Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 14 juni 2022

Dumangin Ratafia Champenois Craft MV27

(66 % pinot meunier, 34 % pinot noir)

 

19 december 2021 (hemma)

 


 

Producenten J. Dumangin & Fils håller till Chigny-les-Roses i Montagne de Reims och drivs idag av Gilles Dumangin. Utöver ett brett sortiment av champagne och inte minst ratafia har han även riktat in sig på – whisky! Gilles Dumangin köper färdig whisky från olika delar av världen som han därefter lagrar på fat som det tidigare lagrats ratafia i. På så sätt har han skapat ett sortiment av sex olika whisk(e)ysorter. Mig veterligen är han ensam om det i Champagne.

 

Gilles Dumangin är väldigt seriös med sin ratafia! Han gör för närvarande sex olika, där den mest ambitiösa är Single Barrel 16 ans, som är en årgångsratafia (för närvarande från 2004) som fått hela sexton års lagring på fat. Något av en prestigeratafia med andra ord! Och det är nog ingen slump att whiskynörden Dumangin låtit den få ett whiskyklingande namn.

 

Ratafia Champenois Craft är den av Dumangins ratafior som finns tillgänglig via Systembolaget (beställningssortimentet). Den är gjord på två tredjedelar meunier och en tredjedel pinot noir och bygger på en årgångsblandning som får minst sex års lagring på begagnade fat där det tidigare lagrats vin från Côtes du Rhône. Den här utgåvan, kallad MV27, bygger på årgångarna 2002-2013 och blev buteljerad i december 2020.

 

Det här är en mycket bra ratafia! Den inleder lite försiktigt, men blir successivt lite bättre för varje dag som går. Jag dricker flaskan vid 12 olika tillfällen under en period av 23 dagar. Den är som allra bäst mellan dag 8 och 10, men håller ihop väl ända till sista dagen.

 

Doft: Fruktig, parfymerad, nötig, kryddig och komplex. Inslag av grillad citron, aprikos, nötter, mörka bär och krut. På tredje dagen är det mycket hasselnötter och Nutella i doften. Dag fyra är tonen av krut tydligare innan det även kommer tydliga inslag av mandelmassa och klister. På femtonde (!) dagen dyker det upp bubbelgum.

 

Smak: Frisk, fruktig och söt smak med viss sälta. Relativt elegant med en lång och något eldig eftersmak. Till en början handlar det mest om aprikos, men dag två hittar jag även mandlar. På tredje dagen dyker det upp tydliga toner av Nutella och dag fyra bjuder även på ett par rädisor. Dag sexton kommer bubbelgummen även i smaken.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: Åtta dagar efter den öppnas

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar