Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 28 april 2022

2009 Cristal

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

25 november 2021 (hos Marina och Ken)

 


 

Serveras från magnum och magnumeffekten är monumental! En vanlig butelj av Cristal 2009 hade sannolikt bjudit på relativt utvecklade toner idag. Istället möts vi av en tydligt ung och oförlöst skapelse! Den är mycket bra, strukturen finns där och självklart finns det en fin uppsida framöver, men här och nu är den kvällens svagaste champagne.

 

Endast 16 % av vinet fick sin första jäsning på ekfat i den här årgången. Den här magnumflaskan degorgerades i februari 2017 med en dosage på 8 g/l.

 

Doft: Fruktig, men relativt diskret. Inslag av krut, gul frukt och lite vit choklad.

 

Smak: Frisk, torr, relativt lätt och tydligt oförlöst. Gröna äpplen och citron. Citronvatten, tyckte någon runt bordet. Något kort.

 

Betyg idag: 86(+)

 

Sannolikt bäst: 2026-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar