Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 16 september 2022

2006 Salon

(100 % chardonnay)

 

18 mars 2022 (hos Dennis i Tygelsjö)

 


 

Det producerades 53 000 flaskor av Salon 2006, vilket får ses som ett någorlunda genomsnittligt antal för Salon. Mängden flaskor som görs i en enskild årgång beror helt på skörden och tillgången till tillräckligt bra druvor. Som jämförelse var tillgången till druvor mycket bra 2007 och antalet producerade flaskor Salon blev högt, medan den (kvalitativt) fantastiska årgången 2008 resulterade i små kvantiteter och man bestämde sig för att endast släppa Salon 2008 på magnum.

 

Dosagen i Salon 2006, som är en årgång med lägre syra än vanligt, uppgår till endast 4 g/l.

 

Det här är en mycket, mycket bra men fortfarande ung champagne.

 

Doft: Initialt ung och blommig, men öppnar upp sig och blir tydligt fruktig efter en timme i glaset. Inslag av jäst, citrus, smör, krita, gula äpplen, honungsmelon och honung.

 

Smak: Ung och något fruktig smak som domineras av torr citron och gula äpplen. Syran är hög, men inte lika vass som i 2007.

 

Betyg idag: 88(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar