Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 juli 2022

2010 Belle Epoque Rosé

(50 % pinot noir, 45 % chardonnay, 5 % pinot meunier)

 

29 januari 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Belle Epoque-provningen fortsätter och Belle Epoque Rosé 2010 är ännu en champagne jag känner igen från tidigare och därmed gissar rätt på i den halvblinda provningen. Det finns en tydlig ton av Tutti frutti-tabletter i smaken som gör att jag kommer ihåg den från när jag drack den för tre år sedan.

 

Till en början ger champagnen ett mycket trevligt intryck, men ganska snart dyker det upp ett mindre angenämt inslag av kål som tyder på att champagnen är ljusskadad – alla genomskinliga flaskors förbannelse! Vi hade alla läst Essi Avellans artikel om ”lightstrike” – Essi är för övrigt närvarande vid dagens provning – och det hummas igenkännande och suckas besviket i rummet när det går upp ett ljus (!) för oss vad det handlar om. Meningarna runt bordet går isär huruvida det här är drickbart eller ej, men de allra flesta ger den faktiskt väldigt höga poäng. För mig är champagnen trots allt en angenäm upplevelse – om än inte lika charmig som när jag provade den senast.

 

Doft: Bärig. Initialt är det framförallt hallon och mandlar, men ganska snart dyker det upp ett mindre trevligt inslag av kål.

 

Smak: Bärig, torr, frisk och relativt lätt smak som domineras av hallon och Tutti frutti-tabletter.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: ?

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2019-01-31: 86(+)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar