Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 2 juni 2016

Laherte Frères Rosé de Meunier

(100 % pinot meunier)

30 april 2016 (Fri Vin 2016 i Köpenhamn)

Det här är en ny roséchampagne från Laherte Frères. I likhet med Les Beaudiers är den gjord uteslutande på pinot meunier. En rosé från Champagne görs i regel genom blandning (den vanligaste metoden, där man helt enkelt blandar i en skvätt rödvin i det vita vinet) eller genom maceration (skalkontaktsmetoden, som är det traditionella sättet att göra rosévin i andra delar av vinvärlden). För att göra den här champagnen har Aurélien Laherte kombinerat båda dessa metoder! Sammantaget består denna champagne av 60 % vitt vin, 10 % rött vin och slutligen 30 % rosévin som framställts genom maceration. Den är till 60 % baserad på 2013 års skörd och till 40 % på 2012. Dosage på endast 2,5 g/l. Degorgerad i oktober 2015.

Jag misstänker att den här champagnen är tänkt att ersätta klassiska Rosé Ultradition i Lahertes, förvisso mycket breda, utbud. Jämfört med den senare är Rosé de Meunier en betydligt torrare champagne (i Rosé Ultradition varierar dosagen mellan 7-9 g/l) och alltså uteslutande gjord på pinot meunier. Jämför man Rosé de Meunier med Les Beaudiers, Lahertes bästa roséchampagne, är nykomlingen en lättare och ”enklare” historia. Dock en mycket trevlig sådan!

Doft: Bärig och godisaktig. Tydliga inslag av hallongodis blandas med tranbär och körsbär.

Smak: Frisk och torr smak av röda bär i en ganska lätt (och lättdrucken) stil.

Betyg idag: 83(+)

Sannolikt bäst: 2020-2024Inga kommentarer:

Skicka en kommentar