Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 12 juli 2018

1982 Guy Michel Tradition Millésime

(70 % pinot meunier, 30 % chardonnay)

28 april 2018 (hos Henrik)



Det här är första gången jag dricker något från Guy Michel. Odlaren, som startade sin champagneproduktion 1959, har hemvist i premier cru-byn Pierry strax söder om Épernay. I dessa trakter, som räknas till Marnedalen (Vallée de la Marne), är pinot meunier den dominerande druvan. Det gäller även för Guy Michel, vars 22 hektar odlingar är fördelade på 50 % pinot meunier, 35 % chardonnay och 15 % pinot noir. Årsproduktionen uppgår enligt uppgift till ca 100 000 flaskor, fördelade på en mängd olika cuvéer. Sent degorgerade flaskor av äldre årgångar verkar vara något av en specialitet och dessa är hyggligt förekommande på flera marknader och säljs till i sammanhanget låga priser.

Den här flaskan, som finns tillgänglig i Systembolagets beställningstjänst för närvarande, blev degorgerad i december 2016. Det är en mycket bra och fullt mogen champagne med mycket intressant doft. 1982 var för övrigt ett mycket bra år i Champagne!

Doft: Mogen, expressiv, dammig och komplex doft med tydlig sälta. Inslag av saltade skruvar (snacksen, ni vet), lök, ostkant, smör, kolasnören och lite kaffe.

Smak: Utvecklad och fruktig smak av mogna äpplen och apelsin.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2018-2020

Baksidesetiketten anger för övrigt fel druvblandning:


Guy Michel blev härmed den 181:a producenten jag skrivit om här på bloggen!

2 kommentarer:

  1. Spännande. Köpte några 2002:or och blev mycket förtjust.

    SvaraRadera