Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 17 mars 2023

2019 Pierre Paillard Coteaux Champenois Bouzy Rouge Les Mignottes

(100 % pinot noir)

 

23 juli 2022 (hemma)

 


 

Pinotdruvorna till Antoine och Quentin Paillards stilla röda vin (de gör för övrigt även ett vitt ibland) kommer från vingården Les Mignottes i Bouzy. Det handlar om gamla rankor, planterade 1970, med låga skördeuttag (35 hektoliter per hektar). Vinet fick tolv månaders lagring på ekfat innan det buteljerades, utan vare sig filtrering eller klarning. Totalt producerades det 2206 flaskor detta år.

 

Vid sommarens resa till Champagne fick jag uppleva att coteaux champenois från 2019 genomgående presterar otroligt bra, även som unga, och det här vinet är inget undantag. Det öppnar upp sig fint efter tre-fyra timmars luftning och är mycket, mycket bra redan idag!

 

Doft: Blommig, fruktig, kryddig och komplex. Initialt med lätt stalliga toner. Inslag av hallon, körsbär, lera, jordgubbar, björnbär, rostat bröd, trä, örter, Coca-Cola och peppar.

 

Smak: Bärig, frisk och mycket torr smak med hög syra, tydliga tanniner och bra energi. Körsbär, träplanka och lakrits till en början. I takt med att vinet öppnar upp sig tar körsbären över helt innan det till slut även dyker upp lite peppriga toner.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar