Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 7 november 2022

Bollinger Special Cuvée

(60 % pinot noir, 25 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

28 september 2022 (hos Bollinger i Aÿ)

 


 

Bollingers standardcuvée Special Cuvée fick sitt namn – med engelsk stavning nota bene – redan 1911 när Bollingers dåvarande engelska importör döpte den till det. Han tyckte helt enkelt inte att ”Brut sans année” var ett tillräckligt rättvisande namn.

 

Champagnen, som står för hela 90 % av Bollingers samlade produktion, är delvis jäst på begagnade små ekfat och andelen reservvin är alltid mer än 50 %. Det som är speciellt för Bollinger är att en del av reservvinerna lagras på magnumflaskor i fem till femton år. Faktum är att Bollinger har mer än 800 000 magnumflaskor med reservvin i sin källare – utöver det som lagras på fat eller i ståltank.

 

Special Cuvée får 3-4 års lagring på jästfällningen innan flaskorna degorgeras, vilket sannolikt innebär att den här flaskan har 2017 eller 2018 som basårgång – om den blev degorgerad i år. Dosagen uppgår till 7-8 g/l.

 

Det här är en mycket bra standardchampagne och den står sig oväntat bra med tanke på att den kommer direkt efter den spektakulära 47:an som vi precis har fått smaka på. Den serveras dessutom tillsammans med desserten, vilket också fungerar oväntat bra.

 

Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av röda äpplen, jordgubbar, hallon, smör och peppar.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr. Inslagen från doften går igen även här.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar