Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 1 november 2019

2013 Vilmart Grand Cellier d’Or

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

20 juli 2019 (hemma)Vilmarts på pappret minst ambitiösa årgångscuvée presterar ofta i nivå med Cœur de Cuvée samtidigt som den i regel är betydligt charmigare som ung. Den här årgången känns förvisso mycket lovande, men precis som 2012:an gjorde vid motsvarande tidpunkt är den förhållandevis ung och oförlöst idag.

Flaskan blev degorgerad i juni 2017 och dosagen uppgår till 7 g/l. Jag köpte den här från Franska Vinlistan i april 2018. Aktuell årgång idag är 2014.

Doft: Ung och något fruktig doft. Efter hand lite gräddiga toner. Inslag av citronskal, sten, gröna äpplen, ljust bröd och tropisk frukt.

Smak: Något fruktig och torr smak med fin koncentration. Viss inledande bitterhet. Lime, grapefrukt och gröna äpplen. Hög syra och härlig intensitet!

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2024-2030


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar