Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 4 mars 2021

2006 Cuvée Louise Nature

(65 % chardonnay, 35 % pinot noir?)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Efter elva årgångar av Cuvée Louise Rosé går vi vidare till systervinet Cuvée Louise. Över sammanlagt sex flighter provar vi samtliga släppta årgångar av Pommerys prestigecuvée – plus några till! Vi inleder med den (alldeles för) unga flighten bestående av 2004, 2004 Brut Nature, 2005 och 2006 Nature, där de två sistnämnda ännu inte hunnit släppas vid tidpunkten för provningen. Det gjordes möjligt genom goda kontakter och förberedelser från vår värdinna och inte minst det faktum att huset Pommery finns representerat på provningen i form av exportchef Hadrien Pats.

 

Druvorna till Cuvée Louise kommer från grand cru-odlingar i Avize (chardonnay), Cramant (chardonnay) och Aÿ (pinot noir). Historiskt har fördelningen legat kring 60 % chardonnay och 40 % pinot noir, men på senare år har det mer skiftat mot 65/35. Jag är osäker på vad som gäller för den här årgången.

 

De fyra champagnerna i den första flighten är närmast brottsligt unga. Trots att vi vet att två av dem är gjorda med en liten dosage och att två är brut nature – samtidigt som två av dem är från samma årgång – är det oerhört svårt att skilja dem åt. Rättare sagt: det är inte så svårt att hitta olikheter, men att utifrån dessa förstå vilken champagne som finns i respektive glas blir en närmast fruktlös uppgift! Av förklarliga skäl – vi har många årgångar att ta oss igenom denna dag – har vi relativt kort tid med dem och flaskorna har heller inte öppnats i förtid, så möjligheten för glasutveckling blir nästan obefintlig.

 

Denna 2006 Nature – man har rationaliserat bort ordet Brut i Brut Nature från och med denna årgång – har alltså inte hunnit släppas än. Ett tecken på det sistnämnda är att etiketten på vår flaska saknar årgång. Champagnen känns lovande, men är förstås alldeles för ung.

 

Doft: Diskret, något fruktig. Inslag av vit persika, lite ylletröja och ett uns mynta.

 

Smak: Ung, något fruktig, frisk och mycket torr. Nyanser av vit persika och krita. Hög syra.

 

Betyg idag: 84(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2035?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar