Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 14 juli 2023

Veuve Fourny Cuvée R

(90 % chardonnay, 10 % pinot noir)

 

9 november 2022 (hemma)

 


 

Cuvée R (R som i Roger – en av husets grundare) görs på druvor från gamla stockar i firmans hemby Vertus (Côte des Blancs). Numera görs Cuvée R uteslutande på chardonnay, men här finns det även med en mindre del pinot noir. Champagnen bygger på två årgångar (50 % vardera) och är jäst och lagrad 18 månader på fat innan den buteljeras och får därefter ytterligare minst fyra års lagring på flaska. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2015 med en dosage på 3-4 g/l.

 

En mycket bra champagne som helt klart känns redo att drickas idag.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och något parfymerad. Inslag av lätt bokna äpplen, citron, honung, ananas, kex och senare även salmiak.

 

Smak: Frisk, fruktig och utvecklad smak av citron, päron, gula äpplen, ananas och till slut även lite salmiak. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar