Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 16 september 2023

2018 Guiborat Prohibition

(100 % pinot meunier)

 

17 januari 2023 (hemma)

 


 

Guiborat är en intressant producent med iögonfallande etiketter. Man håller till i Cramant och verksamheten styrs av Richard Fouquet och hans fru Karine. Richard, som är född i Paris, tog över domänen efter sin farmor 1996, endast 21 år gammal. De äger åtta hektar, men hyr ut fem av dem till Laurent-Perrier och det är således bara tre hektar som används till de egna champagnerna. Dessa odlingar finns i Cramant, Chouilly, Oiry och Mardeuil. Man tillämpar ett ekologiskt men pragmatiskt arbetssätt. Det sistnämnda gör att de i undantagsfall tillåter sig själva att använda kemiska medel om de anser att de vädermässiga förutsättningarna kräver det.

 

Den här champagnen, som har släppts med tre olika etiketter, är gjord på meunier från två vingårdar med gamla rankor i Mardeuil: Les Châtaigniers och Les Carrés du Midi. Den här utgåvan, officiellt årgångslös, är baserad på skörden 2018. Den är framställd utan den malolaktiska jäsningen och lagrad i sju månader innan den buteljerades i april 2019. Flaskan degorgerades i december 2021 utan dosage.

 

Prohibition 2018 charmar direkt! Det här är en mycket bra champagne och tveklöst en väldigt trevlig introduktion till denna producent.

 


 

Doft: Generös och fruktig. Inslag av söta äpplen, kex, hallon, björnbär och smör.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr. Röda äpplen, hallon, björnbär och grapefrukt utan det beska. Fin intensitet och bra energi. Hög syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar