Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 19 juni 2022

2018 Étienne Calsac Les Revenants

(50 % pinot blanc, 43 % petit meslier, 7 % arbane)

 

26 december 2021 (hemma)

 


 

I samband med att Étienne Calsac tog över familjens odlingar 2010 valde han att plantera några rader med de ”bortglömda” druvsorterna pinot blanc, petit meslier och arbane i vingården Les Fours i Montgenost (Côte de Sézanne). Sedan 2016 gör han en champagne på dessa druvor, som han valt att kalla Les Revenants. Den är spontanjäst på ekfat och officiellt årgångslös, på grund av den allt för korta lagringen på jästfällningen, men aktuell årgång skrivs ut med romerska siffror på baksidesetiketten. Den här utgåvan är baserad på druvor från 2018 och flaskan blev degorgerad i februari 2021 utan dosage.

 


 

Det här är en mycket intressant champagne! Den har en tydligt komplex doft, men är samtidigt väldigt ung idag. Ett återbesök om 5-6 år vore väldigt spännande!

 

Doft: Parfymerad, kryddig och efter hand fruktig. Jag hittar inslag av lime, krita, steniga mineraler, gröna äpplen, gula päron och lemoncurd till en början. Med mer luft dyker det även upp ananas, aprikos, smör och lite jordiga toner. På andra dagen bjuder den på tydliga inslag av konserverade päron.

 

Smak: Ung, frisk, fruktig, mycket torr och relativt lätt. Citrus och gröna äpplen får efter hand sällskap av lite gul stenfrukt. Dag två känns den mer utvecklad och då dyker det även upp mogna päron.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar