Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 6 november 2022

1947 Bollinger Millésime

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay?)

 

28 september 2022 (hos Bollinger i Aÿ)

 


 

Ja, vad ska man säga? Den här champagnen serveras blint och vi förstår direkt att den är mycket gammal. Att den visar sig vara så här gammal kommer dock som en total överraskning.

 

Det här är en fantastisk champagne och mest av allt en fantastisk upplevelse! Champagnen är förstås tydligt mogen, men känns samtidigt oerhört fräsch för sin ålder. Det finns inga synliga bubblor kvar, men man får ändå en viss mousserande känsla i munnen.

 

Flaskan blev degorgerad 1971 med en dosage på 14 g/l.

 

Doft: Mogen, kryddig och parfymerad doft med inslag av gräddkola, svamp och torkad aprikos.

 

Smak: Mogen, frisk och torr smak med härlig koncentration och fantastisk balans. Full av liv och oerhört fräsch för sin ålder, även om det inte finns några synliga bubblor kvar. Mogen aprikos, apelsin och svamp är de smaknoter jag hinner anteckna.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: ?

 

1947 var en mycket bra/fantastisk årgång i Champagne. När den här champagnen gjordes hette huset för övrigt fortfarande Renaudin Bollinger & Cie (efter två av grundarna, Paul Renaudin och Joseph Bollinger). Jag hittade en bild på hur 47:an såg ut en gång i tiden (från www.thewhiskeyexchange.com):

 


 

2 kommentarer:

  1. Tack för spännande och lärorik läsning om ditt Bollinger-besök! 1947, riktigt häftigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Ja, det var en otrolig upplevelse att få smaka den.

      Radera