Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 15 februari 2022

1996 Henriot Cuvée des Enchanteleurs

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

1996-provningen fortsätter med den fjärde champagnen i den fjärde flighten. Den här årgången av Henriots tidigare prestigecuvée upplevde jag som galet bra när jag drack den på en restaurang i Alsace 2017. Idag är den fortfarande fantastisk, men inte lika generös som jag minns den. Har möjligen passerat sina bästa dagar nu.

 

Doft: Reduktiv, nötig och brödig. Inslag av sten, krut, kaffe, citron, apelsin och brioche.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak av mogna äpplen, citron och mandlar. Mycket hög syra och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2014-2020

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (länk till inlägget):

2017-07-18: 94

 

Mina intryck av andra årgångar (länkar till resp inlägg):

1985: 91 (2018-06-24)

1988: 94 (2020-01-30)

1989: 87 (2017-08-31)

1995: 91 (2020-01-30)

1998: 93 (2013-12-25)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar