Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 1 mars 2023

2015 Ulysse Collin Les Maillons Rosé de Saignée

(100 % pinot noir)

 

7 juli 2022 (Le Wine Bar by le Vintage i Reims)

 


 

Det här är vår andra Ulysse Collin-flaska denna kväll. Les Maillons Rosé görs – liksom sin vita systerchampagne – på pinot noir från gamla stockar i vingården Les Maillons i Barbonne-Fayel i Côte de Sézanne, där Olivier Collin äger 2,5 hektar (av totalt sex). Till skillnad från systervinet Les Maillons (och Collins övriga champagner) är rosén ett rent årgångsvin. Som namnet antyder görs den med hjälp av saignéemetoden. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2019.

 

Det här är en fantastisk champagne, som möjligen kan bli ännu bättre med ytterligare lagring.

 

Doft: Bärig, kryddig och komplex. Inslag av hallon, salmiak, hallonlakritsskalle, tobak, lite järn och lufttorkad skinka.

 

Smak: Utvecklad, frisk och torr smak av hallon, mogna röda äpplen och blodapelsin. Fantastisk koncentration, hög syra och bra längd. Tydliga tanniner.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 

Mina intryck av tidigare utgåvor av denna champagne:

2011: 87 (2019-03-24)

2013: 85(+) (2019-09-10)

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar