Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 3 januari 2023

VM: Moët & Chandon Impérial

(30-40 % pinot noir, 30-40 % pinot meunier, 20-30 % chardonnay)

 

14 juni 2022 (hemma)

 

VM i standardchampagne!

 

Jag inleder året på bloggen med att redogöra för ett av förra årets stora projekt: VM i standardchampagne. Det här är första upplagan i ett årligt återkommande upplägg där jag provar instegschampagnerna från de stora husen. Le brut sans année, ofta förkortad BSA, är fransmännens benämning och det är den absolut viktigaste champagnen för de stora husen. Den står för en mycket stor del av den samlade produktionen och det är i praktiken intäkterna från denna som gör att man får lönsamhet i verksamheten och därmed överlever som företag. Samtidigt är det också den champagne som till stor del definierar husstilen hos respektive producent. Som champagnenörd är det lätt att välja bort de här champagnerna när det finns mer spännande alternativ till buds – vilket det i ärlighetens namn nästan alltid gör – men det gör att man missar en väsentlig del av regionen Champagne. Det säger helt enkelt en hel del om respektive hus hur bra (eller dålig) standardchampagnen är och det är dessutom intressant hur den utvecklas över tid. Så för att uppdatera mig själv och alla andra som kan tänkas vara intresserade har jag sjösatt detta projekt!

 

I år är det 21 champagner som har ”kvalificerat” sig (läs: blivit utvalda av undertecknad). Samtliga flaskor är nyligen inköpta, så det handlar om vid tillfället aktuell utgåva av respektive vin. Champagnerna är uppdelade i fem olika flighter och jag dricker var och en av dem i lugn och ro över två dagar. Av praktiska skäl provas alla flaskor öppet.

 

Rent generellt är det här champagner som är framtagna för att kunna drickas unga, men som inte sällan vinner på lång lagring.

 

Först ut är Impérial från Moët & Chandon.

 


 

Moët & Chandon Impérial görs på en blandning av mer än hundra olika viner och alla de tre stora druvorna är väl representerade. Exakt druvsammansättning varierar från år till år, men portionen chardonnay tenderar alltid vara lägst. Andelen reservvin uppgår till 20-30 %, vilket innebär att basårgången står för 70-80 % av totalen. Dessvärre framgår varken basårgång eller degorgeringsdatum av flaskan, men gissningsvis är det här en flaska som blev degorgerad under 2021, eller möjligen i inledningen av 2022. Eftersom champagnen sägs få ca 24 månaders lagring på jästfällningen borde det innebära att det i det här fallet handlar om basårgång 2018 (+/- ett år). Dosagen anges numera ligga på 7 g/l, även om den franskspråkiga versionen av Moëts hemsida fortfarande säger 9 g/l.

 

Det här är en charmig och generös champagne med komplex doft. Gissningsvis klart lagringsduglig – även om producenten själv hävdar att den bör konsumeras inom två år efter inköp…

 

Doft: Komplex och något fruktig doft med inslag av citron, röda äpplen, jäst, stenfrukt, lite vitpeppar, vit choklad och honungsmelon. Efter hand blir den även något brödig med inslag av nykokt pasta. Dag två dyker det upp massor av hasselnötter och lite Nutella.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin koncentration och tydlig sälta. Citrus, gröna äpplen, gula plommon och salmiak. Hög syra och bra längd. Dag två är den mer harmonisk, men samtidigt lite nedtonad.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2025-2035

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2015-11-07: 81

2019-12-22: 0

2020-10-16: 79

 


 

6 kommentarer:

  1. hej har aldrig smakat en M&C I som doftar:Komplex och något fruktig doft med inslag av citron, röda äpplen, jäst, stenfrukt, lite vitpeppar, vit choklad och honungsmelon.och smakar så lite:Frisk, fruktig och torr smak med fin koncentration och tydlig sälta. Citrus, gröna äpplen, gula plommon och salmiak!!! Holy ingen banana!!
    SB:Fruktig, mycket frisk smak med inslag av ljust bröd, gula äpplen, mineral och blodapelsin.
    Mitt omdöme: sämre än de flesta Crémanter.. Lätt och uppfriskande…i bästa fall! Dyrt helt meningslös-menlöst skit sålt med mördande reklam av en riktig nätskammare!
    Du måste vara sponsrad! Blir annars dyrt att leva på champagnediet som du verkar göra!!
    Annars gillar jag Berlin!!!
    Du måste ha blandat ihop dina omdömen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är glad att jag kan bidra till ökade insikter. Läs gärna vidare så kommer du kanske till fler!

      Nix, jag är inte sponsrad. Jag har svårt att se hur man kan komma till den slutsatsen av att läsa det här inlägget.

      Skål & trevlig kväll!

      Radera
    2. du får nog kalibrera om din näsa! eller är den utsliten!!?
      Har MC under luppen sen 50 år! Min far lämnade en stor samling som aldrig tog slut...slutade som sprut!
      Jag har kommit till cul de sac när det gäller bubbel; de ger för få
      caudalies / per krona!
      Insikter har jag nog men jag babblar inte om dem på nätet!
      Men ett så "felaktigt" omdöme måste jag reagera!
      komplex doft -som dessutom ger bara: 82
      Du är för vårdslös med dina doft aromer: hasselnötter och lite Nutella - är hasselnöt, palmolja o vanilj som ger "aromerna"..lakrits hmmm!
      Rent skitdoft enligt mig! Säger att det doftar syntetiskt ok för MC!

      Du verkar ju ha druckit eller provat lika många som RJ!
      Har du räknat ut din kostnad för bubblet!

      Detta tycker jag! Keep up the good job!
      Dina andra omdömen säger jag inget om!!
      Alla provningar/tester som inte är blinda ska man inte bry sig om!

      Radera
    3. Slutsats: du ogillar Moët & Chandon.

      Jag känner skillnad på doften av hasselnöt och Nutella. På samma sätt som jag känner skillnad på äpplen och äppelpaj.

      Ska vi lämna det där?

      Radera
    4. då är det en skitprodukt du provar...och sluta äta palmolja och socker..kolla här:
      https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&t=1411s
      https://www.youtube.com/watch?v=_mYVtKnbLNk
      Lakrits doftar Anetol som kommer från att man smaksätter med anisolja ..lakritsens dofter är mkt flyktiga o försvinner snabbt!
      o smakar sött trä!
      Ammoniumklorid nedbryts till ammoniak och väteklorid ..doftar i stort inget först o smakar syrligt..låter inte gott hmm..
      Har du aktier i Malaco?? Du verkar gilla lakrits i alla former!
      Man får väl retas lite...

      Radera
    5. Lakrits är fantastiskt, men jag förstår inte vad det har med det här inlägget att göra.

      Malaco ägs för övrigt av Cloetta...

      Radera