Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 9 april 2016

2005 Pierre Moncuit Millésime Non Dosé

(100 % chardonnay)

23 mars 2016 (hemma)

Det här är en variant av Pierre Moncuits årgångschampagne som är gjord utan dosage. Den är mycket bra idag och ger ett klart trevligare intryck än vad den ”vanliga” 2005:an, d v s den med dosage, gjorde när jag drack den i januari 2014 (se mina intryck av den här). Det beror dock mer på att den här flaskan fått längre lagringstid än att den nödvändigtvis är en bättre champagne! Flaskan dracks över två dagar och till skillnad mot många andra champagner vinner den inte på att sparas till dagen efter. Det gör att jag tror att denna champagne har ganska begränsad utvecklingspotential framöver. Även om druvor från Le Mesnil är kända för att skapa lagringsdugliga champagner, tror jag att årgången - 2005 var inte något stort år i Champagne - begränsar potentialen i detta fall. Flaskan köpt vid ett besök hos producenten i Le Mesnil-sur-Oger i september 2013.

Doft: Utvecklad och parfymerad doft med inslag av mineral, gröna och gula äpplen, gula plommon, citrus, hasselnötter och smörkola.

Smak: Utvecklad, frisk, syrlig, mycket torr och medelfyllig smak av äpplen, citron och lite citronskal. På slutet även en antydan av Kalles Kaviar.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar