Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 29 april 2016

2002 Paul Bara Brut Millésime

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

10 april 2016 (hemma)

Paul Baras 2002:a är, till skillnad mot de flesta andra champagner från denna sega (men ack så underbara) årgång, ovanligt utvecklad redan idag. Gissningsvis blev den här flaskan degorgerad kring 2010, vilket gör att champagnen hunnit få ungefär sex år på korken. Den är härlig idag – framförallt doften är riktigt bra – men den kan helt klart fortsätta utvecklas om man ger den ytterligare några år i källaren. Jag köpte den här flaskan från Systembolagets beställningssortiment i april 2015, där den för övrigt fortfarande finns tillgänglig.

Doft: Fantastisk, utvecklad, komplex, något kryddig och något oxiderad doft med rostade toner. Inte olik en mörk rom! Inslag av torkade äpplen, aprikos, citrus, något som påminner om en salt havsbris, mineral, nougat, kaffe och bröd.

Smak: Utvecklad, fruktig och mycket frisk. Röda äpplen, apelsin och nougat. Den har en hög årgångstypisk syra, men samtidigt en härligt koncentrerad fruktsmak som gör att champagnen känns balanserad. Mycket lång, torr eftersmak med inslag av äppelskal.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2018-2025


söndag 24 april 2016

Paul Bara Brut Réserve

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

8 april 2016 (hemma)

Paul Baras standardchampagne håller hög klass. Firmans välrenommerade odlingar i Bouzy (10,5 hektar) och grannbyn Ambonnay (0,5 hektar) borgar så klart för detta. Dessa både grand cru-byar är framförallt kända för sin exceptionella pinot noir, som också är den dominerande druvan i Paul Baras viner.

Den här flaskan köpte jag vid ett besök hos Paul Bara i oktober 2014. Champagnen känns fortfarande ganska ung och kommer att fortsätta utvecklas med ett par års ytterligare lagring.

Doft: Brödig och parfymerad doft med inslag av jäst, äpplen, päron, ingefära och kex.

Smak: Torr, syrlig och medelfyllig smak av hasselnötter, gröna äpplen och citrus.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2018-2022


fredag 22 april 2016

Bonnaire Prestige

(100 % chardonnay)

3 april 2016 (hemma)

Prestige från Bonnaire görs, i likhet med årgångschampagnen, uteslutande på chardonnay från hembyn Cramant. Den består till 15 procent av reservviner, vilket omvänt innebär att 85 procent kommer från ”den senaste” skörden. Jag vet inte vilka årgångar den här flaskan är baserad på, men på etiketten på baksidan noterar jag siffrorna 0607. Nu spekulerar jag bara men det är inte orimligt att det indikerar vilka årgångar som finns i flaskan, det vill säga i det här fallet 85 procent 2007 och 15 procent 2006. Dosagen uppgår under alla omständigheter till 6 g/l. Det här är en mycket bra årgångslös champagne! Flaskan köpt vid ett besök hos Bonnaire i oktober 2014.

Doft: Utvecklad, komplex, blommig, gräddig och kryddig doft. Trots att den vinifierats på ståltank upplever jag viss fatkaraktär. Möjligen har reservvinerna fått en tid på fat. Inslag av mango, persika, citrus, kanel och smör.

Smak: Utvecklad, medelfyllig till fyllig, torr och mycket frisk. Persika, apelsin och persikokärna. Lång, mycket torr och aningen bitter eftersmak.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2016-2020

Tillägg (2016-04-29): Efter att ha fått information från en initierad källa (tack, Roger!) kan jag nu meddela att "0607" på etiketten betyder att champagnen hade basårgång 2006 och att den buteljerades 2007. Det innebär således att den bestod till 85 % av 2006 och 15 % av 2005! Samma källa kunde även informera om att inte ens reservvinerna från 2005 fått någon tid på fat.



måndag 18 april 2016

1996 Comtes de Champagne

(100 % chardonnay)

1 april 2016 (hemma)

Taittingers Comtes de Champagne är en av de bästa champagner som finns. Det påminns man inte minst om när man dricker den underbara 96:an! Det här är en stor champagne redan idag och den kommer tveklöst att fortsätta utvecklas i många år till. För samtidigt som den känns tydligt utvecklad är den fortfarande oerhört vital. Jag drack flaskan över två dagar och den är ännu bättre dag två; doften är mer intensiv då och smaken ännu mer koncentrerad! Flaskan köpt på Systembolaget i juni 2006.

Doft: Intensiv, utvecklad, komplex och kryddig doft med rostade toner. Inslag av rostade hasselnötter, popcorn, kakao, rostad brioche, honung, nektar, gula äpplen och nougat.

Smak: Underbart koncentrerad, frisk, syrlig och utvecklad. Det är massor av gul frukt samt söt citrus, gräddkola, apelsinskal och äppelskal. Hög syra. Lång, torr och aningen bitter eftersmak.

Betyg idag: 96

Sannolikt bäst: 2018-2028

Tidigare intryck av denna champagne:




Mina intryck av andra årgångar:

lördag 16 april 2016

1996 Dom Ruinart

(100 % chardonnay)

31 mars 2016 (hemma)

Dom Ruinart är huset Ruinarts prestigecuvée. 88:an av denna champagne är ett av de bästa viner jag någonsin druckit och på papperet borde även 96:an kunna prestera på samma nivå. Men den når tyvärr inte ända fram idag. Faktum är att den känns klart vresig och ogästvänlig till en början! Man skulle nästan kunna tro att någon spelat mig ett spratt och satt en 1996-etikett på en champagne som egentligen kommer från 2002 eller 2007… För den känns fortfarande förhållandevis ung och obalanserad, med en vass syra som totalt dominerar smaken. Den blir lyckligtvis bättre efter hand – jag dricker champagnen över två dagar för att ge den en chans att öppna upp sig – men den här flaskan känns faktiskt svagare än den jag drack i november 2013. Förstå mig rätt, det här är helt klart en fantastisk champagne men i den här klassen (och den här årgången) förväntar man sig ännu mer. Det var uppenbarligen inte rätt tidpunkt att dricka den idag och jag kommer att spara nästa flaska i minst tre år till.

Doft: Utvecklad, komplex och kryddig med rostade toner och med inslag av grädde, krita, lemoncurd, passionsfrukt, ananas, mango och kardemumma.

Smak: Torr, fruktig, bitter och något utvecklad smak. Jag hittar exotisk frukt, grapefrukt, apelsinskal och ägglikör. Hög 96-typisk syra. Jag dricker flaskan över två dagar och andra dagen är bitterheten inte lika framträdande.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2019-2030

Tidigare intryck av denna champagne:


onsdag 13 april 2016

1996 Juillet-Lallement Special Club

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

27 mars 2016 (hemma)

Odlaren Juillet-Lallement hållet till i grand cru-byn Verzy, som är känd för att ha mycket bra pinot noir. Firman grundades i början av 1900-talet av René Juillet tillsammans med Paul och Arthur Lallement och leds idag av Jean Lallement och hans fru Virginie. Man äger fyra hektar odlingar belägna i Verzy och Sillery (också grand cru) med delvis mycket gamla stockar. Odlingslotten La Croix Aumônier i Verzy planterades exempelvis redan 1949 av Jeans farfar. Sortimentet består för närvarande av fem olika champagner: en standardcuvée, en blanc de blancs, en rosé, en årgångscuvée samt prestigevinet Special Club. Den senare görs uteslutande på druvor från rankor som är mer än 50 år gamla.

Jag har druckit den här champagnen många gånger, varav en del av tillfällena redovisas nedan. Första gången jag provade den var 2007 och redan då visade den upp klart utvecklade toner, men det är egentligen först under de senaste två åren som den känts fullt utvecklad! Flaskan köptes på Systembolaget 2007. 2008:an av denna champagne släpptes för övrigt nu i mars på Systembolaget och finns fortfarande tillgänglig.

Doft: Mogen och kryddig doft med sherrytoner. Inslag av russin, mörk choklad, hasselnötter, pumpernickel, honung och röda äpplen.

Smak: Mogen och frisk smak av röda äpplen, citrus, hasselnötter och choklad.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2015-2020



Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

lördag 9 april 2016

2005 Pierre Moncuit Millésime Non Dosé

(100 % chardonnay)

23 mars 2016 (hemma)

Det här är en variant av Pierre Moncuits årgångschampagne som är gjord utan dosage. Den är mycket bra idag och ger ett klart trevligare intryck än vad den ”vanliga” 2005:an, d v s den med dosage, gjorde när jag drack den i januari 2014 (se mina intryck av den här). Det beror dock mer på att den här flaskan fått längre lagringstid än att den nödvändigtvis är en bättre champagne! Flaskan dracks över två dagar och till skillnad mot många andra champagner vinner den inte på att sparas till dagen efter. Det gör att jag tror att denna champagne har ganska begränsad utvecklingspotential framöver. Även om druvor från Le Mesnil är kända för att skapa lagringsdugliga champagner, tror jag att årgången - 2005 var inte något stort år i Champagne - begränsar potentialen i detta fall. Flaskan köpt vid ett besök hos producenten i Le Mesnil-sur-Oger i september 2013.

Doft: Utvecklad och parfymerad doft med inslag av mineral, gröna och gula äpplen, gula plommon, citrus, hasselnötter och smörkola.

Smak: Utvecklad, frisk, syrlig, mycket torr och medelfyllig smak av äpplen, citron och lite citronskal. På slutet även en antydan av Kalles Kaviar.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2022


onsdag 6 april 2016

2005 Drappier Millésime Exception

(55 % pinot noir, 35 % chardonnay, 10 % pinot meunier)

19 mars 2016 (hemma)

Drappiers ”vanliga” årgångschampagne, Millésime Exception, brukar leverera en trevlig upplevelse. Och jämfört med de stora husens cuvéer får man normalt sett mycket champagne för pengarna! När jag öppnar den här flaskan upplever jag dock att jag dricker en ganska svag champagne. Den tar sig i och för sig efter några timmars luftning, men det bestående intrycket blir ändå att detta är en sämre årgång av denna champagne. Flaskan degorgerad i juni 2012. Köpt vid ett besök hos Drappier i oktober 2014.

Doft: Utvecklad och fruktig. Mineral, ananas, persika och kex. Senare uppstår rostade toner.

Smak: Frisk, utvecklad och medelfyllig. Persika, kvitten och citrusskal. Påtaglig syra.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2017-2020



Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

söndag 3 april 2016

2005 Lilbert-Fils Cramant

(100 % chardonnay)

17 mars 2016 (hemma)

Lilbert-Fils är en liten, välrenommerad odlare som håller till i grand cru-byn Cramant. Familjen har odlat vin sedan 1700-talet och firman leds idag av Bertrand Lilbert och hans pappa Georges. Man äger 3,5 hektar odlingar uteslutande planterade med chardonnay, belägna i Cramant, Chouilly och Oiry; d v s 100 % grand cru. Årsproduktionen uppgår till 30 000 flaskor. Champagnerna från Lilbert är kända för att vara lite tuffare (med en påfallande hög syra som i regel kräver lång lagring) än hembyns övriga utbud, som rent allmänt kännetecknas av en gräddig eller ”krämig” stil. Utbudet består av tre champagner: standardchampagnen Brut, som bygger på två-tre årgångar med en dosage på 6-8 g/l, Perle, som görs på äldre stockar, har en dosage på 4-5 g/l och buteljeras med lägre tryck än vanligt, samt årgångsvinet Cramant som ligger till grund för detta inlägg. Det senare har sedan 1995 uteslutande gjorts på druvor från hembyn. Merparten av dessa druvor kommer från vingårdarna Les Buissons och Moyens med delvis mycket gamla stockar. Dosagen uppgår till 4-5 g/l, vilket innebär att champagnen i praktiken är extra brut – och inte bara brut som det står på flaskan.

2005:an känns lite snällare än vad man normalt kan förvänta sig av denna champagne och är redan idag hyggligt utvecklad.

Doft: Brödig, gräddig och utvecklad doft med inslag av jäst, krita, apelsinskal och gräddkola.

Smak: Utvecklad, mycket torr, frisk och aningen bitter. Grädde, apelsin, apelsinskal och nougat. Påtaglig syra

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2018-2022