Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 26 juli 2023

Philippe Martin Terre d’Antan

(100 % pinot noir)

 

18 november 2022 (Sparkling & Wine Malmö)

 


 

Det är vinmässa och man får möjlighet att uppleva både bekanta producenter och nya bekantskaper. Den här champagnen tillhör den sistnämnda kategorin.

 

Philippe Martin är en odlare i Cumières (Vallée de la Marne). Firman grundades 1892, men familjen har odlat vin sedan 1730. Idag äger man tio hektar odlingar och producerar 80 000 flaskor per år, fördelat på tio olika champagner.

 

Terre d’Antan görs på pinot noir från vingården Bois des Jots i Cumières. Den är officiellt årgångslös, men är möjligen ett rent årgångsvin i praktiken.

 

Det finns inga uppgifter angivna på flaskan och importören har dessvärre varken koll på basårgång eller degorgeringsdatum, men aktuell utgåva när detta skrivs är enligt producentens hemsida baserad på skörden 2013 och den degorgerades under 2022 med en dosage på 4 g/l.

 


 

Det här är en mycket bra champagne.

 

Doft: Generös, fruktig och något kryddig. Inslag av jordgubbar, hallon, persika och röda äpplen.

 

Smak: Bärig, frisk, torr och något utvecklad. Jordgubbar, röda äpplen och hallon.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar