Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 29 april 2016

2002 Paul Bara Brut Millésime

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

10 april 2016 (hemma)

Paul Baras 2002:a är, till skillnad mot de flesta andra champagner från denna sega (men ack så underbara) årgång, ovanligt utvecklad redan idag. Gissningsvis blev den här flaskan degorgerad kring 2010, vilket gör att champagnen hunnit få ungefär sex år på korken. Den är härlig idag – framförallt doften är riktigt bra – men den kan helt klart fortsätta utvecklas om man ger den ytterligare några år i källaren. Jag köpte den här flaskan från Systembolagets beställningssortiment i april 2015, där den för övrigt fortfarande finns tillgänglig.

Doft: Fantastisk, utvecklad, komplex, något kryddig och något oxiderad doft med rostade toner. Inte olik en mörk rom! Inslag av torkade äpplen, aprikos, citrus, något som påminner om en salt havsbris, mineral, nougat, kaffe och bröd.

Smak: Utvecklad, fruktig och mycket frisk. Röda äpplen, apelsin och nougat. Den har en hög årgångstypisk syra, men samtidigt en härligt koncentrerad fruktsmak som gör att champagnen känns balanserad. Mycket lång, torr eftersmak med inslag av äppelskal.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2018-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar