Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 13 april 2023

Goutorbe-Bouillot Ratafia Champenois

(50 % chardonnay, 50 % pinot meunier)

 

29 augusti 2022 (hemma)

 


 

Bastien Papleux på Goutorbe-Bouillot gör sin ratafia på den sista delen av den första pressningen och den första delen av den andra pressningen. Druvorna, hälften chardonnay och hälften meunier, kommer från den muromgärdade vingården Clos des Monnaies i Damery. Det handlar alltså om en relativt ambitiös ratafia! Innan buteljering får vinet tio månaders lagring på fat. Man påbörjade produktionen av den här ratafian 2014 och startade då en så kallad réserve perpétuelle, det vill säga en blandning av reservvin som utökas med vin från varje skörd. Den här utgåvan bygger på årgångarna 2016, 2015 och 2014.

 

Det här är en fantastisk ratafia! Jag dricker den vid totalt tolv tillfällen under en period av femton dagar. Den är lite spritig initialt, i både doft och smak, men blir mer och mer harmonisk efter hand och presterar som bäst från dag sju och framåt (ända in i mål).

 

Doft: Kryddig doft med tydliga toner av cognac. Initialt lite spritig. Inslag av mogen persika, honung, vanilj, hasselnötter och rostat bröd. Dag två även citrus och ek. På femte dagen kommer mandelmassan och dag tolv dyker det upp russin.

 

Smak: Söt, fruktig och frisk smak med tydlig alkoholhetta. Den senare mildras redan till dag två och ännu mer från tredje dagen, då jag upplever vinet som mer harmoniskt. Bra intensitet från start, men den blir ännu bättre från dag sju. Toner av plommon, honung, mogna gula äpplen och Hubba Bubba. Dag två dyker det upp söt citrus och precis som i doften hittar jag mandelmassa dag fem och russin från tolfte dagen.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: En vecka efter den öppnas

 

Tillägg 2023-04-23: Utökar texten med ytterligare information kring tillverkningen och aktuell årgångsmix, efter kontakt med producenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar