Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 26 maj 2015

Joseph Perrier Cuvée Royale

(35 % chardonnay, 35 % pinot noir, 30 % pinot meunier)

11 april 2015 (Malmö Vinfestival)

Doft: Brödig, något blommig och något parfymerad doft med aningen brända toner. Inslag av brioche och gula äpplen.

Smak: Torr, medelfyllig och något utvecklad. Örter, äpplen och citrus. Påtaglig syra!

Kommentar: Det här var mycket bra! Det var faktiskt första gången jag drack något från Joseph Perrier. De har sitt säte i Châlons-en-Champagne, Champagnes officiella huvudstad och storleksmässigt regionens tredje stad (efter Reims och Troyes men före Épernay). Huset grundades 1825 av Joseph Perrier och ingår numera i Groupe Thiénot. Man äger 21 hektar odlingar som täcker ungefär en fjärdedel av det totala druvbehovet. Merparten av dessa marker finns i Cumières, Damery, Hautvillers och Verneuil.

Cuvée Royale är husets standardchampagne och bygger på ungefär en tredjedel vardera av de tre stora druvorna. Champagnen får alltid ligga minst tre år på jästfällningen innan degorgering och består till 75 % av den senaste skörden och till 25 % av reservviner från tidigare år. Gissningsvis är basvinet från 2010 eller möjligen 2009 i den här flaskan.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2016-2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar