Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 24 april 2022

Bollinger PN VZ15

(100 % pinot noir)

 

25 november 2021 (hos Marina och Ken)

 


 

Det här är den första champagnen i en ny serie från Bollinger. Tanken är att det ska komma en ny cuvée varje år med fokus på en av Bollingers pinot noir-byar. Husets egna vingårdsinnehav uppgår faktiskt till 178 hektar, varav 60 % odlas med pinot noir. De viktigaste byarna för Bollinger när det gäller pinot noir är Aÿ (grand cru), Verzenay (grand cru) och Tauxières (premier cru) följt av Avenay-Val-d’Or (premier cru) och Louvois (grand cru).

 

Denna första utgåva bygger, som namnet antyder, på pinot noir (PN) från Verzenay (VZ) och 2015. Men istället för att producera en ren monocruchampagne, där samtliga druvor kommer från samma by för att verkligen lyfta fram den lokala terroiren, har man valt att även ta med andra byar i blandningen. I det här fallet kommer hälften av blandningen från Verzenay och resten från Aÿ, Bouzy och Tauxières. Blandningen består till 80 % av vin från basåret och resterande 20 % är reservvin från 2009 och 2010 (från Verzenay). Flaskan blev degorgerad i november 2019 med en dosage på 7 g/l.

 

Det här är en intressant champagne, som dock känns lite oförlöst idag. Jag upplever den för övrigt som överraskande chardonnaylik, under den korta stund vi dricker den.

 

Champagnen serveras blint och dricks som aperitif inför en provning – därav relativt kortfattade noter.

 

Doft: Brustablett, citron, gula äpplen, vit persika, honung och salmiak.

 

Smak: Frisk och något fruktig smak som domineras av Granny Smith och citrus.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Bilder tagna av Marina Bäckström.

 

När denna text skrivs har även uppföljaren, PN VZ16, hunnit släppas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar