Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 15 januari 2023

VM: Laurent-Perrier La Cuvée

(> 50 % chardonnay, 30-35 % pinot noir, 10-15 % pinot meunier)

 

(Inlägg 2 000!)

 

21 juni 2022 (hemma)

 


 

VM i standardchampagne pågår och jag har kommit fram till flaska 16: La Cuvée från Laurent-Perrier. Den är gjord på en chardonnaydominerad blandning där druvorna kommer från mer än hundra olika byar. Andelen reservvin varierar mellan 15-30 % och champagnen får fyra års lagring på jästfällningen.

 

Någon basårgång framgår inte, men om vi antar att min nyköpta flaska (maj 2022) blev degorgerad under 2021 bör den dominerande årgången vara 2016.

 

La Cuvée har en spännande doft, men smakmässigt måste jag säga att den flyger lite under radarn. Det är dock inte omöjligt att den lyfter med ett par års lagring.

 

Doft: Något fruktig och något rökig. Inslag av citron, ost, grädde, dragon och gula äpplen.

 

Smak: Fruktig, frisk och generös smak med viss sälta. Gula äpplen, citron och grädde. Relativt låg syra och kort avslut.

 

Betyg idag: 80

 

Sannolikt bäst: 2024-2031

 


 

Det här är alltså det tvåtusende inlägget på bloggen sedan starten. Det har gått knappt fyra år sedan jag i mars 2019 publicerade inlägg 1000. Därmed gick det ungefär dubbelt så snabbt att skriva de senaste tusen inläggen jämfört med de första tusen. Under åren 2014 till 2018 skrev jag ungefär 160 inlägg per år, eller om man så vill lite mer än tre per vecka. Därefter har takten successivt ökat till att numera vara i princip ett inlägg per dag. Ökningstakten beror framförallt på att jag dricker/provar mer än tidigare – vilket i sin tur beror på att champagnevärlden aldrig varit så spännande som idag – och dels på att jag i större utsträckning än tidigare även skriver om de champagner jag ”bara” provar i samband med exempelvis provningar och vinmässor. Framöver kommer jag även bli bättre på att skriva om det jag provar vid producentbesök, något jag tidigare nästan konsekvent valt att undvika.

 

Tack för att du läser! Mot 3000…

2 kommentarer:

 1. Hej ! Tack för ditt otroliga arbete med att lägga upp alla rescenssioner på bloggen ! För oss intresserade är det ovärdeliga !
  Kommer du lägga upp från de producentbesök som ni gjorde i somras ?
  Vilket glas är de du använder när du/ni provar hemma ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att det uppskattas. Ja, inom kort kommer det en hel del inlägg från sommarens resa. Det glas jag oftast använder är Zalto White.

   Radera