Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 11 januari 2022

Dosnon Recolte Blanche

(100 % chardonnay)

 

11 september 2021 (hemma)

 


 

Recolte Blanche från Dosnon i Avirey-Lingey (Aube) är en årgångslös blanc de blancs. I likhet med producentens övriga champagner fick den sin första jäsning på begagnade fat från Puligny-Montrachet. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2014 med en dosage på 6 g/l. Jag köpte den vid ett besök hos producenten i oktober 2014.

 

Det här är en jättebra champagne som befinner sig i ett perfekt drickfönster!

 

Doft: Utvecklad, komplex, druvtypisk, fruktig och kryddig. Inslag av yuzu, grapefrukt, vitpeppar, aprikos, äpplen, ballong och även en del hallon.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr. Mogna äpplen och citron får sällskap av bubbelgum och hallon. Fin koncentration, påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar