Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 19 december 2022

2009 David Léclapart L’Apôtre

(100 % chardonnay)

 

27 maj 2022 (hos Martin och Emma)

 


 

Den andra flighten vid vår provning avslutas med den här. L’Apôtre från David Léclapart görs på druvor från vingården La Pierre St-Martin i Trépail och rankor som planterades av Davids farfar 1946. Champagnen är jäst på gamla bourgognefat, från Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet, och i likhet med Léclaparts övriga produktion är den gjord utan dosage.

 

Jag provade den här champagnen i oktober 2016 (på vinmässa i Köpenhamn och med David Léclapart vid min sida) när den fortfarande var väldigt ung. Idag är den tveklöst mer utvecklad och mycket, mycket bra! Den når dock inte upp till samma nivå som de bästa årgångarna av L'Apôtre.

 

Doft: Utvecklad och fruktig. Inslag av ingefära, vanilj, marsipan, gula äpplen och honung.

 

Smak: Frisk, fruktig, elegant och mycket torr smak med tydlig sälta. Syrliga äpplen samsas med toner av ingefära och mogen citron. Hög syra.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 

Mina tidigare intryck av L’Apôtre 2009:

2016-10-29: 87(+)

 

Mina intryck av andra årgångar:

2001: 93 (2015-07-01)

2002: 90 (2020-07-19)

2003: 90 (2015-02-27)

2004: 91(+) (2014-02-28)

2005: 89 (2020-07-17)

2008: 92 (2021-07-21)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar