Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 maj 2023

Alexis Arietis (2019)

(100 % pinot meunier)

 

14 oktober 2022 (hemma)

 


 

Alexis Leconte utgör den sjätte generationen vinodlare i familjefirman Xavier Leconte i Troissy-Bouquigny (Vallée de la Marne). Parallellt med familjens verksamhet har han även börjat göra champagner under varumärket Alexis, baserat på druvor från totalt ett hektar av familjens odlingar. Här tillämpar han ett ekologiskt arbetssätt och i källaren vinifierar han vinerna på begagnade bourgognefat. Varje champagne i den egna linjen har en särskild färg som representerar ett chakra.

 

Arietis är den tredje champagnen från Champagne Alexis, efter La Terre Mère och Ageius. Den görs på meunier från vingårdarna La Perchotte och La Forzie i Vandières och är framställd utan den malolaktiska jäsningen. Flaskan blev degorgerad i mars 2022 utan dosage.

 

Det här är en mycket trevlig champagne med tydlig potential att växa med ytterligare lagring!

 

Doft: Fruktig, något kryddig och efter hand blommig. Det är massor av rabarber, rabarberkräm och rabarberpaj i kombination med citron, gröna äpplen, rosor och krut.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig, mycket torr och aningen bitter smak med viss sälta. Rabarber, citronskal, citron och omogna gröna äpplen. Mycket hög syra.

 

Betyg idag: 84(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar