Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 7 maj 2015

Roederer Estate Quartet

(Chardonnay, pinot noir)

4 april 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad och fruktig doft med rostade toner. Päron, rostat bröd och gräddkola. Dagen efter framträder tydliga toner av ananas och andra tropiska frukter.

Smak: Utvecklad och fruktig. Relativt enkel, d v s inte särskilt komplex. Inslag av päron, mogen citron och grapefrukt. Ganska kort eftersmak. Dagen efter har det även utvecklats lite tropiska frukter.

Kommentar: Bra eller dåligt – kommentera gärna – men nu har det blivit dags för Champagnebloggen att vidga sina vyer! Dessutom ända bort till Nya världen. Det här är nämligen ingen champagne, utan ett mousserande vin från Kalifornien. Det finns dock en tydlig koppling till Champagne eftersom producenten ägs av Louis Roederer, det anrika champagnehuset i Reims. Roederer Estate grundades 1982 och håller till i Philo i Anderson Valley i Mendocino County i norra Kalifornien. Här gör man respekterade mousserande viner baserade på egna vingårdar och moderbolagets traditioner och kunnande. Målsättningen är uppenbart att göra så champagneliknande viner som möjligt. Man gör fyra olika cuvéer; två årgångslösa och de båda årgångschampagnerna L’Ermitage och L’Ermitage Rosé.

Quartet görs på chardonnay och pinot noir från fyra olika vingårdar. För att få en jämförelse med ”den riktiga” varan hade jag med en nyköpt flaska av Louis Roederers standardcuvée som referensvin. Och i den jämförelsen var amerikanen helt chanslös! Quartet är definitivt ett bra mousserande vin och inte helt olik en champagne, men samtidigt klart enklare, inte lika komplex, som champagnen i glaset bredvid. Mitt sällskap fick testa båda vinerna blint och kände redan på doften vilket av glasen som innehöll champagne.

Till skillnad mot det franska originalet har man dock finessen och känslan att presentera degorgeringsdatum på flaskan! I det här fallet mars 2013. Flaskan köptes på Systembolaget (beställningssortimentet) i december 2013. Då kostade den 186 kr. Idag får man beroende på den starka dollarn betala 240 och då måste man dessutom köpa en hel låda om sex flaskor.

Betyg idag: 77

Sannolikt bäst: 2016-2018




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar