Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 16 juli 2023

Lafalise Froissart Cuvée 276

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

12 november 2022 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

Det här är dagens andra aperitif. Lafalise Froissart är en intressant producent från Verzenay. Familjefirman grundades 1885 av Charles Chauvet och via ingifta män från släkterna Lafalise och Froissart har vi landat i dagens producentnamn och en verksamhet som drivs av Paul Froissart, son till Danielle Lafalise och Dominique Froissart. Man äger fem hektar odlingar i de båda grand cru-byarna Verzenay och Verzy och champagnesortimentet består av Cuvée 045, Cuvée 276 och Rosé.

 

Cuvée 276 är gjord på druvor från vingården Les Longues Raies i Verzenay. Den här utgåvan bygger på vin från 2017 års skörd med tillägg av reservvin av pinot noir (20 %) från 2016. Flaskan blev degorgerad i juni 2020 utan dosage.

 

En mycket bra champagne som behöver mer tid.

 

Doft: Jäst, ale, apelsinskal och gula äpplen.

 

Smak: Frisk, något fruktig, torr och lite oförlöst smak som domineras av vattniga gula äpplen och citrus med inslag av tropisk frukt. Hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2027-2032

 


 

På temat hur förfular vi en för övrigt ganska vacker flaska bäst har den svenska importören valt att smälla på en stor vit etikett med delvis överflödig information och på bristfällig svenska. Plus i kanten för att vi får både basårgång och degorgeringsdatum, så klart, och Systembolaget jublar säkerligen över streckkoden och de magiska orden ”innehåller sulfiter”, men uppgifterna som redan finns angivna på flaskan finns det väl ingen anledning att skriva en gång till?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar