Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 29 augusti 2015

2004 Billecart-Salmon Vintage

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

19 juli 2015 (hemma)

Doft: Komplex, frisk, brödig och något utvecklad doft av mineral (sten och krita), kex, smör, te, ananas och röda äpplen. Efter längre tids luftning även persika och röda bär.

Smak: Fortfarande ung; mycket frisk och mycket torr. Man möts av omogna äpplen, mineral och röda bär. Medellång, mycket torr och aningen bitter eftersmak.

Kommentar: Billecarts årgångschampagner brukar ha potential att utvecklas till stora viner. 2004:an är dock fortfarande i sin ungdom och behöver stanna kvar i källaren och mogna några år till. Även om det inte framgår av den mycket stilrena etiketten ska enligt uppgift den här årgången vara gjord helt utan dosage. Det tyder tveklöst på mycket bra druvmaterial och att den tålmodige sannolikt har en fantastisk champagne att se framemot!

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2019-2025



onsdag 26 augusti 2015

2005 House of Arras Grand Vintage

(69,2 % chardonnay, 30,8 % pinot noir)

18 juli 2015 (hemma)

Doft: Härligt utvecklad och brödig doft med inslag av rostade pinjenötter, rostat bröd, ek, vit choklad, smör och våt kofta.

Smak: Först ganska kartig, men efter lite mer än en timme börjar den öppna upp sig. Den känns då något utvecklad, torr, aningen fruktig och något bitter. Smak av gula äpplen, vit choklad, nötter och citrusskal. Senare även apelsin. Tre-fyra timmar efter att flaskan öppnades börjar den plötsligt kännas lite plattare. Det är en klar indikation på att vinet bör drickas ganska snart och att det inte finns så mycket lagringspotential!

Kommentar: Det här är ett mousserande vin från Tasmanien som blivit något av en favorit bland skribenterna på vinforumet finewines.se! Det är mycket bra och champagnelikt, men ska man vara kritisk saknar vinet det djup och den komplexitet som en riktigt bra champagne har. Det kan dock helt klart mäta sig med champagner i samma prisklass! Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2015 för 289 kr.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2015-2018


söndag 23 augusti 2015

Françoise Bedel Dis, ”Vin Secret” Brut Nature

(80 % pinot meunier, 15 % chardonnay, 5 % pinot noir)

16 juli 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad och fruktig doft med något rostade toner. Inslag av mineral, citrus, gröna och gula äpplen, rostat bröd och kola. Ett dygn senare även marsipan.

Smak: Stram, mycket frisk och mycket torr smak av äpplen och citrusskal. Känns ofärdig! Dagen efter, efter ett dygns vila i kylen, har den dock öppnat upp sig en aning och bjuder på smak av kex.

Kommentar: Dis, ”Vin Secret” är en pinot meunier-dominerad champagne från Françoise Bedel och det här är en variant helt utan dosage. Druvfördelningen varierar från år till år. Denna flaska består till 80 % av meunier, 15 % chardonnay och 5 % pinot noir och är till största delen baserad på 2005 års skörd, med tillägg av en mindre del reservviner från 2004.

Det som utmärker Bedels arbetssätt, utöver den strikt biodynamiska inriktningen, är att champagnerna alltid får generöst med tid på jästfällningen. Även en till synes ”enkel” cuvée som denna fick ligga sex år och sju månader, från det att den buteljerades i maj 2006, innan den blev degorgerad i december 2012! Flaskan köpt vid ett besök hos producenten i oktober 2014.

Betyg idag: 80(+)

Sannolikt bäst: 2019-2024




lördag 22 augusti 2015

Jacquesson Cuvée no 738

(61 % chardonnay, 21 % pinot meunier, 18 % pinot noir)

14 juli 2015 (Brasserie Lamazère i Berlin)

Doft: Lite blommig, relativt sluten. Mineral, gröna äpplen, gråpäron och svarta vinbär.

Smak: Mycket torr, mycket frisk, något fruktig och aningen bitter smak. Mineral, gröna äpplen, päron, svarta vinbär och grapefrukt.

Kommentar: Den senaste utgåvan i Jacquessons 700-serie följer stilen; kompromisslös och toktorr med fokus på aktuell årgång och den fina råvaran. Det är uppenbart att bröderna Chiquet har stor tilltro till sitt druvmaterial, exakt hur stor kan man utläsa av hur mycket dosage de tillsätter. I Cuvée 738 uppgår den till 2,5 g/l, vilket rent generellt får anses vara mycket lågt medan det i Jacquesson-sammanhang kan betecknas som ganska genomsnittligt. På senare år har dosagen varierat mellan 1,5 och 3,5 g/l i de flesta av producentens champagner. 738:an är till 67 % baserad på årgång 2010 med tillägg av reservviner från tidigare år. Den funkar helt klart som aperitif idag men ska tveklöst lagras för att komma till sin rätt! Jag fick inte tillfälle att kolla degorgeringsdatum, som alltid står på flaskans baksida, och missade också att ta bild på flaskan.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2020-2026

Mina intryck av tidigare viner i serien (med länkar till resp inlägg):



torsdag 20 augusti 2015

2004 Dom Pérignon

(53 % pinot noir, 47 % chardonnay)

13 juli 2015 (Moët & Chandons champagnebar på KaDeWe, Berlin)
           
Doft: Komplex och något utvecklad doft med fantastiskt rostade toner. Inslag av mineral, gula äpplen, ljust bröd, nougat, gräddkola och hasselnötter.

Smak: Mycket torr, något fruktig och något utvecklad. Gröna och gula äpplen, persika, grapefrukt och nötter. Medellång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: Jag drack den här årgången av Dom Pérignon i december 2013 första gången och jämfört med då har den utvecklats en aning, men den är fortfarande långt ifrån färdig. Lagra fem år till! Dosage på 5 g/l, d v s i praktiken extra brut.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2020-2030

Tidigare intryck av denna champagne:


tisdag 18 augusti 2015

2006 Moët & Chandon Grand Vintage

(42 % chardonnay, 39 % pinot noir, 19 % pinot meunier)

13 juli 2015 (Moët & Chandons champagnebar på KaDeWe, Berlin)

Doft: Brödig och något fruktig doft med inslag av mineral, gula plommon, persika, citrus och lite nougat.

Smak: Mycket torr, frisk och något bitter smak. Gula plommon, gula äpplen, grapefrukt och lite valnötter. Medellång, mycket torr eftersmak med inslag av persikokärna.

Kommentar: Medan Moëts standardchampagne utan vidare kan definieras som insmickrande och lättdrucken och varande en champagne för de stora massorna, kan man knappast beskylla årgångscuvéen för det samma. Det här är tvärtom en champagne som är allt annat än inställsam, med sin mycket låga dosage (faktiskt extra brut) och kompromisslösa stil. Och den kräver i regel ganska lång lagring för att komma till sin rätt. Samma sak med denna årgång. Degorgerad i september 2013. Dosage på 5 g/l.

Betyg idag: 84(+)

Sannolikt bäst: 2020-2026




Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

söndag 16 augusti 2015

2000 Dom Pérignon

(51 % chardonnay, 49 % pinot noir)

10 juli 2015 (hemma)

Doft: Till en början oväntat karaktärslös. Efter en tids luftning något komplex och brödig med inslag av mineral, citrus, honungsmelon, jäst, vitpeppar och gröna äpplen. Ännu senare framträder något rostade toner.

Smak: Först oerhört sluten; den känns nästan lite vresig! Efter en timmes kontakt med luft börjar den dock att öppna upp sig. Mycket torr, pepprig och något bitter. Citron, citronskal, omogna gröna äpplen, nötter och vitpeppar. Mycket syra! Lång, toktorr eftersmak med inslag av mineral och äppelskal.

Kommentar: Det här är visserligen mycket bra, rent objektivt, men det är knappast någon stor årgång av Dom Pérignon. Kan givetvis förbättras med ytterligare lagring, men i konkurrens med 99:an är det den klart svagaste årgången av Dom Pérignon jag provat! Flaskan köpt på Systembolaget i januari 2011.

En intressant detalj är att fr o m denna årgång började moderbolaget LVMH lansera Dom Pérignon som ett eget hus och inte som Moët & Chandons prestigecuvée. Tittar man på tidigare flaskor kunde man läsa ”Moët & Chandon à Epernay – Fondée en 1743” högst upp på etiketten. Denna text är på denna flaska ersatt med ”Dom Pierre Pérignon Hautvillers – Apptd 1668” och på senare årgångar med ”Dom Pérignon Millésimé – Altum Villare”. Altum Villare är det latinska namnet på Hautvillers, Dom Pierre Pérignons hemby. 1668 var året då den unge benediktinermunken startade sin tjänstgöring vid klostret i Hautvillers.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2025

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):



lördag 15 augusti 2015

2000 Cristal

(58 % pinot noir, 42 % chardonnay)

9 juli 2015 (hemma)

Doft: Komplex, brödig, blommig och fruktig doft med rostade toner. Inslag av baguette, mineral, citrus, äpplen, smör, rått nötkött och örter.

Smak: Utvecklad, medelfyllig, torr, mycket frisk och något bitter smak av gula äpplen, grapefrukt (massor av grapefrukt till att börja med), nötter och mandlar. Hög syra. Medellång, mycket torr eftersmak. Bitterheten dämpas efter ett par timmars luftning. Ännu senare övergår grapefruktsmaken till något sötare citrustoner.

Kommentar: Cristal 2000 är en fantastisk champagne idag med potential att fortsätta utvecklas om man ger den (minst) tre-fyra år till i källaren! Den ändrar karaktär flera gånger och vinner mycket på lång luftning. Flaskan köpt på Systembolaget i november 2007.

Betyg idag: 91(+)

Sannolikt bäst: 2019-2027



Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.

torsdag 13 augusti 2015

2009 Louis Roederer Rosé

(62 % pinot noir, 38 % chardonnay)

3 juli 2015 (Pascha Bay, Konakli, Turkiet)

Doft: Bärig, fortfarande ung. Jordgubbar, grapefrukt och mineral.

Smak: Outvecklad, frisk och torr. Röda äpplen och en aning blodgrape. Fortfarande mycket ung, men man anar hur bra det kan bli med några års lagring!

Kommentar: I den här årgången är 14 % av vinet är fatjäst, resterande i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad i maj 2014. Dosage på 9 g/l. Vänta med denna!

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2020-2025



Uppdatering 2024-02-06: Korrigerat andel fatjäst vin.

måndag 10 augusti 2015

2001 David Léclapart L’Apôtre

(100 % chardonnay)

1 juli 2015 (Kadeau i Köpenhamn)

Doft: Komplex, utvecklad, blommig och tydligt oxiderad doft. Inslag av torkad gul frukt, gula äpplen och ljust bröd. Efter en tids luftning svagt rostade toner med inslag av kex och honung.

Smak: Utvecklad, mycket frisk och mycket torr. Gula äpplen, gula plommon och mineral. Senare även gräddkola. Hög syra! Medellång, mycket torr eftersmak med inslag av äppelskal.

Kommentar: Det här är min klart mest utvecklade L’Apôtre hittills och det är verkligen en fantastisk champagne! Den behöver dock två timmars luft för att komma till sin rätt. Med tanken på årgången – 2001 var ett uselt år i Champagne – är det inte utan att man funderar på hur bra andra årgångar av detta vin kan bli med några års lagring!

L’Apôtre är David Léclaparts mest ambitiösa champagne, gjord på chardonnay från La Pierre St-Martin, en vingård som Davids farfar planterade 1946. Den är framställd på ekfat och, i likhet med producentens övriga champagner, helt utan dosage.

Flaskan dracks till en fantastisk meny med 19 serveringar på Kadeau i Köpenhamn.

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2013-2019

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):








onsdag 5 augusti 2015

Krug Grande Cuvée

(37 % pinot noir, 32 % chardonnay, 31 % pinot meunier)

30 juni 2015 (hemma)

Doft: Komplex, brödig, kryddig och blommig doft med inslag av persika, hasselnötter, kaffe, choklad och kex.

Smak: Först ganska sluten, sedan frisk och något fruktig. Persika, mineral och hasselnötter. Medellång, torr eftersmak av persikokärna.

Kommentar: Dracks på halvflaska. Denna Grande Cuvée har 2007 som basår men blandningen består av totalt 183 viner från 12 olika årgångar, det äldsta från 1990. Eftersom en halvflaska mognar snabbare än en vanlig butelj, väljer Krug att ha en yngre basårgång här. Som jämförelse har de 75-centilitersflaskor som släpptes ungefär samtidigt 2005 som basårgång. När det gäller degorgeringsdatum för flaskan är uppgifterna något förvirrande! Om man får tro ID-koden på flaskans baksida (412040) degorgerades den under den fjärde tvåmånadersperioden 2012, d v s juli-augusti. Men knappar man in koden på Krugs hemsida får man som svar att flaskan fick sin kork under ”hösten 2012”. Och för att ytterligare bidra till förvirringen indikerar den s k V-koden på korken att degorgeringsdatum är maj-juni 2012 (tredje siffran anger vilken tvåmånadersperiod som avses)… I vilket fall som helst, och det lilla formatet till trots, är den här champagnen fortfarande för ung. Det är lite vanskligt att avgöra hur länge man bör spara på en halvflaska, men jag tror att denna lilla rackare hade mått bra av att ligga och vila i åtminstone fem år till!

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2020-2027

Tidigare intryck av Krug Grande Cuvée:




1983 Alfred Gratien Millésime

(40 % chardonnay, 40 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

27 juni 2015 (hemma)

Kommentar: Korkskadad. Inte mycket, men tillräckligt för att förstöra upplevelsen. Trist när man ruvat på flaskan i nio år…

Betyg idag: 0

Tidigare intryck av denna champagne:

söndag 2 augusti 2015

1985 Krug Collection

(Inlägg 400!)

(48 % pinot noir, 30 % chardonnay, 22 % pinot meunier)

28 juni 2015 (hemma)

Doft: Magisk! Mogen och komplex doft med rostade toner. Härliga pinot-toner är ständigt närvarande i bakgrunden! Inslag av smör, honung, kex, fläder, mineral, rostat bröd och rostade hasselnötter. Senare även lite knäckiga toner.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, fet och oljig. Smörkola, röda äpplen, hasselnötter och citrusskal. Senare även persika. Lång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: Krug Collection är samma vin som den "vanliga” årgångskrugen men med skillnaden att Collection-flaskorna får ligga kvar och mogna betydligt längre i Krugs källare.



Nu för tiden finns det alltid en liten ID-kod på baksidan av varje Krug som visar när flaskan degorgerades och knappar man in siffrorna på Krugs hemsida så får man ytterligare information om champagnen. Den här flaskan släpptes dock innan de införde det systemet – jag köpte den på Systembolaget i december 2007 – och då får man titta efter en så kallad V-kod på korken istället för att få reda på när flaskan degorgerades. Bloggaren Vintomas har för övrigt skrivit ett bra blogginlägg om hur man tolkar dessa V-koder. Koden på min kork var V641, vilket innebär att flaskan degorgerades i juli eller augusti 2006. Det i sin tur innebär att champagnen fick ligga mer än 20 år på sin jästfällning. Jämfört med den vanliga 85:an, som så klart degorgerades långt tidigare, har den här fått längre tid på jästen men samtidigt betydligt kortare tid ”på korken”. Det gör å ena sidan att Collection-flaskan fått möjlighet att bygga upp en (ännu) större komplexitet och, teoretiskt sett, större mognadspotential, men å andra sidan att den ännu inte hunnit utvecklas lika mycket.



Smaken är utvecklad men den känns mycket riktigt klart yngre än den flaska av den vanliga 85:an som jag drack för ett halvår sedan. Då upplevde jag exempelvis en del citrus i smaken, men i den här flaskan är det snarare citrusskal. För övrigt är de dock mycket lika varandra i både doft och smak. Livet blir vackert när man öppnar en sådan här champagne!

Betyg idag: 95

Sannolikt bäst: 2018-2026

Mitt intryck av den ”vanliga” Krug 1985:


Mina intryck av senare årgångar av Krug: