Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 10 oktober 2022

Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru (2012-bas)

(100 % pinot noir)

 

26 mars 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Egly-Ouriets bästa champagne görs på druvor från gamla stockar (planterade 1946-1947) i vingården Les Crayères i Ambonnay. Den här utgåvan har 2012 som basårgång. Flaskan blev degorgerad i juli 2019 efter 6 års lagring på jästfällningen.

 

Det här är en fantastisk champagne och min vinnare i den här flighten. Här finns det intressant potential och jag hade mer än gärna spenderat betydligt längre tid med den redan idag. Betyget är sannolikt i underkant. Den är för övrigt väldigt Selosselik och svår att skilja från de tre Selossechampagnerna i flighten!

 

Doft: Parfymerad, något kryddig och fint oxiderad. Inslag av Coca-Cola, gula äpplen, tobak, bröd, honung och banan.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Citron samsas med toner av Coca-Cola, gula äpplen och persika. Härlig energi och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 91(+)

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2005-bas: 90(+) (2014-03-28)

2006-bas: 90 (2016-06-16)

 


 

2 kommentarer:

  1. Hej !

    Först av allt, stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och champagne upplevelser på detta sätt ! Är ovärdeligt för oss som försöker förkovra oss från en lite lägre utgångsnivå ! :-)

    Jag gillar verkligen Egly-Ouriet och har samlat på mig en del BdN och vintage senaste 5-6 åren. En fundering jag haft är det här hur vinet från en viss årgång bidrar som basårgång och reservvin i slut vinet.

    Det är ju som regel runt lika delar av två på varandra följande årgångar i detta vin. Jag har några med 2008 som basårgång och 2007 som reservvin samt 2009 som basårgång och 2008 som reservvin.

    Om vi för resonemangets skull säger att 2007 och 2009 är identiska som viner.

    Hur kommer 2008 årgången att "fungera" i de olika rollerna så att säga ? Vilken påverkan på blandningen kommer ett vin ha som basårgång och reservvin ? Är det bättre eller sämre att ha en toppårgång som basårgång eller reservin ? "Gynnas" en "dålig årgång" av att vara reservvin ?

    Förstår att det inte finns några facit och enkla svar men vore intressant att höra dina tanker kring detta !

    mvh Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack själv! Ja, det är verkligen härliga champagner, både BdN och Millésime.

      Det är en intressant frågeställning. Gissningvis är 2008 ungefär lika bra som basårgång och som reservvin, men det är svårt att ge ett entydigt svar eftersom utfallet i praktiken beror på flera olika faktorer; vilken årgång vinet blandas med, de olika vinernas ursprung, hur det lagras, när det dricks, och så vidare! En dålig årgång gynnas högst sannolikt inte av att vara reservvin – bortsett från aspekten att det då kan blandas med bättre årgångar och på så sätt bli en del av något bättre.

      Radera