alla årgångar sedan dess. Som namnet antyder är champagnen gjord helt utan dosage. Flaskan degorgerad i september 2015.

Även om den till hälften består av reservviner som hunnit uppnå viss ålder och komplexitet känns den här champagnen fortfarande mycket ung. Lagring rekommenderas således!

Doft: Härligt fruktig doft med inslag av päron, äpplen och mineral.

Smak: Stram och snustorr. Mineral och omogna päron.

Betyg idag: 85(+)

Sannolikt bäst: 2022-2027

Tidigare intryck av denna champagne:


Genom att klicka på ovanstående länk får du även mer information om producenten! En bild av det trevliga paret Benoît och Valerie Lahaye, som jag träffade på Fri Vin 2016 i Köpenhamn, kommer här:




tisdag 14 juni 2016

2012 Piollot Les Gravelées

(100 % pinot noir)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Roséchampagnen Les Gravelées görs på pinot noir från vingårdsläget Les Gravelées i odlarens hemby Polisot. Den görs genom maceration (24 timmar), utan dosage och utan tillsats av svavel. Flaskan degorgerad i mars 2015. Det är svårt att säga vilken potential den här champagnen har, men den behöver helt klart lagras för att komma till sin rätt!

Doft: Kryddig och bärig doft med tydliga inslag av jordgubbssylt och hallonkompott.

Smak: Mycket torr, något kryddig och ganska sluten; klart rödvinslik. Röda bär och lite lakrits.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2022-2026



måndag 13 juni 2016

2010 Piollot Cuvée Val Colas Robin

(100 % pinot blanc)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Cuvée Val Colas Robin är en ren pinot blanc och görs på druvor från vingården med samma namn. Vingården anlades från början av Roland Piollots far, Robert Piollot, 1955 men de rankor som ger druvor till den här champagnen planterades 1996 och 1998. Gjord utan dosage. Flaskan degorgerad i juni 2014. En trevlig champagne som dock fortfarande känns alldeles för ung.

Doft: Kryddig, blommig och något utvecklad. Inslag av kolasnören, äpplen och citrus.

Smak: Frisk, mycket torr, ännu ung. Gul frukt och citrus.

Betyg idag: 82(+)

Sannolikt bäst: 2021-2026



söndag 12 juni 2016

2010 Piollot Champs Rayés

(100 % chardonnay)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Roland Piollot är gift med Dominique Moreau, som gör champagner under varumärket Marie-Courtin. Han är dessutom femte generationens vinbonde i familjen Piollot. Medan hans förfäder helt och hållet fokuserade på vinodlingen började han även att producera och sälja sin egen champagne. 2009 började han konvertera sina vingårdar till ekologisk odling och sedan 2014 är firman Ecocert-certifierad.

Champs Rayés görs till 100 % på chardonnay och utan dosage. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2014. Den känns fortfarande ung och kan säkert utvecklas på ett positivt sätt om man ger den några års lagring.

Doft: Citrus, hasselnötter, banan och lite torkad frukt.

Smak: Frisk, stram och mycket torr. Omogna (gröna och gula) äpplen, och dito citron.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2020-2024



onsdag 8 juni 2016

Laherte Frères Les 7

(18 % chardonnay, 18 % pinot meunier, 17 % pinot blanc, 15 % petit meslier, 14 % pinot noir, 10 % pinot gris, 8 % arbanne)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

2003 planterade Thierry Laherte, på sonen Aurélien Lahertes initiativ, en vingård med samtliga sju tillåtna druvsorter i Champagne: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, petit meslier, pinot gris (även kallad fromenteau) och arbanne. Syftet var framförallt att hylla Champagnes historia och att framställa en champagne på samtliga druvor. Vingården skördades för första gången 2005. Champagnen hette Les Clos från början, men man tvingades ändra detta namn eftersom ordet ”clos” antas syfta på en muromgärdad vingård, vilket det inte handlar om i detta fall. Alla druvor skördas samtidigt, vilket i praktiken innebär att de har olika mognadsgrad, och pressas tillsammans. Efter pressningen får vinet sin första jäsning i gamla bourgognefat och efter sex månaders lagring blandas det med reservviner från tidigare skördar i ett solera-liknande system. Cuvéen som hamnar i flaskan består till 60 % av vin från den senaste skörden (i det här fallet 2011) och till 40 % av reservvin (från 2005-2010). Görs utan malolaktisk jäsning och utan dosage. Degorgerad i december 2013.

Det här är en otroligt intressant champagne och väldigt, väldigt bra! Mycket nära 90 poäng.

Doft: Utvecklad, komplex, brödig och kryddig doft med inslag av jäst, persika och gula äpplen.

Smak: Koncentrerad, torr, syrlig och något utvecklad smak av äpplen, citron och svarta vinbär. Hög syra. Lång, härlig eftersmak.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2020-2025

Tidigare intryck av denna champagne:



måndag 6 juni 2016

2011 Laherte Frères Les Vignes d’Autrefois

(100 % pinot meunier)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Les Vignes d’Autrefois görs på pinot meunier från gamla stockar, planterade mellan 1947 och 1965, i vingårdar i Chavot och Mancy. Aurélien Laherte ser denna champagne som en hyllning till sina förfäder, som planterade odlingarna, och till druvan pinot meunier. Den är vinifierad och lagrad (sex månader) på gamla Bourgognefat, gjord utan malolaktisk jäsning och har mycket låg dosage (2-4 g/l beroende på årgång). Sammantaget ger detta en härligt frisk och naturlig champagne som borde omvända även de mest envisa belackarna av pinot meunier! 2011:an känns inte oväntat som för ung i dagsläget men har, liksom tidigare årgångar, potential att utvecklas till en riktigt bra champagne om man ger den några år i källaren! Flaskan degorgerad i december 2014.

Doft: Brödig och bärig, relativt sluten. Inslag av blåbär, bigarråer och mineral.

Smak: Bärig, koncentrerad, frisk och mycket torr smak av framförallt bigarråer och andra mörka bär.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2021-2026

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):




torsdag 2 juni 2016

Laherte Frères Rosé de Meunier

(100 % pinot meunier)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Det här är en ny roséchampagne från Laherte Frères. I likhet med Les Beaudiers är den gjord uteslutande på pinot meunier. En rosé från Champagne görs i regel genom blandning (den vanligaste metoden, där man helt enkelt blandar i en skvätt rödvin i det vita vinet) eller genom maceration (skalkontaktsmetoden, som är det traditionella sättet att göra rosévin i andra delar av vinvärlden). För att göra den här champagnen har Aurélien Laherte kombinerat båda dessa metoder! Sammantaget består denna champagne av 60 % vitt vin, 10 % rött vin och slutligen 30 % rosévin som framställts genom maceration. Den är till 60 % baserad på 2013 års skörd och till 40 % på 2012. Dosage på endast 2,5 g/l. Degorgerad i oktober 2015.

Jag misstänker att den här champagnen är tänkt att ersätta klassiska Rosé Ultradition i Lahertes, förvisso mycket breda, utbud. Jämfört med den senare är Rosé de Meunier en betydligt torrare champagne (i Rosé Ultradition varierar dosagen mellan 7-9 g/l) och alltså uteslutande gjord på pinot meunier. Jämför man Rosé de Meunier med Les Beaudiers, Lahertes bästa roséchampagne, är nykomlingen en lättare och ”enklare” historia. Dock en mycket trevlig sådan!

Doft: Bärig och godisaktig. Tydliga inslag av hallongodis blandas med tranbär och körsbär.

Smak: Frisk och torr smak av röda bär i en ganska lätt (och lättdrucken) stil.

Betyg idag: 83(+)

Sannolikt bäst: 2020-2024