Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 4 april 2022

Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny (2010-bas)

(100 % pinot meunier)

 

11 november 2021 (hemma)

 


 

Les Vignes de Vrigny från Egly-Ouriet görs på pinot meunier från en två hektar stor vingård i Vrigny i den nordvästra delen av Montagne de Reims. Det är en odling som Francis Eglys fru Annick ärvde år 2000. Champagnen sticker ut från Eglys traditionella sortiment, inte bara för att den är baserad på meunier utan även för att den helt och hållet får sin första jäsning i ståltank. Den här utgåvan är baserad på skörden 2010 med tillägg av äldre reservvin. Jag har inte lyckats lista ut om det bara handlar om reservvin från 2009 eller om det även finns äldre vin än så med i blandningen. Francis Egly är inte helt konsekvent här och i skrivande stund hittar jag inget omnämnande om just den här utgåvan. Degorgeringsmånaden juli 2014 är dock i vanlig ordning snyggt angiven på flaskans baksida, vid sidan om tiden på jästfällningen.

 

Jag har alltid upplevt Les Vignes de Vrigny som producentens svagaste kort och den här flaskan motsäger inte den känslan. Men missförstå mig inte, den är under alla omständigheter en mycket bra champagne!

 

Champagnen har alltså hunnit få mer än sju års lagring på korken nu när jag öppnar den. Som väntat känns den fullt utvecklad i doften, men den är förvånansvärt ung i smaken.

 

Doft: Utvecklad, brödig, nötig, kryddig och komplex. Inslag av krut, bokna äpplen, rågbröd, smör, hasselnötter, eukalyptus, vitpeppar och kolasås.

 

Smak: Något utvecklad, fruktig, syrlig, torr och något bitter. Citron och gröna äpplen får sällskap av lime med tydlig skalbeska. Bra intensitet och hög syra. Jag sparar halva flaskan till dagen efter och då dyker det även upp lite nötter.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (länk till inlägget):

2006-bas: 83 (2014-06-13)

 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar