Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 26 oktober 2018

2008 Benoit Beaufort Prestige Millésime

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

14 augusti 2018 (hemma)Det här är mitt första möte med odlaren Benoit Beaufort. Han driver sin verksamhet tillsammans med hustrun Isabelle i grand cru-byn Ambonnay, känd för sin fantastiska pinot noir och där släkten Beaufort odlat vin i fem generationer före honom. Jag har inte lyckats luska ut hur han är släkt med Jacques Beaufort på den mer välmeriterade firman André Beaufort, men det är väl inte helt omöjligt att de är kusiner. Till skillnad från André Beaufort, som var en av pionjärerna inom ekologisk odling i Champagne, verkar Benoit Beaufort inte lika utpräglat ekologisk. Han har också en större kärlek till dosage och nivån ligger typiskt sett mellan åtta och tio gram per liter. Sortimentet består för närvarande av åtta olika champagner, ett stilla rött vin (Ambonnay Rouge) och en ratafia. Denna årgångschampagne är den mest ambitiösa av vinerna och görs till hälften på pinot noir (från Ambonnay) och till hälften på chardonnay (Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Oger och Cramant). Merparten av vinerna (82 %) har genomgått den malolaktiska jäsningen och dosagen uppgår till 8 g/l. Siffrorna ”11 16” på korken leder mig osökt till att flaskan blev degorgerad i november 2016, men betyder möjligen något helt annat. Köpt på Systembolaget (beställningssortimentet) i oktober 2017.

Det här är en trevlig och lovande skapelse men, i likhet med de flesta 2008:or, fortfarande ung. Lagring rekommenderas således!

Doft: Gräddig doft med tydligt laktiska toner och inslag av salmiak, röda äpplen, ljust bröd och hasselnötter.

Smak: Ung, frisk, torr, något fruktig och aningen eldig smak av äpplen, citron och hasselnötter.

Betyg idag: 84(+)

Sannolikt bäst: 2023-2030


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar