Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 8 november 2020

2008 Emmanuel Brochet Les Hauts Meuniers

(100 % pinot meunier)

 

15 maj 2020 (Daniel Berlin i Skåne Tranås)

 


 

Otroligt nog hittar jag denna flaska i vinlistan på fantastiska Daniel Berlin! Jag vet inte hur länge den funnits här, men med tanke på antalet producerade flaskor (endast 916 st), det stigande intresset för producenten och den generella hypen kring årgången borde det inte finnas särskilt många flaskor kvar – någonstans!

 

Les Hauts Meuniers är den ena av Emmanuel Brochets båda årgångschampagner – Les Hauts Chardonnays är den andra. Den görs på meunier från en 0,4 hektar plätt, som planterades 1962, i den övre delen av Brochets innehav i den sluttande vingården Mont Benoit. Champagnen är spontanjäst i gamla bourgognefat och lagrad i de samma i elva månader. Emmanuel har endast använt juice från den bästa delen av den första pressningen (cœur de cuvée) och den malolaktiska jäsningen har blockerats. Dosagen uppgår till 2,5 g/l. Det finns ingen uppgift på flaskan, men den blev rimligen degorgerad vintern 2015.

 

Det här är som väntat en fantastisk champagne! Den är dock fortfarande förhållandevis ung och det är med visst vemod man kan konstatera att det sannolikt inte kommer finnas särskilt många flaskor kvar när den väl når sitt optimala drickfönster, om ens någon! Och nu har jag bidragit till att ännu en försvunnit…

 

Doft: Kraftfull, utvecklad, fruktig, parfymerad, något kryddig och komplex doft med lätt oxiderade toner. Inslag av röda äpplen, mogen persika, krita, mandlar, punschpraliner, ingefära, kryddnejlika och lime.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med härlig koncentration och påtaglig sälta. Söta äpplen, lime, hallon, blåbär och svarta vinbär.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

2011: 89 (2020-01-22)

2012: 90 (2019-05-08)

 


 

Maten då? Jodå, Daniel Berlin är tveklöst en av Sveriges bästa restauranger! Så här ser några av dagens rätter ut:

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar