Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 23 september 2021

2016 Laherte Frères Les Grandes Crayères

(100 % chardonnay)

 

28 maj 2021 (hemma)

 


 

Les Grandes Crayères är en champagne som Aurélien Laherte lanserade från och med 2014 och det här är den tredje årgången som släpps. Den görs av chardonnay från gamla stockar som växer i två vingårdar i Lahertes hemby Chavot i Coteaux Sud d’Épernay. Den är spontanjäst och lagrad i sju månader på 3-6 år gamla fat och man undviker den malolaktiska jäsningen. Min flaska blev degorgerad i januari 2020, vilket faktiskt innebär att den inte hunnit få de 36 månader på jästfällningen som krävs för att den ska årgångsklassificeras. Aurélien lär varken vara först eller sist med att bryta mot denna regel och jag konstaterade för övrigt samma sak när jag skrev om årgång 2014 av denna champagne. Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i april 2021, då den blivit försedd med en ny streckkod efter att den först blivit försäljningsstoppad av det statliga monopolet på grund av en felaktig sådan.

 

Det här är en riktigt härlig champagne som är väldigt tillgänglig redan idag!

 

Doft: Mineralisk, fruktig, något kryddig och klart mångfacetterad. Inslag av krita, citron, jäst, mango, ananas, banan, passionsfrukt, gröna äpplen, päron, vitpeppar och färskpressad apelsinjuice.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin koncentration. Gröna äpplen, passionsfrukt och apelsinjuice får efter hand sällskap av salmiak och päron. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar