Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 9 oktober 2022

Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny (2011-bas)

(100 % pinot meunier)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Den femte flighten i blanc de noirs-festen består av fem vingårdschampagner, två från Egly-Ouriet och tre från Jacques Selosse.

 

Les Vignes de Vrigny görs på meunier från gamla stockar i en vingård i Vrigny i Montagne de Reims. För mig har den alltid varit den minst intressanta, eller om man så vill den ”enklaste”, av Francis Eglys champagner, men den här utgåvan imponerar verkligen! Det är sällan som champagner från 2011 gör det, men det här är den klart bästa Les Vignes de Vrigny jag druckit. Med det sagt är den ändå klar femma i den här flighten.

 

Den här utgåvan är baserad på vin från 2011 års skörd (50 %) med tillägg av reservviner från 2010 och 2009. Flaskan blev degorgerad i januari 2016 med mycket låg dosage.

 

Doft: Fruktig och något örtig. Inslag av krut, hö, bokna äpplen, björnbär, smör, hasselnötter, blåbär, vitpeppar och mjölkchoklad.

 

Smak: Utvecklad, generös, fruktig, frisk och torr smak av mogen citron, gula äpplen och honung. Fin balans och bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2006-bas: 83 (2014-06-13)

2010-bas: 84 (2021-11-11)

 


 

Det står skrivet ”bas 2012” på baksidesetiketten, men den här flaskan av Les Vignes de Vrigny har alltså 2011 som basårgång. Det är enkelt att fastställa med hjälp av uppgifterna om degorgeringsmånad och antalet månader på jästen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar