Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 15 september 2016

2006 Montenisa Franciacorta Contessa Maggi

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

30 juli 2016 (Soho i Genua)

Franciacorta är enligt många Italiens främsta mousserande vintyp. Vinet, som framställs enligt champagnemetoden, görs i den lilla regionen Franciacorta, belägen i Lombardiet i norra Italien. Här, mellan Milano och Verona – eller nordväst om Brescia för att vara mer precis – finns bl a Tenuta Montenisa. Egendomen ägs idag av Antinori, ett av Italiens mest framstående vinhus, kända för bl a Tignanello och Solaia.Montenisa Franciacorta Contessa Maggi är en hyllning till grevinnan Camilla Maggi, tidigare ägare av Montenisa. Den första årgången som gjordes var 2000 och vinet är en blandning bestående av 70 % chardonnay och 30 % pinot noir.

Det här är ett mycket välgjort vin och klart champagnelikt! Flaskan degorgerad 2013. Dracks på Soho i Genua, en trevlig fiskrestaurang ett stenkast från hamnen.

Doft: Komplex, efter hand klart fruktig doft med inslag av jäst, citron, gul frukt och vanilj.

Smak: Torr och frisk smak av mineral och persika. Hög syra. Viss komplexitet men inte det djup man förknippar med champagne.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2018-2022
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar